Δημοσιοποιεί τις 5+1 μεγάλες επιτυχίες του στην Ελληνική οικονομία και μάλλον δεν έχει καταλάβει καθόλου τι γίνεται στην κοινωνία και την αγορά

Μπορεί στην κοινωνία και την αγορά το κλίμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να είναι εξαιρετικά αρνητικό, στο υπουργείο Οικονομικών πάντως σχεδόν πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες της Ελληνικής οικονομίας! Στο πλαίσιο αυτό, για σημαντικές επιτυχίες στην οικονομία κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως υπήρχαν λάθη και παραλείψεις. Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» καταγράφει 5+1 επιτεύγματα της κυβέρνησης:

  1. Έξοδος από τα μνημόνια. Ο κ. Τσακαλώτος κάνει λόγο για συγκεκριμένες και μετρήσιμες δεσμεύσεις των εταίρων, οι οποίες κατέστησαν το ελληνικό χρέος βιώσιμο για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης και έδωσαν έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 χρόνια. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια είναι περίπου οι μισές από αυτές του 2014 και είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «όχι μόνον καταφέραμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, αλλά καταστήσαμε σαφές ότι δεν ήταν απαραίτητη η προληπτική γραμμή πίστωσης, που υποστήριζε με πάθος ο κεντρικός τραπεζίτης και έχει επαναφέρει στη συζήτηση η ΝΔ, η οποία θα σήμαινε νέο μνημόνιο με νέα επώδυνα μέτρα. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο η φράση “τέταρτο μνημόνιο” που τα στελέχη της ΝΔ έλεγαν και ξανάλεγαν δεν βγαίνει πλέον από τα χείλη τους. Τα μνημόνια είναι πλέον παρελθόν και τώρα συζητάμε για την επόμενη μέρα».
  1. Από ελλείμματα σε πλεονάσματα– . Σύμφωνα με όσα παραθέτει ο υπουργός, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την χώρα δεσμευμένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ, ενώ από το κείμενο του 2ου μνημονίου προέκυπτε ότι αυτοί οι στόχοι θα παρέμεναν σε επίπεδα άνω του 4% έως το 2021 και άνω του 3,5% έως το 2030. Οι στόχοι αυτοί μειώθηκαν, εξασφαλίζοντας πάνω από 20 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία. Μάλιστα, από το 2023 και μετά οι στόχοι ορίζονται από τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ. «Το κόστος δανεισμού της χώρας που το παραλάβαμε σε απαγορευτικά επίπεδα άνω του 10%, έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,16%. Με εφόδιο αυτή την αξιοπιστία ανακοινώσαμε στο Ζάππειο νέα θετικά μέτρα για το 2020 εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ήδη από το 2020 στο 2,5%, διασφαλίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι οι πιστωτές θα παίρνουν 3,5% για τη δική μας συμβολή στην απομείωση του χρέους».
  1. Συντονισμός διαπραγμάτευσης. Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, λέει ο υπουργός, ήταν μια συλλογική προσπάθεια. Είχε ήττες (π.χ. η αδυναμία να ανατρέψουμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για το ΕΚΑΣ), αλλά και πολλές νίκες. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αυτά που κερδίσαμε για τον νόμο Σταθάκη- Κατσέλη, για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας υγείας, τις επιτυχίες στα εργασιακά (με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ενίσχυση του ΣΕΠΕ και την αύξηση του κατώτατου μισθού), αλλά και τον σχεδιασμό και υλοποίηση, για πρώτη φορά στη χώρα, μιας ολιστικής αναπτυξιακής πολιτικής. Χάρη σε αυτά τα επιτεύγματα παρατηρούμε τη σταδιακή βελτίωση σημαντικών δεικτών όπως μείωση της ανεργίας, της φτώχειας, της ανισότητας- η οποία είναι πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα- αλλά και την σταδιακή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος», καταλήγει.
  1. Δημόσια Έσοδα. Ενδεικτικά αναφέρει την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στην κλίμακα των μισθωτών με μείωση του πρώτου κλιμακίου από 26% στο 22%, τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και τη στοχευμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα ιδιαίτερης σημασίας είναι η μεταρρύθμιση του πλαισίου των αντικειμενικών αξιών, που αντιστοιχίζει καλύτερα τις αντικειμενικές με τις πραγματικές αξίες, με μέριμνα πάντα να μην αυξηθεί η επιβάρυνση της μικρής και μεσαίας περιουσίας. Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει επίσης, πως για την αύξηση της εισπραξιμότητας των βεβαιωμένων οφειλών διευρύνθηκε η χρήση του πλαστικού χρήματος, αυξήθηκαν οι στοχευμένοι έλεγχοι, αλλά και θεσμοθετήθηκαν οι 120 δόσεις και το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
  1. Τραπεζικό- Χρηματοοικονομικό σύστημα. Ο κ. Τσακαλώτος κάνει αναφορά για μια ολοκληρωμένη στρατηγική και ένα σύγχρονο πλαίσιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και ειδικότερα στην επέκταση και βελτίωση του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, στη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας με επιδότηση της ρύθμισης από το Δημόσιο, με γρήγορες και απλές διαδικασίες, μέσω πλατφόρμας, στην αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού πλαισίου εξωδικαστικού συμβιβασμού και στην επεξεργασία λύσεων για τη διευκόλυνση της επίτευξης των στόχων του SSM. Παράλληλα, προσθέτει, επήλθαν σημαντικές βελτιώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις βέλτιστες πρακτικές, ενώ τα capital controls έχουν σχεδόν αρθεί ολοκληρωτικά
  1. Ανθρώπινο Δυναμικό και υποδομές στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για εξαιρετικά καταρτισμένα στελέχη του υπουργείου και φέρει ως παράδειγμα την τεράστια επιτυχία στην αξιολόγηση της χώρας από τη FATF για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, αλλά και το σύστημα που αναπτύχθηκε για την άμεση διασταύρωση καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων. Μάλιστα, επισημαίνει, ένας υπάλληλος του υπουργείου, διόρθωσε δύο φορές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όχι τα νούμερα αλλά την ίδια την μεθοδολογία του ΔΝΤ και τιμήθηκε με εύφημο μνεία για αυτό. Και αναφέρει, παράλληλα, τη συνεχή προσπάθεια για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου, όπως και την πρόσφατη αναμόρφωση της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών αλλά και την ανάπτυξη εργαλείων κατά της φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα