Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με απώτερο σκοπό να επικρίνει μέσω αυτού τον Τζερόμ Πάουελ, τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίον κατηγορεί ευθέως ότι υπονομεύει την αμερικανική οικονομία και το Χρηματιστήριο.

“Θα έπρεπε να έχουμε τον Ντράγκι στη θέση αυτού του ανθρώπου της Fed”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Business, αναφερόμενος στον Πάουελ, τον οποίο ωστόσο διόρισε ο ίδιος στη θέση αυτή.

Ο Τραμπ επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι αν η Fed δεν είχε αυξήσει τα επιτόκια και δεν είχε εγκαταλείψει σταδιακά το πρόγραμμα αναζωογόνησης της οικονομίας που είχε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η αμερικανική οικονομία θα παρουσίαζε ανάπτυξη 4-5% –ποσοστό που αμφισβητείται από πολλούς οικονομολόγους– και οι δείκτες του Χρηματιστηρίου θα ήταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.

Ο Τραμπ είπε ότι τα συνεχή αιτήματά του για μείωση των επιτοκίων δικαιολογούνται επειδή θέλει “να αποπληρώσει το χρέος”, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί. Πρόσθεσε όμως ότι τον ανησυχούν οι υποτιμήσεις των εμπορικών εταίρων της Ουάσινγκτον που καθιστούν πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ, κατηγορώντας συγκεκριμένα την Κίνα.

“Το πρόβλημά μου είναι αυτά τα πιο αδύναμα νομίσματα που επωφελούνται από τις ΗΠΑ και εμείς έχουμε έναν άνθρωπο (σ.σ. στην Fed) που δεν κάνει απολύτως τίποτα για εμάς”, συνέχισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε πάντως ότι ήθελε να υποβιβάσει τον Πάουελ σε απλό κυβερνήτη της Fed, όπως γράφουν πολλά μέσα ενημέρωσης. Άφησε όμως να εννοηθεί πως δεν του άρεσαν καθόλου οι δηλώσεις του διοικητή ο οποίος χθες επανέλαβε ότι ο θεσμός είναι ανεξάρτητος. “Το Κογκρέσο αποφάσισε να απομονώσει τη Fed” από τις πολιτικές πιέσεις “επειδή είδε τις ζημιές που γίνονται όταν η νομισματική πολιτική υποτάσσεται στα βραχυχρόνια πολιτικά συμφέροντα” είπε ο Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη.

“Χάρη σ’ εμένα βρίσκεται εκεί και θέλει να δείξει ότι είναι σκληροτράχηλος. Ας μας δείχνει ότι είναι σκληρός, όμως δεν κάνει καλή δουλειά”, απάντησε σήμερα ο Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα