25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Οι δράσεις της ΕΕ για τα εμβόλια το πρώτο εξάμηνο του 2021

από fimotro

Με ένα πλούσιο χρονοδιάγραμμα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δημοσιεύει, μεταξύ άλλων, και τις σημαντικότερες αποφάσεις που πάρθηκαν στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021 σχετικά με τον εμβολιασμό και τις θεραπείες για τον COVID-19.

Ιανουάριος: ο μήνας των «Astra» και «Moderna»

Δυστυχώς, όλοι θυμόμαστε πως το 2021 μας καλωσόρισε, σε καθεστώς καραντίνας με μία σχετική χαλάρωση κατά την εορταστική περίοδο. Σε επίπεδο ΕΕ πάντως, ο Ιανουάριος είχε ιδιαίτερη σημασία για την εμβολιαστική εκστρατεία. Στις 6 του μήνα εγκρίθηκε το εμβόλιο κατά του COVID-19 που παρασκευάστηκε από τη Moderna ,το δεύτερο που είχε εγκρίνει η ΕΕ μέχρι εκείνη τη στιγμή, ύστερα από θετική επιστημονική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ήδη είχε ξεκινήσει η διάθεση εμβολίων της BioNTech και Pfizer και στις 8 Ιανουαρίου συμφωνήθηκε η απόκτηση 200 εκατομμυρίων δόσεων με δυνατότητα προμήθειας άλλων 100 εκατομμυρίων. Ο Ιανουάριος μας αποχαιρέτησε με το τρίτο εμβόλιο που ενέκρινε η ΕΕ, αυτό της «AstraZeneca».

Φεβρουάριος του «Μένουμε ασφαλείς…»

Αύξηση και επιτάχυνση της παραγωγής και διανομής των εμβολίων, αίτημα διαφάνειας σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων και προετοιμασία για τις μεταλλάξεις, έθεσαν στο επίκεντρο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Φεβρουάριο. Ενέκριναν την σύμβαση για την εξασφάλιση 300 εκ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της «Moderna». Αυτή ήταν η δεύτερη σύμβαση με την εταιρεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που υπεγράφη η πρώτη και περιλάμβανε και τη δυνατότητα δωρεάς του εμβολίου σε τρίτες χώρες. Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής επιτροπής ήταν «Μένουμε ασφαλείς από τον COVID-19 το χειμώνα».

Το πρόγραμμα EU4Health και το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» το Μάρτιο

ο Μάρτιος αποδείχτηκε ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας, στον οποίο τέθηκαν σημαντικές βάσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική στην υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα EU4Health για την περίοδο 2021-2027, βλέποντας και πέρα από την πανδημία για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Οι τρεις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος είναι η προστασία των ανθρώπων από σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία, η βελτίωση της διαθεσιμότητας φαρμάκων και η ισχυροποίηση των συστημάτων υγείας, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος της προσπάθειας θέσπισης μιας κοινής και συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία, μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» ακολούθησε τα τρία προηγούμενα εμβόλια με χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από την Κομισιόν στις 11 Μαρτίου. Το νέο εμβόλιο είναι μονοδοσικό. Το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο περιλαμβάνει πλέον τέσσερα εμβόλια και προχωρά τον εμβολιασμό.

Ο Απρίλιος και ο Μάιος -μέτρα για μεταλλάξεις και επίσπευση εμβολιασμών

Ο Απρίλιος και Μάιος πέρασαν υπό τη σκιά του φόβου των μεταλλάξεων και της ανάγκης να προχωρήσει ταχύτερα ο εμβολιασμός. Στις 7 Απριλίου πάρθηκε η απόφαση για την κινητοποίηση 123 εκ. ευρώ στην έρευνα για την καταπολέμηση των μεταλλάξεων του COVID-19. Ως επείγουσα έρευνα χαρακτήρισε η Κομισιόν αυτήν την πρώτη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Αυτό το διάστημα η συνεργασία με τη «Pfizer-BioNTech» επεκτάθηκε σημαντικά, καθώς στις 14 Απριλίου συμφωνήθηκε η επίσπευση της διανομής 50 εκατομμυρίων δόσεων και στις 20 Μαΐου συμφωνήθηκε με την εταιρεία η παράδοση 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων μέχρι το 2023 στην ΕΕ.

Ιούνιος- απόφαση για προσωρινή άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια

Το ευρωκοινοβούλιο κατέληξε, στις 10 Ιουνίου, στην απόφαση ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας, θα καθυστερήσει πολύ αν δεν καταργηθούν προσωρινά τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας των ιατρικών προϊόντων και εμβολίων COVID-19. Με αυτήν την κίνηση υποστηρίχτηκε ότι θα διαμορφωθεί η δυνατότητα για μεγάλη αύξηση της παραγωγής εμβολίων και ταυτόχρονα πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο ίδιο πλαίσιο- ο Ιούνιος ήταν μήνας «διεθνοποίησης» της ευρωπαϊκής εκστρατείας εμβολιασμού, η ΕΕ κατέθεσε πρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για «ισχυρή και πολυμερή δράση στον τομέα του εμπορίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Παράλληλα, πρότεινε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με σκοπό την επέκταση της παραγωγής εμβολίων και θεραπειών της νόσου, μιλώντας για «καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε αυτά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα