25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Οι γεμάτες ΜΕΘ παρατείνουν το lockdown

από fimotro

Επιμένει το δεύτερο κύμα της Covid-19 στην Ελλάδα, γι’ αυτό και οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν γινόταν να εισηγηθούν την άρση των μέτρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τηες Μαρίας νίκης Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο, Δύο λόγοι εμποδίζουν τη χαλάρωση της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως επισημάνθηκαν κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για τον ιό στο υπουργείο Υγείας: η ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ και ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια.

Παρά τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του αριθμού των νέων διαγνώσεων, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ανέβηκαν ξανά, φτάνοντας χθες τους 583, τη στιγμή που καταγράφηκαν επιπλέον 102 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών που έχουν χάσει τη μάχη για τη ζωή τους να ανέρχεται από την 1η Δεκεμβρίου σε 1.066.

Περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο», προβληματίζοντας τους ειδικούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Δυτική Αττική, που τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» ειδικών και κυβέρνησης. Οι δήμοι της Δυτικής Αττικής, μαζί με τον Δήμο Αχαρνών, μετρούν 392 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 764 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη χθες το μεσημέρι με τη συμμετοχή του κ. Χαρδαλιά, του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Ελευθέριου Κοσμόπουλου, καθώς και των δημάρχων και γενικών γραμματέων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών. Αυτοί είναι και οι δήμοι που βρίσκονται στο «κόκκινο» και καταγράφουν συρροές, μεταξύ των οποίων σε πληθυσμούς Ρομά, καθώς και σε εργοστάσια.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς της Covid-19. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων. Επιπλέον, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν σειρά rapid tests σε όλη την περιοχή, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται διενέργεια rapid tests και μέσω drive through σε επιλεγμένα σημεία.

Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εντατικοποίηση της ενημέρωσης προς τον πληθυσμό των εν λόγω δήμων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού.

Υπολογισμοί

Πολλαπλά «καμπανάκια» χτύπησαν οι εκπρόσωποι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιούν την ενημέρωση του κοινού κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης. «Είναι βέβαιο ότι η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων», επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι εάν την Πρωτοχρονιά οι διασωληνωμένοι είναι γύρω στους 600, όπως συμβαίνει σήμερα, θα σημαίνει επανάκαμψη του… οδυνηρού δεύτερου επιδημικού κύματος, πριν καλά καλά φύγει.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται στα πραγματικά δεδομένα, την ημέρα των Χριστουγέννων υπολογίζεται οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία να ανέρχονται σε περίπου 300. Υπό την αίρεση όμως ότι θα συνεχιστεί η σημερινή πτωτική τάση και δεν θα καταγραφεί αύξηση της επιδημίας μέσα στις γιορτές. «Με το ζόρι οι ΜΕΘ θα κάνουν Χριστούγεννα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid είναι στο 82% πανελλαδικά, στο 77% στην Αττική και στο 91% στη Θεσσαλονίκη. Η οριακή αυτή κατάσταση των Εντατικών, σε συνδυασμό με τον πολύ μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων – υπολογίζονται σε 6.000 στην Κεντρική Μακεδονία, εμπόδισε την επιτροπή να άρει τους περιορισμούς

Προς επίρρωση των εισηγήσεων των ειδικών για τη… μη άρση των μέτρων, η κ. Παπαευαγγέλου παρουσίασε τα συγκριτικά δεδομένα αυτής της περιόδου με την αντίστοιχη της 4ης Μαΐου, όταν και ξεκίνησε η αποκλιμάκωση του πρώτου lockdown. Ετσι, εκείνη την ημέρα της άνοιξης υπήρχαν 982 ενεργά κρούσματα, έναντι 12.500 σήμερα. Οι νοσηλευόμενοι σε όλες τις κλίνες στα νοσοκομεία ανέρχονταν σε 280, ενώ σήμερα σε 3.300. Την 4η Μαΐου καταγράφηκαν δύο θάνατοι, σε αντίθεση με χθες που καταγράφηκαν… 102. Επίσης, εκείνη την ημέρα υπήρχε μόλις ένας διασωληνωμένος στη Θεσσαλονίκη ενώ σήμερα υπάρχουν 186.

Θεσσαλονίκη

Η πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης στη Θεσσαλονίκη ακολουθεί ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με την Αττική. Ειδικότερα, την εβδομάδα που πέρασε, συγκριτικά με την προηγούμενη, η Αττική παρουσίασε μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων κατά 8%-10%, ακολουθώντας την τάση που παρουσίασε και την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίθετα, η μείωση της Θεσσαλονίκης φτάνει έως και το 30%. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, η συνολική επιδημιολογική της εικόνα εξακολουθεί να είναι πολύ πιο «βαριά». Οπως είπε, για να προσομοιάσει η Θεσσαλονίκη στη σημερινή κατάσταση της Αττικής πρέπει να φτάσει τα 80 κρούσματα ημερησίως.

Χθες, η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε ξανά την Αττική και κατέγραψε 357 νέα περιστατικά, ενώ η Αττική δήλωσε 295 νέα περιστατικά. Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία εξακολουθούν να δέχονται το ισχυρό… σφυροκόπημα της Covid-19. Eνδεικτικά, στις Σέρρες εντοπίστηκαν 80 νέα κρούσματα, ενώ στη Μαγνησία 75.

Συνολικά, η χώρα μας βρίσκεται στο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου όσον αφορά στις ημερήσιες διαγνώσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι η πορεία πτώσης συνεχίζεται, ενώ την εβδομάδα που πέρασε, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου σταθεροποιήθηκαν οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Η ειδικός, μάλιστα, χρησιμοποίησε τη λέξη «επιτέλους» όταν αναφερόταν στη σταθεροποίηση αυτών των αριθμών, θέλοντας να δείξει την αγωνία των ειδικών αλλά και τη δυσκολία που φάνηκε ώστε να περιοριστεί το δεύτερο και πολύ φονικό επιδημικό κύμα. Στον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά ημερών, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.500 ανά ημέρα και οι νέες εισαγωγές περί τις 320 ανά ημέρα, όταν πριν από δύο εβδομάδες ανέρχονταν σε 450. «Οι κόποι όλων μας έχουν αποτέλεσμα», ανέφερε, αφήνοντας, όμως, να εννοηθεί η ανησυχία της για καταστάσεις συγχρωτισμού εν μέσω εορτών που μπορεί να «τινάξουν στον αέρα» όποια προσπάθεια έχει γίνει μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα