Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα για τις παραβιάσεις

Η «πρωτοφανή αύξηση της έντασης και της προκλητικής συμπεριφοράς από πλευράς της Τουρκίας» θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν μεταξύ Μητσοτάκη και Μπάιντεν στις 16-17 Μαΐου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, δήλωσε πως είναι αυτονόητο ότι είναι ένα από τα θέματα που θα τεθεί υπό συζήτηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και στις επαφές που θα έχει εκεί αυτό το διήμερο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως μέσα σε μία ημέρα, την περασμένη Τετάρτη, είχαμε 168 παραβιάσεις του εναερίου χώρου και 42 υπερπτήσεις. Έγιναν υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους και κατοικημένων περιοχών σε αρκετά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος κ.λπ.).

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως πρόκειται για ρεκόρ, καθώς ο προηγούμενος μεγαλύτερος αριθμός υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος είχε γίνει το 2020, οπότε και υπήρχε κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, και ήταν 23, περίπου οι μισές.

«Σε αυτή την κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει θεμελιώδεις κανόνες Διεθνούς Δικαίου, αλλά επηρεάζει και τη συνοχή του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σημείωσε δε πως η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα καλής γειτονίας που η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει και ανέφερε πως η Ελλάδα είναι «πάντα υπέρ των καλών σχέσεων με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

«Εδώ μιλάμε για σαφή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και γι’ αυτό μάλιστα έγιναν δύο διαδοχικά διαβήματα μέσα σε δύο ημέρες από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη», επεσήμανε.

Ανέφερε ακόμη πως ο υπουργός Εξωτερικών είχε αρκετές επαφές με πρέσβεις στην Αθήνα και υπογράμμισε αυτή την κατάσταση, ενώ παράλληλα έγιναν και ενημερώσεις στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια της Αθήνας.

Επεσήμανε πως στόχος είναι να πέσει η ένταση και αυτό ήταν και το μήνυμα που μεταφέρθηκε σε εταίρους και συμμάχους. Υπογράμμισε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι «καταδικαστέα και απαράδεκτη», ιδιαίτερα μάλιστα όταν έρχεται σε μια περίοδο που όλη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα