Οι ΗΠΑ θα δώσουν F-35 στην Ελλάδα για να μην αντιδράσει στα F-16 της Τουρκίας

από fimotro

Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την στάση της χώρας του

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισ. δολαρίων και ταυτόχρονα την πώληση F-35 στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσει και την έγκριση για μια ξεχωριστή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, η θα είναι μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Μπάιντεν: Μεγαλύτερη του αναμενομένου η πώληση στην Τουρκία

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά και κιτ για την επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η αίτηση για την έγκριση πιθανότατα να συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Οι αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Wall Street Journal, η κίνηση αυτή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι μια προσπάθεια να «μαλακώσει» τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

Πότε θα παραδοθούν στην Ελλάδα τα μαχητικά

Όσο για την παράδοση των μαχητικών στην Ελλάδα, οι πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα θα παραλάβει πάνω από 30 νέα μαχητικά F-35, όπως είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την ταυτόχρονη παράδοση μαχητικών και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, είναι συμπτωματική, παρ’όλα αυτά επιφυλλάσονται για τις αντιδράσεις της Αθήνας, για την πώληση των μαητικών F-16 στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα