Ο Στ. Πέτσας έδειξε κρατική ενίσχυση για την Aegean

από fimotro

“Οι αερομεταφορές είναι ένας κλάδος κομβικός για τη λειτουργία της οικονομίας”

Σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με βάση τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ Κράτους και ιδιωτών μετόχων, προχωρά η Κυβέρνηση, δρομολογώντας την στήριξη της εταιρίας Aegean, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας μας που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και ειδικότερα τις μετακινήσεις και τον τουρισμό.

Πριν από λίγο κατά την ενημέρωση συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας αναφέρθηκε στο θέμα σημειώνοντας ότι: “οι αερομεταφορές είναι ένας κλάδος κομβικός για την λειτουργία της οικονομίας. Είναι τα φτερά που φέρνουν στην Ελλάδα τους τουρίστες. Μιλάμε για μία απαραίτητη στήριξη που επιβάλει όχι μόνο τη συνεισφορά του Δημόσιου. Για κάθε ένα ευρώ που θα βάζει το ελληνικό Δημόσιο, 50 λεπτά θα προσφέρουν οι ιδιώτες μέτοχοι. Άρα έχουμε μία σύμπραξη για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας. Επιπλέον, το Δημόσιο με τα warrants που παίρνει δεν βάζει χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Αντίθετα, με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, θα υπάρξει αύξηση στην τιμή της μετοχής της εταιρείας με βάση τις προοπτικές για το επόμενο χρονικό διάστημα κι επομένως το ελληνικό Δημόσιο δεν θα βάλει μόνο χρήματα, αλλά θα πάρει και χρήματα κι ενδεχομένως πολλαπλάσια όταν τελειώσει η περιπέτεια του κορονοϊού”.

Το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρίας, θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της. Αξιολογείται ήδη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες και κλάδους που πλήττονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι κατεξοχήν ο κλάδος των αερομεταφορών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο ενίσχυσης της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής εταιρείας, το οποίο προσομοιάζει μεν σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι, το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο, συγκριτικά με τη στήριξη, αξίας άνω των 32 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν, έως σήμερα, αθροιστικά άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου των αερομεταφορών. Επιπλέον, προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή ύψους 60 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα με τα 120 εκατ. ευρώ του Κράτους, η οποία θα προέλθει από τους μετόχους της Aegean.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, η εταιρία αξιοποίησε τα οριζόντια μέτρα που υιοθέτησε η Κυβέρνηση για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα