Οι 5 παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας σε εργασιακό, συντάξεις, εισφορές, επιδόματα και επικουρικό

από fimotro

Πέντε στρατηγικές παρεμβάσεις σε αντίστοιχα πεδία του Υπουργείου Εργασίας βρίσκονται σε προετοιμασία και θα ξεδιπλωθουν τους αμέσως επόμενους μήνες, ανεξάρτητα από τις έκτακτες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων που επληγησαν από την κρίση του κορωνοϊού (π.χ αναστολές συμβάσεων – αποζημιώσεις) αλλά και την καταβολή αναδρομικών 1,4 δισ.€ στους συνταξιούχους στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 

Οικονομολόγος 

Οι παρεμβάσεις αυτές σύμφωνα με την σειρά που θα ξεδιπλωθουν, είναι η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση, η καταβολή αυξήσεων στις κυρίες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, η μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 3 μονάδες, οι αλλαγές στο καθεστώς των επιδομάτων των ασφαλιστικών ταμείων και η αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης.

Πιο συγκεκριμενα:

1. Στο τέλος του τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να έλθει σε δημόσια διαβούλευση εργασιακό νομοσχέδιο από τον Υπουργό Εργασίας  κ. Γιάννη Βρουτσης.

Αυτό θα αφορά σε αλλαγές στο σύστημα Εργάνη, στο ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, στην τηλεργασια και στον συνδικαλιστικο νόμο.

Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου αναμένεται προς το τέλος Νοεμβριου – αρχες Δεκεμβρίου.

2. Τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους προγραμματιζεται η καταβολή των αυξήσεων που προβλέπει ο ασφαλιστικος νόμος Βρούτση στις κύριες συντάξεις, όσων συνταξιούχων εχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Η αύξηση αυτή ισχυει αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε δημοσιεύτηκαν οι αποφασεις του ΣτΕ σε σχέση με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρουγκαλου.

Συνεπώς μαζί με τις προβλεπομενες αυξήσεις οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 14 μηνών (Οκτώβριος 2019 – Νοέμβριος 2020).

3. Αμέσως μετά τον Ιανουάριο του 2021,θα τεθεί σε ισχύ η εξαγγελθεισα μείωση των εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 μονάδες. Συγκεκριμένα θα πέσει από το 39,6% στο 36,6% επί των μεικτών αποδοχών τους.

Η παρέμβαση αυτή έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προυπολογισμού που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναμένεται η ψήφιση σχετικής διάταξης.

4. Τον Φεβρουάριο του 2021 αναμένονται επίσης οι κοστολογημενες προτάσεις της ομάδας εργασίας, την οποία έχει συστήσει ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Στόχος είναι η κατάρτιση του ενιαίου κανονισμού ασθένειας και λοιπών παροχών του e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, επίκειται η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων σε σχέση με το επίδομα ασθένειας, το επίπεδο εργατικού ατυχήματος, το επίδομα μητρότητας, τα έξοδα κηδείας κτλ.

Με βάση το πόρισμα των προτάσεων θα ληφθούν σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

5. Παράλληλα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021,αναμενεται να έχει διαμορφωθεί το σχέδιο για την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης στην κατεύθυνση της κεφαλαιοποίησης.

Η ασφάλιση στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα είναι υποχρεωτική για τους νέους ασφαλισμένους και εθελοντική για τους παλαιότερους, αλλά και για τους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Οι εισφορές θα ανέλθουν στο 6% για τους μισθωτούς, θα αποταμιευονται σε ατομικούς ασφαλιστικούς κουμπαράδες και θα επενδύονται.Οι τελικές αλλαγές θα ενσωματωθούν σε σχετικό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα