Ο Τσίπρας έχει καταλάβει τι έρχεται και ζητά αλλαγή από τις κάλπες της απλής αναλογικής

από fimotro

Σε ασφυκτική πίεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην κοινωνία

Εμφανώς πιεσμένος και έχοντας καταλάβει τι συμβαίνει στην κοινωνία και τι θα γίνει στις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκ μιλώντας στο φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του ότι επιχειρεί να εγκαθιδρύσει καθεστώς με παρακρατικές μεθόδους και βάζοντας το δικό του δίλημμα των εκλογών: «εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος».

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στον πρωθυπουργό, επέστρεψε την κατηγορία περί «τερατογένεσης» λέγοντας ότι «τέρατα είναι αυτά που γέννησε και εξέθρεψε ο κ. Μητσοτάκης» και μίλησε για «πολιτική αλλαγή και δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση, που θα συγκροτηθεί από τις πρώτες κάλπες, τις κάλπες της απλής αναλογικής».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «διχασμό και εθνική καπηλεία και πρόσθεσε: «Προσπάθησε με πολύ κόπο και πολύ ιδρώτα στο μέτωπό του να ταυτίσει το στενό προσωπικό και κομματικό συμφέρον μα το εθνικό συμφέρον. Τη προσωπική πολιτική του επιβίωση, την προσωπική του τύχη με την τύχη της χώρας. Και έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει τον εαυτό του όχι σε πρωθυπουργό, αλλά σε κυβερνήτη. Είχε να ακουστεί αυτό από τα τέλη της δεκαετίας του ’30. Από τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά. Η χώρα όμως χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα. Η χώρα χρειάζεται δημοκρατία και ομαλότητα, όχι διχασμό. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση. Ισχυρή και δημοκρατική κυβέρνηση, όμως, δε δίνουν τα μπόνους του εκλογικού νόμου. Δίνει η ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Η ισχυρή κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική δικαιοσύνη». Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα αλλά «ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη συγκυρία, είναι ένας πρωθυπουργός που υπονομεύει τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα… Τη σταθερότητα Μητσοτάκη βέβαια, τη ζήσαμε όλα αυτά τα τρία χρόνια. Σταθερά πρώτοι σε θανάτους από τη πανδημία. Σταθερά πρωταθλητές στην ακρίβεια. Σταθερά πρώτοι στην αισχροκέρδεια σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σταθερά στις τελευταίες θέσεις στο βασικό μισθό και την αμοιβή της εργασίας».

Απάντησε στο δίλημμα που έβαλε ο πρωθυπουργός ζητώντας δεύτερη ευκαιρία με τη νίκη του στις εκλογές: «είναι θράσος ειδικά ο κος Μητσοτάκης να ζητά μια δεύτερη ευκαιρία. Ποια δεύτερη ευκαιρία; Η παράταξή του είναι στην εξουσία σχεδόν τα μισά χρόνια της μεταπολίτευσης. Αλλά ακόμη και αν ομιλεί όχι ως εκπρόσωπος της παράταξής του αλλά της οικογένειάς του, μάλλον για 3η ευκαιρία θα έπρεπε να ομιλεί. Μια τρίτη ευκαιρία για να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο. Από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Από την κοινωνική συνοχή. Από το δημόσιο πλούτο». Ακολούθως έβαλε τον δικό του δίλημμα όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες: «Για αυτό λοιπόν, όσο και αν επινοεί ο πρωθυπουργός των συμφερόντων, διλήμματα της συμφοράς, ας το γνωρίζει από τώρα, ένα θα είναι το δίλλημα στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Και το δίλλημα θα είναι: Εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος. Κυβέρνηση και… κυβερνήτης στην υπηρεσία των συμφερόντων ή δημοκρατική κυβέρνηση και δημοκρατικός πρωθυπουργός στην υπηρεσία του λαού και του δημόσιου συμφέροντος».

Απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού περί ασφάλειας είπε ότι «Ασφάλεια σημαίνει αλλαγή, αλλαγή εδώ και τώρα. Σημαίνει να φύγουν για να ανασάνει η κοινωνία. Σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση αλλαγής και δημοκρατίας.

Και πιστέψτε με, την ασφάλεια με αλλαγή και την αλλαγή με ασφάλεια, μπορούν να την επιβάλλουν και θα την επιβάλουν με τον αγώνα και την ψήφο τους, αυτοί που βρέθηκαν στο στόχαστρο των κυβερνητικών επιλογών τρία χρόνια τώρα. Αυτοί δηλαδή που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Και έχουν κάθε δικαίωμα να τα απαιτήσουν όλα.

Έκανε έκκληση στους νέους του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τους να δώσουν τον αγώνα για να πείσουν τους ανθρώπους της νέας γενιάς να προσέλθουν στις κάλπες και προσθέτοντας ότι «Όσο περισσότεροι νέες και νέοι προσέλθουν στις κάλπες τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές. Και τόσο πιο εύκολο θα γίνει να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από τις κάλπες της απλής αναλογικής».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικά στο στεγαστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Θέλω να σταθώ στο ζήτημα της στέγης που μετά που τόσο καιρό που το αναδεικνύουμε ως μείζον πρόβλημα, φρόντισε χθες επιτέλους να το αναγνωρίσει. Αλλά αν όντως το αναγνωρίζει ως πρόβλημα σημαντικό γιατί άραγε δεν το ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης; Η Ισπανία ενέταξε 1 δις ευρώ. Η Πορτογαλία που έχει συγκρίσιμο πληθυσμό αλλά και συγκρίσιμη στεγαστική κρίση, 2,7 δις ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση ξέρετε πόσα ; 1,3 εκ ευρώ. Ίσως αντίστοιχο ποσό χρειάζεται μόνο για να ανακαινίσει ο κος Μητσοτάκης τα ακίνητα της μεγάλης περιουσίας του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα