18 Απριλίου 2024 / 3:56 μμ
18 Απριλίου 2024 / 3:56 μμ

“Ο Παπαγγελόπουλος πίεζε να αποζημιωθεί με κρατικό χρήμα το Grand Resort Lagonissi”

από fimotro

Νέα τροπή στην πολυετή διαμάχη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου με τον όμιλο Μαντωνανάκη για το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα “Grand Resort Lagonissi” δίνει η καταγγελία ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, παρενέβαινε και πίεζε τη διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση διοίκηση Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να καταβάλει “εθελοντικά” δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματία προκειμένου να “διευθετηθεί” το θέμα εξωδικαστικά, όπως αποκάλυψε η κυριακάτικη εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”.

Ο επικεφαλής της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Γιώργος Τερζάκης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι έχει διοριστεί επί κυβέρνησης Τσίπρα, σε επιστολή του προς το Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνει ότι “η ΕΤΑΔδέχθηκε πίεση να αναγνωρίσει οικειοθελώς ότι οφείλει να αποζημιώσει τον όμιλο Αττικός Ηλιος (σ.σ.: συμφερόντων Μαντωνανάκη)”.

“Το προηγούμενο της κατάθεσης των διαιτητικών αγωγών διάστημα, η εταιρεία υποχρεώθηκε να συμμετάσχει σε συζητήσεις με το παραπάνω περιεχόμενο υπό την επίβλεψη πλήρως αναρμοδίων υπουργών, όπως του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτριου Παπαγγελόπουλου”, εξηγεί σε επίσημο έγγραφο προς τον υπουργό Οικονομικών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κατονομάζοντας τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ως πρόσωπο που ασκούσε την επιρροή του στα στελέχη της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας προκειμένου να αποζημιωθεί από αυτήν “οικειοθελώς” μια άλλη, ιδιωτική εταιρεία.

“Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν οι αποζημιώσεις, που ζητούσε χωρίς καμία βάση ο όμιλος εταιρειών, εν όψει του υψηλού δανεισμού του από τις Τράπεζες”, επισημαίνει ο κ. Τερζάκης.

Όταν η διοίκηση της ΕΤΑΔ αποχώρησε από τις συζητήσεις για οικειοθελή αποζημίωση του ομίλου Μαντωνανάκη με κρατικό χρήμα, η “Αττικός Ήλιος” προσέφυγε στα διαιτητικά δικαστήρια. “Η ΕΤΑΔ διαπίστωσε μεγάλη ανεξήγητη επίσπευση” στη συγκρότηση των δικαστηρίων, τονίζει ο κ. Τερζάκης, αφήνοντας σκιές τόσο για την ταχύτητα στη διαδικασία επιλογής των δικαστών που έγινε δύο 24ωρα πριν από τη συνταξιοδότηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, όσο και για την απόφαση της διαιτησίας να μην περιμένει την κρίση των πολιτικών δικαστηρίων στο αίτημα της ΕΤΑΔ για εξαίρεση συγκεκριμένων επιδιαιτητών.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, το πρόσωπο που κατηγορείται ότι ασκούσε πιέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς προκειμένου να ασκήσουν διώξεις κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ευκαιριακά στοιχεία και με αφορμή καταθέσεις ανώνυμων μαρτύρων, χωρίς ντοκουμέντα, εγκαλείται τώρα ότι με τους χειρισμούς του στην υπόθεση “Αττικός Ηλιος εναντίον ΕΤΑΔ” έθεσε σε κίνδυνο και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος καταγγέλλεται για αντιθεσμικές παρεμβάσεις και από την ομοσπονδία εργαζομένων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Σε επιστολή της ομοσπονδίας εργαζομένων με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2019 αποκαλύπτεται η μέχρι σήμερα άγνωστη εμπλοκή του στη διαμάχη της ΕΤΑΔ με την “Αττικός Ηλιος” του ομίλου Μαντωνανάκη.

“Πρόσωπα εκτός της εταιρείας και μη έχοντα οποιαδήποτε σχέση, έστω έμμεση, με αυτήν, όπως ο τέως υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο καθηγητής και τέως διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Ιωάννης Δρόσος, ασχολήθηκαν με την υπόθεση και φέρονται, όπως η μισθώτρια εταιρεία επισήμως ισχυρίζεται, να εκφράζουν τη γνώμη ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε. θα έπρεπε τάχα να αποζημιώσει τη μισθώτρια (σ.σ.: εννοούν την εταιρεία Αττικός Ηλιος του ομίλου Μαντωνανάκη) και δη με ποσά ιλιγγιώδη (πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων)”, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία. Η πολύ σοβαρή καταγγελία ίσως και να είχε μπει στο αρχείο αν δεν την είχε ανασύρει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος κατέθεσε το υπόμνημα της ομοσπονδίας εργαζομένων προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ζητώντας ενημέρωση, αφού η υπόθεση επηρεάζει τη βιωσιμότητα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών, με τη σειρά του, ζήτησε εξηγήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ και από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) ώστε να δοθεί απάντηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η επιστολή

Προς: Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Υπουργείου Οικονομικών, Λεωχάρους 2, 10562, Αθήνα. Υπόψη κ. Χ. Κυρλιγκίτση. Τηλ.: 2103235114. Email: [email protected]

Θέμα: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 114/2019 αναφορά κοινοβουλευτικού ελέγχου

Σχετικά με την με αριθ. πρωτ. 114/2019 αναφορά κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Όσον αφορά τη διαφορά της ΕΤΑΔ με την εταιρεία “Αττικός Ήλιος ΑΕ”, πρόσφατα εκδόθηκε μία διαιτητική απόφαση, ενώ εκκρεμεί η έκδοση ακόμη επτά διαιτητικών αποφάσεων επί διαιτητικών αγωγών της εν λόγω εταιρείας. Οι εμπεριεχόμενες, στις διαιτητικές αγωγές, αξιώσεις της εταιρείας “Αττικός Ήλιος ΑΕ” κατά της ΕΤΑΔ είναι πλήρως ουσιαστικά και νόμω αβάσιμες.

Συγκεκριμένα:

Η εταιρεία “Αττικός Ήλιος ΑΕ” διεκδικεί διαφυγόντα κέρδη, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, από ξενοδοχειακό συγκρότημα εντός της έκτασης κυριότητας της ΕΤΑΔ στην περιοχή Λαγονήσι Αττικής, της οποίας τη χρήση έχει η “Αττικός Ήλιος ΑΕ”. Στην πραγματικότητα, με τις διεκδικήσεις αυτές, η εταιρεία “Αττικός Ήλιος ΑΕ” επιχειρεί να καλύψει τον τεράστιο δανεισμό του ομίλου από τράπεζες, τα δάνεια των οποίων έχουν καταγγελθεί και δεν σχετίζονται με την ξενοδοχειακή μονάδα στο Λαγονήσι, αλλά με άλλες ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου.

Η ΕΤΑΔ το διάστημα προ της ενάρξεως των ανωτέρω διαιτησιών δέχθηκε πίεση να αναγνωρίσει οικειοθελώς, ότι οφείλει να αποζημιώσει τον όμιλο. Ειδικότερα, το προηγούμενο της κατάθεσης των διαιτητικών αγωγών διάστημα η εταιρεία υποχρεώθηκε, να συμμετάσχει σε συζητήσεις με το παραπάνω περιεχόμενο υπό την επίβλεψη πλήρως αναρμοδίων υπουργών όπως του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτριου Παπαγγελόπουλου. Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν οι αποζημιώσεις, που ζητούσε χωρίς καμμία βάση ο όμιλος εταιρειών, ενόψει του υψηλού δανεισμού του από τις Τράπεζες.

Η ΕΤΑΔ προκειμένου να μην νομιμοποιήσει τη συζήτηση αυτή δια του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γεωργίου Τερζάκη και της τότε Εντεταλμένης Συμβούλου κ. Γαλάτειας Κακούλου απεχώρησε.

Περαιτέρω, η ΕΤΑΔ, προκειμένου, να εξαντλήσει τον καλόπιστο διάλογο, όρισε επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη της εταιρείας, με σκοπό τη διαπραγμάτευση με τον όμιλο. Το πόρισμα της επιτροπής, που πρότεινε την καταβολή αποζημίωσης στην εταιρεία “Αττικός Ήλιος ΑΕ”, επανελέχθηκε από δεύτερους και τρίτους εξωτερικούς συμβούλους και συγκεκριμένα διεθνή ελεγκτική εταιρεία μη αμφισβητήσιμου κύρους (την PWC), μεγάλης εμπειρίας τεχνική εταιρεία (την ΑΔΚ) και νομικούς – καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων όλων των ειδικοτήτων. Από τους ελέγχους προέκυψε χωρίς καμμία αμφιβολία, ότι οι αιτιάσεις της εταιρείας “Αττικός Ήλιος ΑΕ” ήταν από κάθε άποψη πλήρως αβάσιμοι και οποιαδήποτε “αποζημίωση” στην τελευταία αυτή εταιρεία, θα ήταν μη νόμιμη.

Μάλιστα, αποδείχθηκε από τους ελέγχους αυτούς, ότι η αρχικώς ορισθείσα επιτροπή δεν είχε λάβει υπόψη σημαντικότατη νομική – τεχνική παράμετρο της υπόθεσης, η οποία, όταν τους γνωστοποιήθηκε, οδήγησε και τους αρχικούς συμβούλους της ορισθείσας επιτροπής, να δηλώσουν ότι η αρχικώς εκφρασθείσα γνώμη τους δεν ίσχυε και δεν έπρεπε να ληφθεί υπόψη.

Στη συνέχεια, ο όμιλος προσέφυγε στη κατάθεση συνολικά οκτώ διαιτητικών αγωγών. Για την ουσία των αγωγών αυτών θα μπορούσε, να πει κανείς πολλά, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Για τον τρόπο συγκρότησης των Δικαστηρίων, η ΕΤΑΔ διαπίστωσε σημαντικά ελαττώματα στη διαδικασία και μεγάλη ανεξήγητη επίσπευση αυτών, για τα οποία, αντί άλλων, σας προωθούμε υπόμνημα, που κατέθεσε στα διαιτητικά δικαστήρια με αίτημα την διόρθωση των ελαττωμάτων.

Στη συνέχεια και επειδή η ΕΤΑΔ δεν έλαβε απάντηση στο ανωτέρω υπόμνημα, κατέθεσε στο αρμόδιο πολιτικό Δικαστήριο αίτηση εξαίρεσης για όσους διαιτητές ή και επιδιαιτητές θεωρούσε, ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Παρά ταύτα, τα διαιτητικά δικαστήρια επέλεξαν να μην αναμείνουν τις αποφάσεις του πολιτικού Δικαστηρίου, όπως ορίζει το άρθρο 883 του ΚΠολΔ. Μάλιστα, το πρώτο εξ αυτών έσπευσε να εκδώσει απόφαση στις 19.9.2019. Με αυτήν επιδικάζει στην εταιρεία “Αττικός Ήλιος ΑΕ” ποσό πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ με τους τόκους. Την απόφαση αυτή προσέβαλε με αγωγή ακύρωσης η ΕΤΑΔ στο αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο (το Εφετείο Αθηνών), αντίγραφο της οποία επισυνάπτουμε στο παρόν.

“Να αποζημιωθεί οικειοθελώς”

Η απαντητική επιστολή του κ. Τερζάκη, που παραμένει στη θέση του, εξερράγη σαν βόμβα.

“Η εταιρεία Αττικός Ηλιος Α.Ε. διεκδικεί διαφυγόντα κέρδη, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, από ξενοδοχειακό συγκρότημα εντός της έκτασης κυριότητας της ΕΤΑΔ στην περιοχή Λαγονήσι Αττικής, της οποίας τη χρήση έχει η Αττικός Ηλιος Α.Ε.”, τονίζει στην επιστολή του με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2019 ο κ. Τερζάκης σημειώνοντας ότι για τις διαφορές της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας με τον όμιλο Μαντωνανάκη εκδόθηκε πρόσφατα μια διαιτητική απόφαση, ενώ εκκρεμούν ακόμη επτά αποφάσεις.

“Η ΕΤΑΔ το διάστημα προ της ενάρξεως των ανωτέρω διαιτησιών δέχθηκε πίεση να αναγνωρίσει οικειοθελώς ότι οφείλει να αποζημιώσει τον όμιλο”, υπογραμμίζει στην επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλός της και συνεχίζει: “Ειδικότερα, το προηγούμενο της κατάθεσης των διαιτητικών αγωγών διάστημα η εταιρεία υποχρεώθηκε να συμμετάσχει σε συζητήσεις με το παραπάνω περιεχόμενο υπό την επίβλεψη πλήρως αναρμοδίων υπουργών, όπως του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτριου Παπαγγελόπουλου”, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ κατονομάζοντας τον κ. Παπαγγελόπουλο ως το πρόσωπο που ασκούσε την επιρροή του στα στελέχη της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας ώστε να αποζημιωθεί “οικειοθελώς” μια ιδιωτική εταιρεία! “Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν οι αποζημιώσεις που ζητούσε χωρίς καμία βάση ο όμιλος εταιρειών εν όψει του υψηλού δανεισμού του από τις τράπεζες. Η ΕΤΑΔ προκειμένου να μη νομιμοποιήσει τη συζήτηση αυτή διά του διευθύνοντος συμβούλου και της τότε εντεταλμένης συμβούλου απεχώρησε”.

Μη νόμιμη η αποζημίωση, σύμφωνα με την PwC

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ δεν αρκείται να αποκαλύψει αυτό που περιγράφει ως αντιθεσμική παρέμβαση Παπαγγελόπουλου ώστε ο όμιλος Μαντωνανάκη να αποζημιωθεί “οικειοθελώς”.

“Περαιτέρω, η ΕΤΑΔ προκειμένου να εξαντλήσει τον καλόπιστο διάλογο όρισε επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη της εταιρείας με σκοπό τη διαπραγμάτευση με τον όμιλο”, αναφέρει ο κ. Τερζάκης και προσθέτει: “Το πόρισμα της επιτροπής, που πρότεινε την καταβολή αποζημίωσης στην εταιρεία Αττικός Ηλιος Α.Ε., επανελέγχθηκε από δεύτερους και τρίτους εξωτερικούς συμβούλους και συγκεκριμένα διεθνή ελεγκτική εταιρεία μη αμφισβητήσιμου κύρους (την PwC), μεγάλης εμπειρίας τεχνική εταιρεία (την ΑΔΚ) και νομικούς-καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων όλων των ειδικοτήτων. Από τους ελέγχους προέκυψε χωρίς καμία αμφιβολία ότι οι αιτιάσεις της εταιρείας Αττικός Hλιος Α.Ε. ήταν από κάθε άποψη πλήρως αβάσιμοι και οποιαδήποτε “αποζημίωση” στην εταιρεία αυτή, θα ήταν μη νόμιμη.

Η πλευρά Μαντωνανάκη

Από την Αττικός Ηλιος Α.Ε., σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, υποστηρίζουν ότι η επένδυση είχε τελματώσει λόγω των απαράδεκτων ενεργειών της ΕΤΑΔ και σημείωναν ότι επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν στους αρμόδιους υπουργούς για τις απαράδεκτες πρακτικές που ακολουθούσε η ΕΤΑΔ.

Όπως αναφέρουν από την πλευρά Μαντωνανάκη, ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης ανέθεσε στον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Δρόσο να συντάξει και να υποβάλει ενημερωτικό σημείωμα για την επένδυση του Λαγονησίου, συλλέγοντας στοιχεία και από την Αττικός Ήλιος και από την ΕΤΑΔ. Το υπόμνημα Δρόσου υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016.

Ένα από τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι αν ο κ. Παπαγγελόπουλος, ακόμη και ως μέλος επιτροπής για την απεμπλοκή της επένδυσης στο Λαγονήσι, είχε κυβερνητική αποστολή να χειρίζεται υποθέσεις πέραν των αρμοδιοτήτων του και παρακινούσε διοικήσεις εταιρειών ελεγχόμενων από το Δημόσιο να υπερβούν τον νόμο αποζημιώνοντας οικειοθελώς ιδιωτική εταιρεία με την οποία βρίσκονταν σε διαμάχη.

Η διαμάχη της ΕΤΑΔ με τον όμιλο Μαντωνανάκη

Η έκταση της χερσονήσου του Λαγονησίου και η παρακείμενή της παραλιακή περιοχή, μαζί με τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (προήλθε από τη διαδοχή του ΕΟΤ και της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) και έχουν εκμισθωθεί στην εταιρεία Αττικός Ηλιος Α.Ε. Η αρχική σύμβαση του 1999 τροποποιήθηκε αρχικά το 2003 και τελευταία το 2009.

Ο όμιλος Μαντωνανάκη, με τραπεζικό δανεισμό σήμερα πάνω από 400 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει ζημιώσει τη μισθώτρια Αττικός Ηλιος Α.Ε. Βασικός λόγος της διαμάχης των δύο πλευρών είναι το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, που όμως δεν το καθορίζει η ΕΤΑΔ, αλλά έχει ρυθμιστεί από το 2013 με νόμο του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη (άρθρο 31 νόμου 4146/2013).

Ο βασικός ισχυρισμός της πλευράς Μαντωνανάκη ήταν ότι η ΕΤΑΔ και το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγαν στα δικαστήρια για να αναγνωριστεί η ακυρότητα των μεταξύ τους συμβάσεων (και κάποιων διαιτητικών αποφάσεων). Αρχικά η ΕΤΑΔ είχε δικαιωθεί από το Εφετείο Αθηνών που είχε αναγνωρίσει την ακυρότητα της σύμβασης του 2009, λόγω αντίθεσης στα χρηστά ήθη. Στη συνέχει όμως ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι τα πολιτικά δικαστήρια δεν είχαν δυνατότητα να ελέγξουν στην ουσία της την υπόθεση.

Η ΕΤΑΔ εξαρχής διαπραγματεύτηκε με την Αττικός Ηλιος Α.Ε. για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πραγματική διαφορά και έδαφος για να επιτευχθεί ρύθμιση.

Ειδικοί επιστήμονες, καθηγητές Νομικής, δικηγόροι με ειδίκευση στο Αστικό, στο Πολεοδομικό και το Ποινικό Δίκαιο, η εταιρεία PwC που αξιολόγησε τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της Αττικός Ηλιος Α.Ε. και η τεχνική εταιρεία ΑΔΚ (Αρώνης – Δρέττας – Καρλαύτης) που έλεγξε τους τεχνικούς ισχυρισμούς της πλευράς Μαντωνανάκη απάντησαν ότι οι ισχυρισμοί της μισθώτριας εταιρείας είναι αβάσιμοι.

Κατόπιν όλων αυτών, η Αττικός Ηλιος Α.Ε. προσέφυγε σε μπαράζ προσφυγών στη διαιτησία με τον ισχυρισμό ότι έχει υποστεί ζημία ύψους 1 δισ. ευρώ! Τον Μάρτιο του 2019 οι τράπεζες Alpha, Eurobank, Πειραιώς και PQH κατήγγειλαν τα δάνεια της Αττικός Ήλιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα