ΟΕΕ – Ενίσχυση προστασίας αδύναμων ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κ. Κόλλιας πρότεινε την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των αδυναμων ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας, ώστε να διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο η προστασία του σπιτιού τους.
Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 
Οικονομολόγος 
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νέο πτωχευτικο πλαίσιο, ο κ. Κόλλιας σημείωσε ότι “η κυβέρνηση ναι μεν κατάφερε την επιδότηση του ενοικίου πάρα τις ενστάσεις των θεσμών, αλλά θα πρέπει να προστατεύσει και ακόμα περισσότερο τους αδύναμους συμπολίτες μας. Δεν αρκεί μόνο η καινοτόμα ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη της πρώτης κατοικίας που έχει κατασχεθει να συνεχίζει να μένει στο ακίνητο, πληρώνοντας κάποιο συμφωνημένο αντιτιμο και δίνοντας του τη δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου. Θα πρέπει να επιβραβεύεται για την τήρηση των δεσμεύσεων του ή συνέπεια του οφειλέτη και να πριμοδοτείται το φυσικό πρόσωπο στην επανάκτηση της πρώτης κατοικιας”.
Έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα προτεινόμενου μέτρου, τα καταβεβλημενα μισθώματα να αφαιρούνται από την τελική τιμή επανάκτησης του ακινήτου.
Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν μετακυλιονται τα χρέη στην επόμενη γενιά, μετά από την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων.
Πρότεινε επίσης την ανά τακτά χρονικα διαστήματα αναπροσαρμογή του ύψους της ρύθμισης, αφού πρώτα εξετάζεται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, η οποία μπορεί να μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου.
Σημείωσε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα συμβάλει καθοριστικά στην αποφυγή της αφερεγγυότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.
Πολύ σημαντική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε και την εισαγωγή του ηλεκτρονικού μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και κατηγοριοποίησης ενδιαφερόμενων οφειλετών, αφού δίνει την δυνατότητα στον οφειλέτη να αναζητήσει συμφέρουσες λύσεις και να αποφύγει να βρεθεί προ τετελεσμενου γεγονότος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα