Ο νομικός σύμβουλος της Attica κατηγορεί τον πρόεδρο της τράπεζας ότι καλύπτει τoν Καλογρίτσα!

από fimotro

Μείζον πολιτικό και οικονομικό θέμα δημιουργείται για μια ακόμα φορά στην πολύπαθη Τράπεζα Αττικής με πρωταγωνιστή και πάλι τον «χρεωκοπημένο» επιχειρηματία και εκλεκτό του Αλέξη Τσίπρα, Χρήστο Καλογρίτσα. Αυτή την φορά πρωταγωνιστές είναι ο νέος πρόεδρος της ATTICA Bank Κώστας Μητρόπουλος,  ο γνωστός δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος της τράπεζας κ. Μάριος Μπαχάς και φυσικά ο ίδιος ο επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Έφης Καραγεώργου στο mononews.gr, βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του προέδρου της ATTICA Bank κ. Κώστα Μητρόπουλου, ότι «καλύπτει»  τον επιχειρηματία κ.  Καλογρίτσα,  εξαπολύει ο γνωστός δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος της τράπεζας κ. Μάριος Μπαχάς. O επιχειρηματίας έχει δανειοδοτηθεί με σκανδαλώδεις όρους από την τράπεζα με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, χωρίς φυικά να πληρώσει ποτέ τις οφειλόμενες δόσεις.  Το δάνειο αυτό έχει «περάσει» στα κόκκινα καθώς σχεδόν στο σύνολο του δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις.

Μάλιστα ο κ. Μπαχάς με εξώδικο του –με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου-προς την  διοίκηση της ATTICA Bank , το οποίο κοινοποιεί τόσο προς την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Διοικητή της κ. Γιάννη Στουρνάρα , όσο και προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας,  ενημερώνει πως προχωρά στην επίσχεση  παροχής των νομικών του υπηρεσιών.

Η θρυαλλίδα για τη ρήξη που υπήρξε μεταξύ του προέδρου και του νομικού συμβούλου της ATTICA Bank ήταν η υπόθεση των δανείων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Και ο κ. Μπαχάς από τη μια στιγμή στην άλλη μπήκε στην κυριολεξία στον «πάγο»,  ενημερώθηκε ότι πρέπει να φύγει από το γραφείο που είχε στο κεντρικό κτίριο της διοίκησης και να μετακινηθεί σε  άλλο κτίριο στην οδό Ομήρου, ενώ σταμάτησε να μετέχει  στις συνεδριάσεις του ΔΣ της τράπεζας, στις οποίες –όπως αναφέρει στο δικόγραφο του- «μετείχα ανελλιπώς  από της προσλήψεως μου σε αυτήν το έτος 2015».

Μεγάλες ζημιές από τα δάνεια Καλογρίτσα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο εξώδικο του ο κ. Μπαχάς, και παραθέτει τα email της αλληλογραφίας που είχε με τον κ. Μητρόπουλο:

«Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας της 17/7/2019 που προσήλθατε για πρώτη φορά και σας εξέλεξαν Πρόεδρο του Δ.Σ., στην Ημερήσια Διάταξη της υπήρχαν τα θέματα που αφορούσαν τον επιμερισμό ευθυνών στον/στους υπαιτίους για τη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η Τράπεζα από τις κατά καιρούς χρηματοδοτήσεις του γνωστού Ομίλου των Εταιρειών Καλογρίτσα (ΤΟΞΟΤΗΣ κλπ.), ακάλυπτο άνοιγμα περί τα 100 εκ. ευρώ.»

Αναφέρει μάλιστα ότι «είχε τεθεί τότε υπόψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου μία Γνωμοδότηση του Καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιάννη Γιαννίδη, με αντίστοιχη αποδοχή της από το Νομικό Συμβούλιου της Τράπεζας», με την οποία εκρίνοντο ένοχα για κακουργηματική απιστία, υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Ένα από τα πρόσωπα αυτά είναι και ο κ. Αθανάσιος Τσάδαρης.

Η Attica δεν ασχολείται με τον Καλογρίτσα

Στη συνεδρίαση αυτή του ΔΣ, συνεχίζει ο κ. Μπαχάς, είχε κληθεί να παραστεί ο ίδιος ο Καθηγητής, κος Γιάννης Γιαννίδης, ώστε να εξηγήσει και προφορικά στα μέλη του πως κατέληξε στην κακουργηματική ευθύνη των ανωτέρω και είχε προσκομίσει και σχέδιο σχετικής Εγκλήσεως, το οποίο είχε συντάξει κατ’ εντολή και με σχετική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ώστε, αυθημερόν (αμέσως μετά το Δ.Σ. της 17/7/2019) να υποβληθεί η εν λόγω Έγκληση και να ακολουθήσει η καταγγελία της Σύμβασης Εργασίας κάθε συνυπεύθυνου. Προς τούτο, η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας είχε σε ετοιμότητα Δικηγόρο, για την κατάθεση της μήνυσης και Δικαστικό Επιμελητή και τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού για την καταγγελία των σχετικών Συμβάσεων Εξαρτημένης Εργασίας.

Η λήψη, όμως,  απόφασης επί του θέματος αυτού ανεβλήθη, για επόμενη Συνεδρίαση του Δ.Σ. μετά από δικό σας αίτημα, προκειμένου να ενημερωθείτε δεόντως.

Και έκτοτε ουδέποτε επανήλθε το θέμα αυτό στο Δ.Σ. της Τράπεζας για λήψη αποφάσεως ενώ ο κ. Τσάδαρης παραμένει στέλεχος της με υψηλότατο μισθό και πλήθος παροχών».

Καταργείται το νομικό συμβούλιο της Attica Bank 

Αντίθετα, όπως αναφέρει ο κ. Μπαχάς «ακούγεται ότι θέλετε να καταργήσετε και το Νομικό της Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύω από της προσλήψεώς μου. Εάν και αυτό αληθεύει θα είναι η μόνη Τράπεζα, στον κόσμο, ίσως, χωρίς Νομικό Συμβούλιο»….

Από την πλευρά του ο κ. Μητρόπουλος του απάντησε πως: «Η από 04.09.19 επιστολή σας –ασυνήθης σε περιεχόμενο και ύφος – είναι απαξιωτική για το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρό του και άκρως προσβλητική προς το πρόσωπό μου.

 Οι κρίσεις σας και οι υποθέσεις που εκτενώς εκθέτετε σ’ αυτήν είναι αβάσιμες και ουδεμία σχέση έχουν προς την πραγματικότητα.

 Επειδή όπως γράφετε στην επιστολή σας “….. ακούγεται ότι θέλετε να καταργήσετε και το Νομικό Συμβούλιο”, σας πληροφορώ ότι το Διοικητικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της Τράπεζας, μαζί με άλλα μέτρα μείωσης του κόστους, την κατάργηση του Νομικού Συμβουλίου και της θέσης του Νομικού Συμβούλου και την κάλυψη τυχόν νομικών συμβουλών κατά περίπτωση.

 Οι αρμόδιες για την υλοποίηση υπηρεσίες θα σας ενημερώσουν  σχετικά, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Νόμο».

 Σύμφωνα όμως με τον γνωστό δικηγόρο «….η αιτία της κατάργησης της θέσης του Νομικού Συμβούλου της Τράπεζας, που ισχυρίζεται ο Πρόεδρος στο ανωτέρω e-mail του είναι άκρως προσχηματική και αποσκοπεί να «διώξει» από την Τράπεζα τον Νομικό της Σύμβουλο, εμένα δηλαδή, και τα έμπειρα μέλη του Νομικού της Συμβουλίου, αποστερώντας έτσι την Τράπεζα από τα βασικά όργανα προστασίας των συμφερόντων της, προφανώς από αντεκδίκηση και μίσος προς αυτά, διότι δεν στέργουμε στην κάλυψη οποιωνδήποτε θεμάτων που εκκρεμούν στην Τράπεζα και βλάπτουν τα συμφέροντά της.

Ζημιά 100 εκατ.  ευρώ

Όπως, κυρίως, το θέμα της έγκλησης κατά των υπευθύνων της ζημιάς των εκατό (100) περίπου εκατομμυρίων ευρώ που έχει υποστεί η Τράπεζα από τις χρηματοδοτήσεις του Ομίλου Καλογρίτσα (ΤΟΞΟΤΗΣ κλπ.) που επεσήμανα στo από 04/09/2019 e- mail μου προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ., ως ανωτέρω.

Και για την οποία τεράστια ζημιά η Τράπεζα αναγκάστηκε να πάρει μεγάλες προβλέψεις, με ακάλυπτο και πάλι ποσό που υπερβαίνει τα τριάντα (30) εκατομμύρια ευρώ.

Και όλα αυτά όταν το Νομικό Συμβούλιο της Τράπεζας είχε αναθέσει στον Καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έμπειρο ποινικολόγο κο Ιωάννη Γιαννίδη, σχετική Γνωμοδότηση, ο δε κος Καθηγητής έκρινε με αυτήν ότι ευθύνονται εις βαθμόν κακουργήματος τα μέλη της ανώτατης επιτροπής χορηγήσεων, συνέταξε δε το κείμενο σχετικής εγκλήσεως, το οποίο ο σημερινός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει αρνηθεί, μέχρι σήμερα, να το φέρει προς συζήτηση και λήψη αποφάσεως στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Με αποτέλεσμα η Τράπεζα να ζημιώνεται περαιτέρω οικονομικά, όχι μόνο από τις ακάλυπτες τεράστιες χρηματοδοτήσεις του Ομίλου Καλογρίτσα, αλλά και από τις μεγάλες αμοιβές των υπεύθυνων προσώπων, που υπερβαίνουν κατά πολύ τη δαπάνη διατήρησης στην Τράπεζα του Νομικού της Συμβούλου και του Νομικού της Συμβουλίου. Της μόνης δηλαδή ασπίδας προστασίας των συμφερόντων της».

Στο εξώδικο του ο κ. Μπαχάς κάνει λόγο και για «προσβολή της προσωπικότητας του» από τη στάση του κ. Μητρόπουλου.

Μεταξύ των άλλων σημειώνει πως:

«Από την ανάληψη, όμως, των καθηκόντων σας, κύριε Πρόεδρε, μέχρι σήμερα, δηλαδή επί σαράντα οκτώ (48) ημέρες, από τις οποίες απουσίασα δέκα τέσσερις (14) μόνο για καλοκαιρινές διακοπές, με καλέσατε μία μόνο φορά για να με γνωρίσετε, με κρατήσατε επί 45 λεπτά της ώρας και έκτοτε δεν μου ζητήσατε τη συνδρομή μου σε κανένα θέμα και δεν επικοινωνήσατε μαζί μου, ούτε γραπτώς, ούτε προφορικώς, παρά απαντήσατε μόνο σε ένα e-mail που εγώ σας έστειλα.

Πιστεύω να συμφωνήσετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν συνιστά κανονική συνεργασία σας με τον Νομικό Σύμβουλο της Τράπεζας.

Ο οποίος μάλιστα, με το ισχύον οργανόγραμμα της, ανήκει οργανικά σε εσάς αποκλειστικώς.

Ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι προηγούμενοι Πρόεδροι, συνεργάσθηκαν μαζί μου από την πρώτη ήδη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων τους και μάλιστα με καθημερινές σχεδόν συναντήσεις.

Παράλληλα μου δηλώσατε ότι δεν επιθυμείτε να μετέχω στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, στις οποίες μετείχα ανελλιπώς από της προσλήψεως μου σε αυτή (το έτος 2015).

Είναι δε γεγονός ότι τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ούτε τα εγνώρισα, ούτε με εγνώρισαν, μολονότι έχω προσληφθεί από το όργανο αυτό, το οποίο είναι συνεπώς και το μόνο αρμόδιο για την διάρκεια της εργασιακής μου σχέσης με την Τράπεζα.

Είναι επίσης γεγονός ότι είμαι ίσως ο μόνος Νομικός Σύμβουλος Τράπεζας που δεν μετέχω πλέον στις Συνεδριάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου».

Στην συνέχεια κάνει λόγο για την απομάκρυνση του από τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης σημειώνοντας πως: προφανώς σε γνώση σας ο CEO της τράπεζας με κάλεσε στις 29 Ιουλίου 2019  και μου ανεκοίνωσε αιφνιδίως και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως συνεννόησή σας μαζί μου, ότι «πρέπει» να εγκαταλείψω άμεσα το κτήριο της Διοίκησης της Τράπεζας επί της οδού Ακαδημίας, (όπου το γραφείο μου ευρίσκετο πάντοτε δίπλα στο γραφείο του Προέδρου) και να μετεγκατασταθώ σε άλλο ιδιόκτητο της Τράπεζα κτήριο, στην οδό Ομήρου, όπερ και αναγκαστικά έπραξα.

Συνεπώς είμαι και πάλι ο μόνος προφανώς Νομικός Σύμβουλος Τράπεζας που απομακρύνεται χωροταξικά από τους χώρους της Διοίκησής της.

Και σημειώνει χαρακτηριστικά: φυσικά, από την εγκατάστασή μου στην οδό Ομήρου, στις αρχές Αυγούστου  τ.έ., έπαψε και να χτυπάει και το υπηρεσιακό μου τηλέφωνο , ούτε από εσάς, ούτε από κανένα άλλο στέλεχος της Τράπεζας;;;

Χωρίς Νομικό Συμβούλιο η Attica Bank

Επιπλέον ακούγεται ότι θέλετε να καταργήσετε και το Νομικό της Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύω από της προσλήψεώς μου. Εάν και αυτό αληθεύει θα είναι η μόνη Τράπεζα, στον κόσμο, ίσως, χωρίς Νομικό Συμβούλιο.

Αντιλαμβάνεσθε, κε Πρόεδρε, ότι όλα τα προεκτεθέντα συνιστούν βαρειά προσβολή της προσωπικότητάς μου και θίγουν στο έπακρο τη φήμη και την υπόληψή μου, κατά κοινή ομολογία, δεδομένης της, τόσο έναντι των εκατοντάδων εργαζομένων στην Τράπεζα, όσο και στον νομικό κόσμο και την κοινωνία γενικότερα, επιτυχημένης 35ετούς πορείας μου στον τραπεζικό χώρο σε παρόμοια καθήκοντα Νομικού Συμβούλου Τραπεζών και της 50ετούς ευδόκιμης Δικηγορίας μου, για την οποία μάλιστα βραβεύτηκα φέτος από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Επιπλέον αναφέρει πως:  η  Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ορίσει εμένα, ως μόνο εκπρόσωπό της στην Νομική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών στις Βρυξέλλες.

Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς, κύριε Πρόεδρε το βάθος και το εύρος της προσβολής της προσωπικότητάς μου και σε ολόκληρο τον τραπεζικό χώρο, στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά!!

Στο ίδιο εξώδικο ο κ. Μπαχάς βάζει και θέμα αποζημίωσης καθώς  από τον Οκτώβριο του 2016 δεν έχει λάβει την πρόσθετη πάγια μηνιαία αντιμισθία, ύψους 2.500 ευρώ για τη συμμετοχή του στο Νομικό Συμβούλιο της τράπεζας (ποσό που λάμβαναν τα υπόλοιπα μέλη του νομικού συμβουλίου), πέραν του κανονικού μισθού που είναι 8.000 ευρώ.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

 ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ

ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

(Με επιφύλαξη των δικαιωμάτων μου)

 Μάριου Μπαχά του Αντωνίου, Δικηγόρου, κατοίκου Αθηνών (οδός Φιλελλήληνων αρ. 26 – Αθήνα 105 58), με ΑΦΜ 009047285 της Δ.Ο.Υ. Δ΄ Αθηνών

ΠΡΟΣ

Την Ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με τον διακριτικό τίτλο «ATTICA BANK», με ΑΦΜ 094014170 της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών, που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Ομήρου αρ. 23- Αθήνα 10672) όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΓΙΑ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ

  1. Στην Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (Ελευθερίου Βενιζέλου 21 – Αθήνα 102 50), όπως εκπροσωπείται νόμιμα, από τον Διοικητή της, κο Ιωάννη Στουρνάρα και
  2. Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60 – Αθήνα 10679), όπως εκπροσωπείται νόμιμα, από τον Πρόεδρό της, κο Δημήτριο Βερβεσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα