Οι κορυφαίες πόλεις στην προσέλκυση επιχειρήσεων

από fimotro

Σημαντική απόσταση καλείται να διανύσει η Αθήνα, προκειμένου να μετεξελιχθεί σε πραγματικό κέντρο για το επιχειρείν και να προσελκύσει ξένες επιχειρήσεις. Σε πρόσφατη έρευνα για τις κορυφαίες πόλεις για την επίτευξη επιχειρηματικής επιτυχίας, η Αθήνα βρέθηκε στην 60η θέση επί συνόλου 75 πόλεων.

Η έρευνα κατέταξε την κάθε πόλη, με βάση μια σειρά παραμέτρους, όπως π.χ. ο χρόνος που απαιτείται για την ίδρυση μιας εταιρείας, το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, το κόστος και η ευκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, το τεχνολογικό οικοσύστημα που προσφέρεται, τα μέτρα στήριξης από το κράτος και ασφαλώς η οικονομική ελευθερία.

Την έρευνα πραγματοποίησε το διεθνές εργαλείο ηλεκτρονικού εμπορίου Oberlo.com, σε μια προσπάθεια να αναλυθεί το ποιες πόλεις είναι οι καταλληλότερες για την ίδρυση και ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Συνολικά, αναλύθηκαν 200 μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες επελέγησαν τελικά οι 75 καλύτερες. Παρότι λοιπόν, η Αθήνα, όχι μόνο συγκαταλέγεται στην σχετική λίστα και μάλιστα βρίσκεται στην 60η θέση, προκύπτει ότι απαιτούνται ακόμα σημαντικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να μπορέσει να προσελκύσει νέες εταιρείες από το εξωτερικό. Πρόκειται για μια σημαντική παράμετρο, όχι μόνο για την οικονομία συνολικά, αλλά και ειδικά για την αγορά ακινήτων, καθώς η ανάδειξη της πρωτεύουσας σε προορισμό και για επιχειρήσεις (εκτός από τουρίστες), θα εκτοξεύσει και την ζήτηση για κατοικίες, γραφειακούς χώρους και άλλες υπηρεσίες.

Όπως προκύπτει από την σχετική ανάλυση, παρότι η Αθήνα κατατάσσεται αρκετά ψηλά με βάση τον χρόνο που απαιτείται για την σύσταση μιας επιχείρησης (4 ημέρες), εντούτοις, η πόλη καλείται να πραγματοποιήσει άλματα στην ψηφιακή και τεχνολογική σύγκλιση, τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικού οικοσυστήματος, όσο και σε επίπεδο τεχνολογικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού (61,2 και 53 μονάδες αντίστοιχα, με την υψηλότερη βαθμολογία να είναι το 100).

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το Λονδίνο, ενώ ακολουθούν η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Άλλες πόλεις που ξεχωρίζουν είναι το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου μπορεί κανείς να ιδρύσει εταιρεία σε μισή μέρα, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Βαρσοβία της Πολωνίας, όπου απαιτούνται 37 ημέρες!

Οι ιταλικές πόλεις βαθμολογούνται υψηλά σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας, το Χονγκ Κονγκ διαθέτει το πιο “γόνιμο” οικοσύστημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου των logistics, ενώ το Πεκίνο προσφέρει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό για επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε από τον Δήμο της Αθήνας για την ανάδειξη της πόλης σε «έξυπνη», αξιοποιώντας τις διαθέσιμες τεχνολογίες αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την περαιτέρω αναρρίχηση της Αθήνας στην παγκόσμια κατάταξη. Το Project Αθηνά στοχεύσει στην δημιουργία δυναμικών συνεργιών, ώστε η ελληνική πρωτεύουσα να εξελιχθεί σε ένα εργαστήριο καινοτομίας. Η αρχική έμφαση θα δοθεί στους τομείς της καθαριότητας και της προσβασιμότητας.

Ειδικότερα, αξιοποιώντας ειδικούς αισθητήρες, τοποθετημένους στρατηγικά σε διάφορα σημεία της πόλης, θα συλλέγονται δεδομένα για την καθαριότητα στους δρόμους και στην ατμόσφαιρα, την προσβασιμότητα σε διαβάσεις πεζών και ατόμων με αναπηρία, την ηχορύπανση, την θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά θα τροφοδοτούν μια ειδικά σχεδιασμένη διαχειριστική πλατφόρμα, ώστε να ελέγχονται και να αναλύονται. Η εν λόγω πλατφόρμα θα διασυνδεθεί στο μέλλον με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις.

Για παράδειγμα, οι φορείς καθαριότητας θα έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις και να σχεδιάζουν τις διαδρομές συλλογής απορριμμάτων έγκαιρα και αποτελεσματικά. Επίσης, η χρήση αισθητήρων στις διαβάσεις με ράμπα θα εξασφαλίζει ότι αυτές θα μένουν ελεύθερες και θα ενημερώνει για τυχόν παρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν τη διέλευση.

Σε πρώτη φάση, έχουν τοποθετεί 10 αισθητήρες σε κάδους απορριμμάτων στην Πλατεία Κοτζιά και στην περιοχή του Κολωνακίου. Πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή, η οποία θα αρχίσει να επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την πόλη. Το Project Αθηνά αποτελεί προσαρμογή της λύσης “UrbanIntelligence” της ATCOM και χρησιμοποιεί τεχνολογίες Microsoft.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα