Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοτώνει τ’ άλογα όταν γεράσουν…

από fimotro

Πριν από καιρό ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, την εκπόνηση του οποίου συντόνισε. Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξη ανέφερε τότε: «Οι άξονες του προγράμματος είναι τρεις: πρώτον, η αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης· δεύτερον, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και, τρίτον, η ενίσχυση των δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών».

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι οι πιο σοβαρές μεταρρυθμίσεις του νέους προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Το 50% της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να πάει στην κοινωνική οικονομία.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να στραφούν μαζί με τα ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο στο «πρασίνισμα» της γεωργίας και της βιομηχανίας και σε νέες παραγωγικές και τεχνολογικές επενδύσεις.
Η ενίσχυση της θέσης της εργασίας με συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξηση κατώτατου μισθού και μείωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Ενα νέο αναβαθμισμένο ΕΣΥ.
Και κατέληγε λέγοντας «μπορεί να διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές ή τους χειρισμούς ή οτιδήποτε άλλο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσει όμως: εμείς κυβερνήσαμε ή θα κυβερνήσουμε ξανά με έντιμη και καθαρή σχέση με τους πολίτες, και ποτέ πίσω από την πλάτη τους».

 

Ειδικά για τη μείωση των ανισοτήτων πρότεινε την ενίσχυση της εργασίας με επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται ότι η ανάπτυξη και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας θα μεταφράζονται σε αυξημένους μισθούς, το ενιαίο καθολικό δημόσιο κοινωνικό κράτος σε υγεία, παιδεία, συντάξεις και πρόνοια, και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Ελα όμως που αν ανατρέξει κανείς στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί Ανδρέα Νεφελούδη, γ.γ. υπουργείου Εργασίας, θα δει μια μεταγενέστερη κριτική για αυτά που δεν έκαναν.

Ετσι όμως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ: στην κυβέρνηση κρύβονται, βοηθώντας τα κάθε λογής συμφέροντα, και στην αντιπολίτευση κάνουν επαναστατική γυμναστική.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι: γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έλυσε για παράδειγμα τα θέματα των εργολαβικών συμβάσεων στις τράπεζες, αλλά και αυτά τα ντελιβεράδων;

Σήμερα όμως είναι στα κεραμίδια κάνοντας κριτική προς κάθε κατεύθυνση για αυτά που οι ίδιοι δεν έκαναν ως κυβέρνηση.

Στο θέμα των δικαιωμάτων των προσφύγων, των μεταναστών, του παιδιού, των ομόφυλων ζευγαριών κ.ο.κ. προτείνουν τον πλήρη εναρμονισμό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που υπάρχει στην πλειονότητα των χωρών. Με μια λέξη, ο κοινός βηματισμός με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, προτείνεται ο εκσυγχρονισμός στα θέματα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας, η μεγάλη αποκέντρωση του κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση και τους περιφερειακούς θεσμούς, μια μεγάλη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο τον εξοβελισμό της πολιτικής επιρροής, τη σαφήνεια των κανόνων και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αλλαγές στο πλαίσιο ιδιοκτησίας και λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στη Δικαιοσύνη και αλλού.

Για τους πρόσφυγες, λοιπόν, ο εναρμονισμός του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι το γνωστό «λιάζονται»· για τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας σήμερα διακηρύσσει αυτά που δεν έκανε όταν ήταν κυβέρνηση, και για την αυτοδιοίκηση είναι το χάος που προκάλεσε στους δήμους μέχρι να αλλάξει το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ. Για το θέμα των ΜΜΕ τα Ειδικά Δικαστήρια είναι η ξεκάθαρη απάντηση…

Στο ερώτημα αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το κυβερνητικό έργο ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταθάκης υποστήριζε πως το τρίτο μνημόνιο είχε, ως γνωστόν, «παγώσει» θέματα όπως τα εργασιακά και μερικά άλλα. Επίσης περιελάμβανε έκτακτα φορολογικά μέτρα. Μετά το τέλος του μνημονίου το 2018, και στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου διακυβέρνησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να επαναφέρει φιλολαϊκά ζητήματα (sic).

Ο Γιώργος Σταθάκης ήταν καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 2012 εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την ταυτόχρονη παραίτησή του από αντιπρύτανης του πανεπιστημίου. Κατά την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος.

Στις 27 Ιανουαρίου 2015 έγινε υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, θέση που κατείχε έως τις 27 Αυγούστου 2015. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ορίστηκε υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αξίωμα που διατήρησε μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Κομβικός υπουργός καθ’ όλα –πιο κομβικός δεν γίνεται– έλαβε εντολή να κάνει το νέο πρόγραμμα του κόμματος, αλλά επειδή δεν είχε θέση ο Τζανακόπουλος μετά την αποχώρηση από γραμματέας, πήραν από τον Σταθάκη την εκπόνηση του προγράμματος και την έδωσαν στον Τζανακόπουλο. Τότε γιατί κουραζόταν ο Σταθάκης;

Οπως είπε κι ένας γερόλυκος του κόμματος «έτσι επιβραβεύει ο Τσίπρας τους κομβικούς υπουργούς του: τους στέλνει στα αζήτητα». Για να συνεχίζει λέγοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ σκοτώνει τα άλογα όταν γεράσουν». Βέβαια αυτός που το είπε είναι ακόμα πιο γέρικο άλογο, αλλά η συνέχεια προσεχώς…

Από την έντυπη έκδοση του tomanifesto

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα