Ο οικονομικός Εισαγγελέας θα ελέγχει και υφυπουργούς και υπουργούς

από fimotro

Τι αλλάζει τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Τη διερεύνηση και δίωξη κακουργημάτων που τελούν υπουργοί και υφυπουργοί και δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αναλαμβάνει πλέον η υπερ-εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος, υπό τον Χρήστο Μπαρδάκη, με βάση τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Π. Στάθη στο capital.gr, στις αρμοδιότητες των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος θα υπάγονται πλέον και τα κακουργήματα που τελούν υπουργοί ή υφυπουργοί και δεν καταλαμβάνονται από τις ρυθμίσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 86 του Συντάγματος (Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης – Ειδικό Δικαστήριο), καθώς και τα κακουργήματα που τελούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούνται από την ιδιότητά τους, βουλευτές, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν την Ελλάδα, γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων ή διευθύνοντες σύμβουλοι ή εντεταλμένοι σύμβουλοι ΝΠΔΔ και αιρετά πρόσωπα των ΟΤΑ.

Ογκος

Παράλληλα με δεδομένο ότι η υπηρεσία δημιουργήθηκε μετά τη συνένωση της Οικονομικής με την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, συνεπώς έχει τεράστιο εύρος δουλειάς, η τροπολογία προβλέπει “την επίλυση από τον προϊστάμενο εισαγγελέα του τμήματος οικονομικού εγκλήματος ζητημάτων σύγκρουσης αρμοδιότητας μεταξύ των εισαγγελιών οικονομικού εγκλήματος και των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών”. Στόχος είναι να περιοριστεί κάπως ο όγκος των δικογραφιών που θα πρέπει να διαχειριστεί το γραφείο καθώς πλέον δεν θα αναλαμβάνει όλες τις υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος από όλη την Ελλάδα αλλά μόνο εκείνες που ο Οικονομικός Εισαγγελέας αξιολογεί ως μείζονος ενδιαφέροντος.

Κι αυτό γιατί απασχολούνται μόνον 7 εισαγγελικοί λειτουργοί που επικουρούν τον επικεφαλής Χρήστο Μπαρδάκη και μάλιστα χωρίς να είναι όλοι αποκλειστικής απασχόλησης αφού αυτοί του πρώτου βαθμού δεν έχουν απαλλαχθεί από τος υπόλοιπες υποχρεώσεις τους όπως τα ακροατήρια.

Αύξηση

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει ότι για την τοποθέτηση από το υπουργικό συμβούλιο στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου μειώνεται ο χρόνος παραμονής του δικαστή στον βαθμό του αντιπροέδρου ή του αρεοπαγίτη προκειμένου να μπορεί να προαχθεί από τα 4 χρόνια που είναι σήμερα στα 3 χρόνια. Η διάταξη αυτή ουσιαστικά δείχνει πως λόγω των πολλών αποχωρήσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο (32 αρεοπαγίτες) ενδεχομένως η θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου θα διεκδικηθεί και από τη δεξαμενή των αεροπαγιτών (όχι μόνο των αντιπροέδρων ΑΠ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα