Οι αποφάσεις της σύσκεψης του Γ. Στουρνάρα με τους τραπεζίτες

από fimotro

Η συνάντηση έγινε για τα υψηλά επιτόκια και τους ευάλωτους δανειολήπτες

Τους τραπεζίτες συνάντησε τη Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας στον απόηχο των πιέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει ο κλάδος σε μέτρα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων αλλά και εξορθολογισμό των προμηθειών που χρεώνουν για συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν, στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, τους γενικούς άξονες του προγράμματος για τη στήριξη δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια. Θα αφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου, θα έχει διάρκεια 12 μηνών και το κόστος θα αναληφθεί από τις τράπεζες. Το ύψος της επιδότησης θα καλύπτει το 50% της αύξησης, η οποία επέρχεται στη δόση, συνεπεία της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ως βάση αναφοράς λαμβάνεται το επιτόκιο, που ίσχυε τον περασμένο Ιούλιο.

Δεν έχει γίνει σαφές αν η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση των τραπεζών για τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα. Οι τράπεζες πρότειναν να ισχύσουν κριτήρια «οικονομικά ευάλωτου» αντίστοιχα του προγράμματος Γέφυρα 1. Δηλαδή, να καθοριστούν ως «ταβάνι» ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 21 χιλ. ευρώ και φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας 180 χιλ. ευρώ.

Τι θα αφορά το πρόγραμμα

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, το πρόγραμμα θα αφορά σε περίπου 20 με 30 χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου ως 2,5 δισ. ευρώ. Από τις διαρροές, όμως, προκύπτει ότι το υπουργείο θα ήθελε μεγαλύτερη περίμετρο (σ.σ. έχουν γραφεί νούμερα από 40 ως 70 χιλ. δανειολήπτες).

Όποιες και αν είναι οι αποφάσεις, είναι βέβαιο ότι ως πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα χρησιμοποιηθεί η αντίστοιχη του Γέφυρα 1, ενώ θα πρέπει να στηθεί ένα φορέας, στον οποίο οι τράπεζες θα συνεισφέρουν τα αναλογούντα στην κάθε μια ποσά και αυτός θα επιδοτεί τμήμα της δόσης.

Βέβαια, το σχέδιο θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα