Ο Πάιατ κατά των Τούρκων για τον χάρτη του Αιγαίου

από fimotro

“Η ελληνική κυριαρχία είναι αναμφισβήτητη και αναγνωρίζεται σίγουρα από τις ΗΠΑ”

Σαφή απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας και συγκεκριμένα στο χάρτη που παρουσιάστηκε την Κυριακή και που περιλαμβάνει στην τουρκική επικράτεια το μισό Αιγαίο, έδωσε ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Αναλυτικά, «η ελληνική κυριαρχία είναι αναμφισβήτητη και αναγνωρίζεται σίγουρα από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Πάιατ, για να προσθέσει διαπιστωτικά, «συνεπώς δεν θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα για τους χάρτες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν είχε φωτογραφηθεί στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της χώρας του, μπροστά από χάρτη που εμφάνιζε ελληνικά νησιά υπό τουρκική κατοχή, για να του απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, «τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου».

Σημειώνεται ότι κατά την τελετή ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην οποία συμμετείχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σε μία από τις φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε η προεδρία στην ιστοσελίδα της εμφανίζεται ο πρόεδρος της χώρας, να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών της σχολής όπου στο φόντο υπάρχει ένας χάρτης που γράφει «Γαλάζια Πατρίδα έκταση 462.000 χιλιομέτρων».

Στον χάρτη αυτό η έκταση της εμφανίζεται το μισό Αιγαίο ως μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας. Οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης στον χάρτη αυτό περιλαμβάνονται ως τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».

Αλλά και ο Ακάρ σήμερα προχώρησε σε μία κίνηση με υψηλούς συμβολισμούς μπροστά από τις κάμερες αφού την ώρα που υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σεντόπ, του δείχνει την περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου όπου σκοπίμως απουσιάζει από το χάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα