Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Σειρά διευκρινίσεων κι απαντήσεων στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου που αφορά την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού Κανονισμού και περιέχει μεταξύ άλλων και διατάξεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως με την προσθήκη που γίνεται στο άρθρο 2Α του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν οι ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων και δεν θεσμοθετείται το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Ο ίδιος απέδωσε αυτή την ερμηνεία σε παρανόηση που υπήρξε, λόγω μιας προσθήκης που γίνεται για τα καταστήματα που λειτουργούν σε περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων και έπρεπε στο σχέδιο νόμου να επαναδιατυπωθεί ολόκληρο το σχετικό άρθρο του νόμου, στο πλαίσιο της «καλής νομοθέτησης» που έχει υιοθετηθεί.

Αυτό που προστίθεται στον ήδη ισχύοντα νόμο, εξήγησε, είναι ότι ξεκαθαρίζεται μια γκρίζα ζώνη που υπήρχε για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων: Πρόκειται για μίνι μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που, επειδή άνοιγαν την Κυριακή, οι περιφέρειες, μετά από καταγγελίες που γινόντουσαν, τους επέβαλαν πρόστιμα ύψους 10.000, 15.000, 20.000 ευρώ. Αυτό ρυθμίζουμε, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, για κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανεμπορίου που λειτουργούν σε περιοχές με λιγότερους από 5.000 κατοίκους, και όχι για κάποιες αλυσίδες όπως ακούσαμε να λέγεται.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απέρριψε την κριτική ότι πίσω από την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς κρύβονται μαζικές προσλήψεις, λέγοντας ότι οι προσλήψεις είναι αρκετά περιορισμένες και μάλιστα έχουν περιγραφεί οι ειδικότητες – και όλες αφορούν ειδικότητες πληροφορικής.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν την αναπλήρωση εσόδων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά δίκαια, πρέπει να υπάρχει ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν η Επιτροπή έχει ένα προϋπολογισμό που τα φέρνει κάθε χρονιά «τσίμα-τσίμα». Επίσης, απέρριψε και την κριτική που του ασκήθηκε, γιατί με άλλη διάταξη επιτρέπεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να νοικιάζει κτήρια για τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών της, λέγοντας χαρακτηριστικά, «τι συζητάμε τώρα, ότι θα παίρνουν δημόσια κτήρια από τον ΕΦΚΑ!».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε και την κατάθεση και τεσσάρων τροπολογιών: Η μία θα αφορά την ένταξη του προϋπολογισμού δημόσιων επενδύσεων σε μια μείζονα κατηγορία δημοσιονομικής ταξινόμησης, όπου θα είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, για να μπορεί να έχει ευελιξία το ΕΣΠΑ. Επίσης θα έρθει μια τροπολογία για την παράταση της θητείας των καταστατικών οργάνων του πολιτιστικών σωματείων έως τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς δεν μπορεί να γίνουν αρχαιρεσίες λόγω της πανδημίας. Ενδέχεται επίσης να κατατεθούν και δύο ακόμα τροπολογίες: η μια για την αύξηση του αριθμού των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας,Τεχνολογίας και Καινοτομίας, και μια για τοThessINTEC και την «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας» ώστε να προχωρήσει το έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα