Οι ΗΠΑ υποδέχονται στον Λευκό Οίκο τον Έλληνα πρωθυπουργό

από fimotro

Τι θα συζητηθεί στην συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Όλα είναι έτοιμα στον Λευκό Οίκο για την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την εκπρόσωπο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, να ανακοινώνει την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού και την ατζέντα της συνάντησης στο οβάλ γραφείο τη Δευτέρα.

«Ο πρόεδρος θα υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, όπου θα επιβεβαιώσουν της ισχυρή διμερή μας συνεργασία και θα εορτάσουν τα 201 χρόνια της Ελληνικής ανεξαρτησίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για τη στήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Θα είναι η δεύτερη παρουσία του Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο έπειτα από εκείνη επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και το πρώτο δια ζώσης ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο είχε πρωτογνωρίσει στα γραφεία της ΝΔ το 2017 σε διαφορετικές συνθήκες διεθνώς.

Το περυσινό, μισάωρο τηλεφώνημα των δύο ανδρών, κατά το οποίο ο Μπάιντεν απηύθυνε στον Μητσοτάκη επίσημη πρόσκληση, διαδέχθηκαν τελικά 13 μήνες δυσάρεστων ανατροπών και αλλαγής προτεραιοτήτων τόσο για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ, εξαιτίας αρχικά της πανδημίας και έπειτα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τα θέματα στην ατζέντα

Το Μαξίμου επιδιώκει την επιβεβαίωση της αξιοπιστίας της Ελλάδας ως ενός «πολύτιμου συμμάχου», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «και σοβαρός «παίκτης» σε όλα τα επίπεδα». Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις στο Ουκρανικό (διαρκής στήριξη της Ουκρανίας, κυρώσεις προς τη Ρωσία κ.λπ.), οι τρόποι εμβάθυνσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και η αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, ανάμεσά τους – αν όχι κυρίως – η ενεργειακή ασφάλεια.

Στην ατζέντα υπάρχουν επιπλέον ζητήματα που αφορούν την άμυνα – ασφάλεια καθώς και την οικονομία (με κρίσιμο άλλωστε τον στόχο η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023), ενώ δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες δείχνουν το υψηλό επίπεδο στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. «Το παζλ έχει ήδη πολλά και ισχυρά κομμάτια…», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, στην ενισχυμένη αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, στο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή ανάπτυξης με ευημερία και χωρίς εντάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα