29 Μαρτίου 2024 / 1:54 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:54 μμ

OI ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

από fimotro

Επιτακτική είναι η ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού για φάρμακα, ώστε οι ασθενείς να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς οι μέχρι σήμερα προβλέψεις δείχνουν ότι τα ποσά δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Αυτό επισημαίνουν σε κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι κ.κ. Πασχάλης Αποστολίδης και Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδροι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αντίστοιχα, ενόψει κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2017, ζητώντας παράλληλα συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα.

Στην επιστολή τους, οι κ.κ. Αποστολίδης και Τρύφων σημειώνουν, πως καθώς προχωρούμε προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, είναι ολοφάνερο ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, “αναμφισβήτητο στοιχείο αποτελεί η υψηλή υπέρβαση από τον συνεχώς συρρικνούμενο μνημονιακό στόχο, τόσο της εξωνοσοκομειακής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, (1,945 δισ. για το 2016-2018), όσο και της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης (ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ όριο δαπανών 570 εκ. για το 2016). Η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του 2016, παρουσιάζει υπέρβαση (clawback) 216 εκατ. ευρώ ή 22% της δαπάνης του εξαμήνου και είναι 42,3% πάνω από την αντίστοιχη υπέρβαση του 2015), ενώ το νεοεισαχθέν clawback για τα νοσοκομεία, προσεγγίζει το 41% της δαπάνης το πρώτο εξάμηνο.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία έχουν ήδη αρχίσει να εξαντλούν τον προϋπολογισμό τους, και επομένως το όριο αγορών τους, δυσχεραίνοντας τον ομαλό εφοδιασμό τους με φάρμακα.

Δεδομένων των μνημονιακών δεσμεύσεων, αυτές οι δραματικές εξελίξεις μας ανησυχούν ιδιαίτερα, και θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον προβληματισμό μας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στη θεραπεία τους στο άμεσο μέλλον, αλλά και τις εν δυνάμει συνέπειες αυτών στη Δημόσια Υγεία, αλλά και την Εθνική Οικονομία.

Ενόψει του νέου κρατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, θα θέλαμε να εστιάσουμε στην επιτακτική ανάγκη άμεσης αύξησης των κονδυλίων για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ή εναλλακτικά την έμμεση αύξηση, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με προσεγγίσεις, όπως:

εξωνοσοκομειακή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη: μεταφορά δαπάνης για εμβόλια στην πρόληψη και εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης για τους ανασφάλιστους, απόρους (πχ. κοινοτικά ταμεία)
νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: εξαίρεση από τη δαπάνη του ποσού που αφορά σε συγκεκριμένα νοσήματα, η ζήτηση των οποίων είναι απολύτως ρυθμισμένη και ελεγχόμενη από την Πολιτεία και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Υγείας (20.4.2015) φάρμακα ανελαστικής ζήτησης πχ. αντιρετροϊκά, αντιαιμορροφιλικά, “ορφανά” ή ειδικές θεραπείες (κακοήθειες, αυτοάνοσα κλπ)”.
Καταλήγοντας οι πρόεδροι των ΣΦΕΕ και ΠΕΦ ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο κλάδος του φαρμάκου, επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης του προβλήματος, μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον με προοπτικές ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα