25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Οι ψηφιακά οργανωμένες ΜμΕ στην πανδημία

από fimotro

Σύμφωνα με έρευνα γιά τη μικρομεσαία επίχειρηματικότητα που εκπόνησε το εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών γιά λογαριασμό της COSMOTE, το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα βρίσκεται στο πρώτο στάδιο ψηφιακής επιχειρηματικης ανάπτυξης.

Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 

Οικονομολόγος 

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 2019-20 σε συνολικά 1500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας και καταγράφει τον βαθμό ψηφιοποίησης των ΜμΕ καθώς και τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας σ’ αυτές.

Έτσι σύμφωνα με την έρευνα 8 στις 10 ΜμΕ έκαναν σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία τους και μάλιστα 1 στις 3 ανέστειλε πλήρως την λειτουργία της, ενώ το 70% αξιοποίησε τις ψηφιακές τεχνολογίες προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες.

Η έρευνα εξετάζει γιά πρώτη φορά τις επιχειρήσεις με 1-50 εργαζόμενους και δημιουργεί τον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας των ΜμΕ. Έτσι προσπαθεί να καταγράψει την  ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων με βάση τη χρήση 10 σημαντικών ψηφιακών εφαρμογών και υποδομών όπως websire, e-shop, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακές καμπάνιες, social media, ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας κτλ

Βελτιωμένη εμφανιζεται η χρήση ψηφιακών εργαλείων και υποδομών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2020 σε σχέση με το 2019, κυρίως όσον αφορά τις ψηφιακές καμπάνιες (18%), τα εργαλεία τηλεδιάσκεψης (20%,), τα e-shops (18%).

Όμως σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ερασιτεχνικές πρακτικές λόγω έλλειψης πόρων.

Κάποια από τα ευρήματα της έρευνας ειναι:

1) Ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει το 17% των επιχειρήσεων, με το 48% αυτών να καταγραφεί σημαντική αύξηση των πωλήσεων το 2020.

2) Το 70% των ΜμΕ διαθέτει εταιρικό site, αλλά 1 στις 3 το έχει στήσει ερασιτεχνικά.

3) Η χρήση της τηλεδιάσκεψης αυξήθηκε κατά 20% κυρίως λόγω της πανδημίας.

4) Το τηλεφωνικό κέντρο αποτελεί μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας γιά 1 στις 2 επιχειρήσεις.

5) Η ψηφιακή ασφάλεια θεωρείται σημαντική για το 90% των επιχειρήσεων. Όμως 9 στις 10 επιλέγουν απλά antivirus γιά σταθερές συσκευές.

6) Η χρήση servers είναι αρκετά διαδεδομένη στις μικρότερες επιχειρήσεις, με 1 στις 2 να διαθέτει κεντρικό server. Mάλιστα το 25% των χρηστών έχει επιλέξει cloud server.

Με βάση την κατάταξη στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, 1 στις 2 Ελληνικές ΜμΕ σήμερα βρίσκεται στα πρώτα στάδια ωριμότητας (Elementary, Basic), ενώ μόνο μία στις οκτώ κατατάσσεται σε προχωρημένο στάδιο (Advavced) και καμιά στο ιδεατό (Ideal).

Όπως έδειξε η έρευνα του ELTRUN το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα επηρεάστηκαν σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα:

α) Το 21% των επιχειρήσεων αναγκάστηκε να κλείσει μέρος τμημάτων ή υποκαταστημάτων.

β) Το 16% διεκπεραίωνε τις περισσότερες εργασίες του απομακρυσμενα.

γ) Το 17% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση πωλήσεων και συναλλαγών.

δ) Το 37% των επιχειρήσεων αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πλήρη αναστολή λειτουργίας.

Σήμερα, μόνο 6 στους 10 μικρομεσαίους επιχειρηματίες δηλώνουν ότι έχουν επανέλθει πλήρως στην προ κορονοϊού κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα