Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν την Άγκυρα

από fimotro

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι

Οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο, με τη διάνοιξη μέρους της συνοικίας της Αγίας Ζώνης στο οποίο θα κληθούν να επιστρέψουν – υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση όμως και συνεπώς κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – οι νόμιμοι κάτοικοι της συνοικίας αυτής βρίσκονται στο στάδιο της τελικής τους ολοκλήρωσης.

Έπειτα από το… καθαρισμό της περιοχής, θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία θα καλέσει τους άλλοτε Ελληνοκύπριους κατοίκους να υποβάλουν «αίτηση επαναπατρισμού» στην αναγνωρισμένη πλέον από το ΕΔΑΔ ως ένδικο μέσο (της Τουρκίας) Επιτροπή Αποζημιώσεων των Τουρκοκυπρίων. Κάτι που θα οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα αλλά και σε τεράστια διλήμματα τους επηρεαζόμενους ελληνοκύπριους πρόσφυγες,

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό που καταγράφεται. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος δημοσίευσε πληροφορίες με βάση τις οποίες πέρα από τη στρατιωτική βάση για πολεμικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και τη σχεδιαζόμενη ναυτική βάση στο Μπογάζι στο μέσον του κόλπου της Αμμοχώστου, η Άγκυρα προσανατολίζεται στη δημιουργία νέας βάσης, στο Ακρωτήρι της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.

Η ιστοσελίδα «Κίμπρις Ποστασί» αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση της πρόσθετης αυτής στρατιωτικής βάσης θα αποστέλλονται από τα Κατεχόμενα πιο γρήγορα τα πολεμικά πλοία για συνοδεία των πλοίων-γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα γίνονται ταχύτερα η συντήρηση, η επιδιόρθωση και ο ανεφοδιασμός των πλοίων αυτών στην περιοχή.

Το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, ωστόσο, πέρα από τη σπουδαιότητά του λόγω της ύπαρξης της ιστορικής Μονής, είναι και σππροστατευόμενος βιότοπος στον οποίο απαγορεύεται η όποια ανάπτυξη. Ετσι η αποκάλυψη ότι Τατάρ και Αγκυρα… βάζουν χέρι στην περιοχή, προκαλεί έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους, οι οποίες αποτυπώνονται και στον Τύπο.

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η Τουρκία – Οργή από την Ευρώπη

Τίποτα όμως δεν δείχνει να πτοεί την Αγκυρα. Με το πρόσχημα ότι ο Ερσίν Τατάρ εξελέγη δημοκρατικά στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων – έστω και οριακά, εν μέσω μάλιστα καταγγελιών για επηρεασμό του εκλογικού Σώματος – η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τη βούληση των κατοίκων της Κύπρου στο σύνολό τους, η οποία είναι ξεκάθαρα ενάντια στην προσπάθειά της να μετατρέψει τα Κατεχόμενα σε ένα απέραντο στρατόπεδο.

Με τον ίδιο δε τρόπο η Τουρκία δείχνει να αγνοεί και τη διεθνή κοινή γνώμη. Έτσι, «σε τοίχο» αναμένεται να προσκρούσουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο συζητήθηκε η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τότε ήταν μάλιστα που ζητήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, να ετοιμάσει προτάσεις για μέτρα κατά της Αγκυρας.

Απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Σαφείς προειδοποιήσεις στην Τουρκία απευθύνει ακόμα μία φορά η Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της για τις υπό ένταξη χώρες, σημειώνοντας πως εάν επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των κρατών-μελών της. Η Αγκυρα καλείται να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και «να απέχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών». Αναφερόμενη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η Τουρκία «αγνόησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην εν λόγω περιοχή». Η έκθεση συμπεριλαμβάνει επίσης προειδοποιήσεις για το Κυπριακό και τα Βαρώσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα