25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Ο Τσίπρας μου είπε ότι θα στηρίξετε τη συμφωνία

από fimotro

Στη διαβεβαίωση ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό, φέρεται να προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζόραν Ζάεφ, τουλάχιστον, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο σκοπιανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζάεφ φέρεται να επεσήμανε πως δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να προκύψουν αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη συμφωνία. Σε αντίθεση με τη «“Μακεδονία”» δεν υπάρχει δημοψήφισμα στην Αθήνα. Υπάρχει η διαδικασία κύρωσης που θα συζητηθεί από την Βουλή. Ακόμα και εάν οι εθνικιστικοί κύκλοι στην Ελλάδα απορρίψουν τον συμβιβασμό, η πλειοψηφία είναι υπέρ. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να σημείωσε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι «η Μακεδονία ήταν και παραμένει παίχτης-κλειδί στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων», ανέφερε ο Κουρτς, επαινώντας τη στάση των Σκοπίων στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης.

«Θέλουμε να δούμε τη Μακεδονία στην ΕΕ» τόνισε ο Κουρτς, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ «γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», Παράλληλα, ο καγκελάριος της Αυστρίας χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «ορόσημο» που «θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αυστριακής καγκελαρίας, υποσχέθηκε στον Ζόραν Ζάεφ την πλήρη στήριξή του για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Η δήλωση αυτή έρχεται τη στιγμή, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα να δοθεί πολιτική στήριξη στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και στο στρατόπεδο του «ναι».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τις νουθεσίες, επιστρατεύονται και οι ωμές προειδοποιήσεις προς τη γειτονική χώρα πως σε περίπτωση μη κύρωσης της Συμφωνίας το τρένο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα χαθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στην ιστοσελίδα Balkan-Insight, όπου ο γενικός γραμματέας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας δεν μασάει τα λόγια του και στέλνει σαφή μηνύματα προς την αντιπολίτευση και τους ψηφοφόρους στα Σκόπια: «Είτε αποδέχεστε τη συμφωνία, και μετά εντάσσεστε στο ΝΑΤΟ, είτε την απορρίπτετε και δεν μπαίνετε στη Συμμαχία».

Συνεχίζοντας, ο Στόλτενμπεργκ διαμηνύει πως «είναι η πρώτη φορά σε 27 χρόνια που έχετε μια πραγματική συμφωνία επί τάπητος. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα ξαναγίνει. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να συμφωνήσετε στο ονοματολογικό και να γίνετε μέλος της διεθνούς κοινότητας. Επαφίεται σε εσάς εάν θα συμφωνήσετε ή θα διαφωνήσετε, κανείς δεν μπορεί να σας εξαναγκάσει, αλλά θα πρέπει να αναλάβετε και τις ευθύνες των αποφάσεών σας».

Πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρά σχόλια που γίνονται στον απόηχο του ταξιδιού του Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια, όπου εκτός από κυβερνητικούς αξιωματούχους, συνάντησε και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης [VMRO-DPMNE], Χριστιάν Μιτσόσκι, ο οποίος ως γνωστό –ακολουθώντας τα χνάρια του προκατόχου του Νικολά Γκρούεφσκι- διαφωνεί μετ επιτάσεως στη συμφωνία. Ωστόσο, σε μια μερική αναδίπλωση, ο Μιτσόσκι δεσμεύτηκε να απαντήσει εάν το κόμμα του θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Το VMRO καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ισχυρίζονται ότι θα υπήρχε η δυνατότητα να συναφθεί μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα, σχολιάζει η ιστοσελίδα. Ωστόσο, ο Στόλτενμπεγκ, επεφύλασσε μια ευθεία απάντηση σε όσους διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών:

«Εάν ήταν εύκολο να υπάρξει καλύτερη συμφωνία, γιατί δεν την κλείσατε τα προηγούμενα χρόνια; Έχω μιλήσει με πολλούς ηγέτες στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, έδωσα το παρών στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου [όπου η Ελλάδα μπλόκαρε την ένταξη του ΝΑΤΟ στη Συμμαχία] και γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι το ζήτημα της ονομασίας. Βλέπουμε διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας. Υπάρχουν πολίτες στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα που δυσαρεστήθηκαν, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι πάντα υπάρχει τίμημα για έναν συμβιβασμό».

Στη συνέχεια, λέει ορθά – κοφτά πως θα ήταν αυταπάτη η ιδέα πως η ΠΓΔΜ θα εντασσόταν στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση στο ονοματολογικό. «Είμαι φίλος της χώρας σας, το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να είμαι ειλικρινής απέναντί σας και να μην σας δημιουργώ αυταπάτες. (…) Αποδέχομαι ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι η καλύτερη εναλλακτική είναι ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς συμφωνία, αλλά αυτή η εναλλακτική δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι: Συμφωνία και ένταξη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δεν δείχνει να ανησυχεί για ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στο δημοψήφισμα: «Είδαμε απόπειρες της Ρωσίας να επηρεάσει δημοκρατικές διαδικασίες, είδαμε τη συνέβη στην Ελλάδα όπου απελάθηκαν διπλωμάτες λόγω των δραστηριοτήτων τους, είδαμε επίσης δημόσιες δηλώσεις Ρώσων διπλωματών και πολιτικών», αναφέρει και συνεχίζει:

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων και οι πολίτες της χώρας θα μπορέσουν να διοργανώσουν ένα δημοψήφισμα και να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν τις αποφάσεις τους χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα