Φοβάται ότι το δημοψήφισμα του Ανδρουλάκη θα έχει τριπλάσια συμμετοχή

Στις 15 Μαΐου και όχι στις 8 όπως αρχικά σχεδιαζόταν θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της κεντρικής Επιτροπής. Την αλλαγή προανήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης κατά τη συνέντευξή του στο Κρήτη ΤV ο Αλέξης Τσίπρας και επιβεβαιώνεται στο Κανονισμό Εκλογής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάστηκε να αλλάξει ημερομηνία λόγω της απόφασης του Νίκου Ανδρουλάκη την ίδια μέρα να κάνει δημοψήφισμα για το όνομα του κόμματος. Η ανακοίνωση Ανδρουλάκη έλουσε με κρύο ιδρώτα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ κατάφερε στις εσωκομματικές εκλογές να κινητοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων σε αντίθεση με την Κουμουνδούρου που μόλις -περίπου- 40.000 μέλη πήγαν στις κάλπες για την εκλογή συνέδρων.

Ο κίνδυνος που υπήρχε ήταν η διαδικασία του Ανδρουλάκη να καπελώσει τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι συγκρίσεις θα ήταν καταστροφικές!

Ετσι και σύμφωνα με τον κανονισμό εκλογής:

  • Στις 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής
  • Οι εκλογές θα διαρκέσουν από τις 8:00 πμ μέχρι και τις 8:00 μμ.
  • Η διαδικασία των εκλογών περιλαμβάνει ταυτόχρονα δύο ψηφοφορίες σε δύο διαφορετικές κάλπες, μία για την εκλογή προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
  • Τα μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιλέξουν στην Περιφέρειά τους.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκλέγεται από όλα τα μέλη του κόμματος. Υποψηφιότητες και προτάσεις υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου κατατίθενται στο προεδρείο του συνεδρίου μέχρι την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 και ώρα 1:00 μμ.. Προϋπόθεση για την ανακήρυξη υποψηφίου, είναι να συνοδεύεται η υποψηφιότητα από 300 υπογραφές εκλεγμένων συνέδρων. Η ΚΕΦΕ ανακηρύσσει υποψηφίους μέχρι την Τετάρτη 20 Απριλίου 2022.

Για την εκλογή του/της προέδρου, μπορούν να ψηφίζουν εκτός από όσους έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21.03.2022, και όσοι συμπληρώνουν απογραφικό ένταξης στο κόμμα την ημέρα των εκλογών, το οποίο καταθέτουν στην εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος όπου προσέρχονται να ψηφίσουν. Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εντός 15 ημερών σε ημερομηνία και ώρα που ορίζεται από την ΚΕΦΕ μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κανονισμός προβλέπει:

Κατ’ αρχάς, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελείται από 300 μέλη και η εκλογή των μελών γίνεται ανά Περιφέρεια. Αναλυτικά ο καταμερισμός των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:

α) Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη

β) Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη

γ) Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη

δ) Ήπειρος: 10 μέλη

ε) Θεσσαλία: 12 μέλη

στ) Ιόνια νησιά: 6 μέλη

ζ) Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη

η) Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη

θ) Ατική: 150 μέλη

ι) Πελοπόννησος: 14 μέλη

ια) Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη

ιβ) Νότιο Αιγαίο:4 μέλη

ιγ) Κρήτη: 16 μέλη

ιδ) Εξωτερικό: 2 μέλη

Οι υποψηφιότητες και προτάσεις υποψηφιοτήτων κατατίθενται στο προεδρείο του συνεδρίου μέχρι την Κυριακή 17 Απριλίου 2022, ώρα 1:00 μμ.. Υποψηφιότητα υποβάλλεται για τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής της Περιφέρειας στην οποία ανήκει η Οργάνωση Μελών του/της υποψηφίου/ας. Η ΚΕΦΕ ανακηρύσσει τους/τις υποψηφίους/ες μέχρι την Τετάρτη 20 Απριλίου 2022.

Οι υποψήφιοι/ες αναγράφονται σε ενιαίο κατάλογο ανά Περιφέρεια. Η ποσόστωση φύλου ορίζεται με βάση τη σχετική ρύθμιση του καταστατικού, όπως αυτό θα εγκριθεί από το συνέδριο. Η ποσόστωση της διεύρυνσης ορίζεται σε 20% και υπολογίζεται ανά Περιφέρεια, εφαρμόζεται δε μετά την εφαρμογή της ποσόστωσης φύλου της προηγούμενης παραγράφου. Οι υποψήφιοι/ες που εντάσσονται στην ποσόστωση της διεύρυνσης, ανακηρύσσονται με ευθύνη της ΚΕΦΕ μέχρι τις 20.04.2022, στην βάση των σχετικών αποφάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών/τριών στην Κεντρική Επιτροπή, ορίζεται για την Περιφέρεια Αττικής στο 15%, και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες στο 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέγει κάθε Περιφέρεια. Αν από τα παραπάνω ποσοστά προκύπτει αριθμός που δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο ακέραιο, ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος.

Τα μέλη του κόμματος ψηφίζουν υποψήφιους για την Κεντρική Επιτροπή της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης ορίζεται μέχρι το 30% των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής, που αναλογούν στη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Αν ο αριθμός του 30% δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο ακέραιο, ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος. Ψηφοδέλτια με μεγαλύτερο αριθμό σταυρών είναι αυτοδικαίως άκυρα.

Δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου έχουν όλα τα μέλη του του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21.03.2022.

Δικαίωμα να εκλεγούν στη θέση του/της προέδρου ή του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21.03.2022 και έχουν ανακηρυχθεί σύμφωνα με τον εκλογικό κανονισμό.

Το μητρώο μελών είναι ενιαίο και περιλαμβάνει το σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όλα τα μέλη του κόμματος καταχωρούνται στο μητρώο με αλφαβητική σειρά του επωνύμου.

Στο μητρώο αναγράφονται τα εξής στοιχεία του κάθε μέλους: επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης, αριθμός δελτίου ταυτότητας ή αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), και Περιφέρεια στην οποία ανήκει το μέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα