Οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο

από fimotro

Τι συμβαίνει με την Ευρώπη και ποια είναι η κατάταξη της Ελλάδας

Εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο βρίσκεται η Ευρώπη, όπως καταδεικνύουν οι πίνακες που παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ. Η «αιμοδοσία» των ευρωπαϊκών κρατών με το ρωσικό φυσικό αέριο αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις την πλήρη εξάρτηση, αναδεικνύοντας τον εφησυχασμό που είχε επιδείξει η ΕΕ στο θέμα της διαφοροποίησης των πηγών της, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να αποτελεί «απότομη αφύπνιση».

Ειδικότερα, η Φινλανδία, που εξετάζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εισάγει το 94% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Λετονία το 93%, δηλαδή στις χώρες αυτές υπάρχει ρωσικό μονοπώλιο.

Η Τσεχία εισάγει το 80% από τη Ρωσία, η Βουλγαρία 77% του φυσικού αερίου, και τώρα αντιμετωπίζει το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα. Η Αυστρία από την πλευρά της εισάγει το 52% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία κάλυπτε το 49% των αναγκών της σε φυσικό αέριο (σύμφωνα με νεότερα στοιχεία 35%), η Ιταλία το 46%, η Πολωνία το 40%, η Ελλάδα εισάγει το 39% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία, που διαθέτει πυρηνική ενέργεια, το 29%. Σημειώνεται ότι θα χρειαστούν μήνες, τουλάχιστον, για να περιοριστεί ουσιαστικά η εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στo μεταξύ, στη Γερμανία στρέφονται τα βλέμματα όσον αφορά τον ενεργειακό πόλεμο Ευρώπης – Ρωσίας, καθώς σε δύο εικοσιτετράωρα πρέπει να πληρώσει συμβόλαιο φυσικού αερίου στη Gazprom. Η επίσημη γερμανική θέση έως στιγμής, είναι ότι το συμβόλαιο θα πληρωθεί σε ευρώ ή σε δολάρια, και όχι σε ρούβλια όπως αξιώνει η Μόσχα, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα