23 Απριλίου 2024 / 1:22 μμ
23 Απριλίου 2024 / 1:22 μμ

Οι επιπτώσεις του Covid-19 στην απασχόληση και την ανεργία

από fimotro

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ όπως προκύπτει από έκθεση του οργανισμού, η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη από αυτή του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ εν μέσω της πανδημίας.

Γιάννης Αντωνιάδης 

Οικονομολόγος

Η απασχόληση στην Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση αυξήθηκε το 2019 κατά 2,2% έναντι 1% στις χώρες του ΟΟΣΑ το ίδιο έτος, εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος μεταξύ του 3,5 και 3,8%.

Αντίστοιχα η ανεργία στην Ελλάδα η οποία είχε μειωθεί το 2019 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 0,1% στον ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,1 έως 2,3 μονάδες.

Για το 2021 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η απασχόληση στην Ελλάδα θα μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό (1 έως 1,8%), ενώ για τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ προβλέπει μια αύξηση από 0,3 – 1,6%.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την στήριξη της εργασίας ειναι η απαγόρευση των απολύσεων από επιχειρήσεις που επωφελούνται από τα μέτρα στήριξης τους, την πληρωμένη άδεια για εργαζόμενους γονείς που έπρεπε να φροντίσουν τα παιδιά τους όταν ήταν κλειστά τα σχολεία, την προσωρινή άδεια εργασίας στον αγροτικό τομέα όσων παίρνουν επίδομα ανεργίας, την καθιέρωση του προγράμματος “Συν-εργασία” και την επέκταση επιδομάτων ανεργίας κατά δύο μήνες. Η γρήγορη αντίδραση στις μεγάλες προκλήσεις που προκάλεσαν τα μέτρα καραντίνας, απαιτεί μία “Ηράκλεια προσπάθεια” από την πλευρά των κυβερνήσεων τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Η τηλεργασία αποτελεί ένα αποτελεσματικό τρόπο εργασίας, που περιορίζει τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με υπολογισμούς η μία στις τρεις εργασίες μπορεί να γίνει από το σπίτι. Η μία στις δύο δουλειές πρέπει να γίνεται με φυσική παρουσία, η οποία δημιουργεί κάποιο κίνδυνο μόλυνσης και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, μάσκα, καλό πλϋσιμο χεριών, αποστάσεις.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας μια γενική και ενιαία στρατηγική στήριξης ήταν δικαιολογημενη, καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες είχαν απαγορευθεί και οι εταιρείες και οι θέσεις απασχόλησης δεν θα επιβίωναν χωρίς άμεση στήριξη από το κράτος.

Η πρόσφατη ψηφισμένη νομοθετική παρέμβαση στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων και ανέργων περιλαμβάνει :

1) Επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και γιά τον μήνα Οκτώβριο.

2) Επέκταση στη  χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΊΑ” μέχρι τέλος του χρόνου.

3) Διευκόλυνση χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με την μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.

4) Θεσμοθέτηση της οικονομικής στήριξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών, με την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

5) Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.

6) Θεσμοθέτηση νέας ειδικής άδειας των γονέων, λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοιό.

7) Την πληρωμή του δώρου των Χριστουγέννων για όσους έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα