23 Απριλίου 2024 / 5:36 μμ
23 Απριλίου 2024 / 5:36 μμ

Ο Πούτιν ποντάρει στον χειμώνα για να σπάσει το μέτωπο της Δύσης

από fimotro

Το Reuters αποκαλύπτει την στρατηγική και τις σκέψεις του Ρώσου προέδρου

Οι κρύοι χειμώνες βοήθησαν τη Μόσχα να νικήσει τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ποντάρει τώρα ότι το ράλι στις τιμές ενέργειας και οι πιθανές ελλείψεις αυτό τον χειμώνα θα πείσουν την Ευρώπη να πιέσει την Ουκρανία για εκεχειρία με τους όρους της Ρωσίας, υποστηρίζει το Reuters.

Αυτός, λένε δύο ρωσικές πηγές που γνωρίζουν τη σκέψη του Κρεμλίνου, είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη που βλέπει η Μόσχα, δεδομένου ότι το Κίεβο λέει ότι δεν θα διαπραγματευτεί έως ότου η Ρωσία εγκαταλείψει ολόκληρη την Ουκρανία. «Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε», είπε μια πηγή κοντά στις ρωσικές αρχές, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένη να μιλά στα μέσα ενημέρωσης.

«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Θα μπορούσαμε να δούμε διαμαρτυρίες, αναταραχές. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να σκεφτούν δύο φορές να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να σκεφτούν ότι είναι ώρα για μια συμφωνία».

Μια δεύτερη πηγή κοντά στο Κρεμλίνο είπε ότι η Μόσχα πίστευε ότι θα μπορούσε ήδη να διακρίνει σημάδια μιας παραπαίουσας ευρωπαϊκής ενότητας και περιμένει ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί εν μέσω χειμερινών δυσκολιών. «Θα είναι πολύ δύσκολο αν (ο πόλεμος) τραβήξει το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έτσι υπάρχει ελπίδα ότι (οι Ουκρανοί) θα ζητήσουν ειρήνη», είπε η πηγή.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο, σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Ουκρανία και οι πιο ένθερμοι Δυτικοί υποστηρικτές της λένε ότι δεν σχεδιάζουν να υποχωρήσουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπουν σημάδια αμφιταλάντευσης της υποστήριξης της Ουκρανίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ένα tweet προς τους Ουκρανούς για την εθνική τους εορτή, έγραψε: «Η ΕΕ ήταν μαζί σας σε αυτό τον αγώνα από την αρχή. Και θα είμαστε για όσο χρόνο χρειαστεί».

Υποστηριζόμενο από δισεκατομμύρια αμερικανικής και άλλης δυτικής στρατιωτικής βοήθειας το Κίεβο πιστεύει ότι έχει πιθανότητες να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος. «Για να καταστούν δυνατές οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει το status quo στο μέτωπο υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», δήλωσε στο Reuters ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. «Είναι απαραίτητο ο ρωσικός στρατός να υποστεί σημαντικές τακτικές ήττες».

Το Κίεβο μιλά εδώ και πολύ καιρό για μια μεγάλη αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Νότου, αν και η Ρωσία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή και δεν είναι σαφές εάν και πότε αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Η γεωπολιτική αντιπαράθεση έχει οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και ενέκρινε τη μερική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου για να τιμωρήσει τη Μόσχα. Και η Ρωσία απάντησε μειώνοντας απότομα τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα στις ενεργειακές πιέσεις αυτόν τον χειμώνα, αναζητώντας εναλλακτικές προμήθειες και πιέζοντας για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά λίγοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους.

Το Κρεμλίνο έχει αποδώσει τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου σε τεχνικά ζητήματα, στις δυτικές κυρώσεις και στην άρνηση ορισμένων χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια. Τα έσοδα-ρεκόρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εν τω μεταξύ συνεχίζουν να γεμίζουν τα ταμεία της.

«Το Κρεμλίνο φυσικά υπολογίζει στην πιθανότητα να χάσουμε το ενδιαφέρον μας λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στην Αμερική, την αλλαγή πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα προβλήματα της Γερμανίας», είπε ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη.

«Ο πόλεμος είναι μια δοκιμασία υλικοτεχνικής υποστήριξης και μια δοκιμασία βούλησης. Η δοκιμασία θα είναι, “έχουμε εμείς στη Δύση μεγαλύτερη βούληση από το Κρεμλίνο;”. Νομίζω ότι αυτή θα είναι η πρόκληση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα