Ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μητρόπολη Αθηνών με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μια αληθινή πανδαισία!

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


«Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή Σου προσφέρουσι Χριστέ μου»!

Όχι αυτό δεν άλλαξε! Όσο κι αν πολεμείται η Εκκλησία λυσσωδώς. Όσο και αν προσπαθούν να την βγάλουν  από τη ζωή μας και να καταντήσουν την πίστη κάτι το οπισθοδρομικό και γιαυτό περιττό στη ζωή μας.

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα  

«Αι γενεαί πάσαι» συνεχίζουν  και θα συνεχίσουν να προσφέρουν τα μύρα της αγάπης τους στον μεγάλο Νεκρό, παρά την χλεύη που δέχεται τόσο ο Αρχηγός της πίστεώς μας, όσο και όλοι εμείς, οι οπαδοί του Ναζωραίου!
Οι αρνητές Του παραδέχονται την ύπαρξή Του. Αλλά δεν πιστεύουν στην Ανάστασή Του!

Εμείς, οι πιστοί πιστεύουμε λόγω, και… προσπαθούμε και έργω!
Και αυτό δεν άλλαξε τα … τελευταία 2021 χρόνια. Κι ούτε θα αλλάξει!
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, οι εκκλησιές μας τηρουμένων των αναλογιών «γέμισαν». Εντός με τον καθορισμένο αριθμό -σε πολλούς Ναούς- και εκτός διακτινισμένοι μέχρι το πεζοδρόμιο. Όμως ήταν εκεί πολλοί! Και πολλοί νέοι. Όλοι παρακολουθούσαν με κατάνυξη και δέος. Και ήταν συγκινητικό οι αρχιερείς και οι ιερείς να βγαίνουν μέχρι έξω για  να θυμιατίσουν τις «εικόνες του Θεού», τους πιστούς που περίμεναν υπομονετικά να δουν τον Επιτάφιο να εξέρχεται του ναού.
Και σίγουρα θα ένιωθαν μια ικανοποίηση και θα δοξολόγησαν τον Θεό που φέτος, παρά τα γνωστά προβλήματα, θυμιάτιζαν ψυχές και όχι άδεια στασίδια!Που φέτος ο Επιτάφιος δεν έμεινε κλεισμένος στο ναό αλλά βγήκε έστω στην αυλή του ναού και μετέδωσε το ρίγος του.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συμμετείχε στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στην Μητρόπολη, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου, τους ιερείς με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής π. Βαρνάβα, τον Ιερατ. Προϊστάμενο και ψυχή του Καθεδρικού π. Θωμά Συνοδινό , τον παλαίμαχο π. Δημήτριο Νίκου που σηκώνει τους ώμους του την ιστορία του ναού τα τελευταία πενήντα χρόνια με τέσσερις( από τον Ιερώνυμο τον Α)  και όχι τρεις Αρχιεπισκόπους που γράψαμε προχθές και τους διακόνους π. Ιωάννη και π. Δημήτριο. Και οι επίτροποι να σηκώνουν το βάρος της εισόδου και της εξόδου των πιστών που ήθελαν να προσκυνήσουν τον επιτάφιο. Όλα έγιναν με τάξη. Και πραγματικά οι κ.κ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος και Γιάννης Γαρυφάλλου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, «γενόμενοι τα πάντα τοις πάσι»,  για να μην παραπονεθεί κανείς!
Οι χοροί των ιεροψαλτών απέδωσαν τους μοναδικούς ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής και τα εγκώμια με τρόπο μοναδικό. Στο   δεξιό Αναλόγιο ο Πρωτοψάλτης  Απόστολος  Παπαδόπουλος και στο αριστερό ο Λαμπαδάριος Αλέξης Κατσαρός , «… λαλούντες εαυτοίς ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία ημών τω Κυρίω»( Ἐφ.5,19 και Κολοσς.3,16),δημιούργησαν μια απαράμιλλη μουσική πανδαισία.
Σε αυτό τον…διαφορετικό, για πολλούς λόγους Επιτάφιο,παρευρέθησαν( προς μεγάλη μας έκπληξη), εκπρόσωποι των πολιτικών πολιτικών, δικαστικών και αυτοδιοικητικών αρχών και λοιπών φορέων.
Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ήταν ο Γ ´ Αντιπρόεδρος  κ. Αθανάσιος Μπούρας.
Συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη,η οποία  περιέσωσε το κύρος και την αμέλεια της Κυβέρνησης να αποστείλει επισήμως εκπρόσωπο για να μην στοχοποιηθεί για τη…συμμετοχή της  στον Επιτάφιο. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ιστορικά  δεν έστειλε η Κυβέρνηση εκπρόσωπο της  σε Ακολουθία του Επιταφίου. Είναι μια ακόμη πρωτιά για την παρούσα κυβέρνης.
Επίσης παρέστησαν ο πρώην Υπ. Εξ. κ.Γ. Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ και για πρώτη φορά εκ μέρους του ΜΕΡΑ 25 η βουλευτής κ. Μαρία Αμπαζή.
Παρόντες  ήταν οι Γεν. Γραμματείς Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Σταμάτης.
Μάλιστα ο κ.Γ.  Καλαντζής παρέδωσε εντός του Ιερού Βήματος μετά του Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου στον Μακ. Αρχιεπίσκοπο το βιβλίο με τον τίτλο
 «ΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ»- συνέκδοση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και της Αποστολικής Διακονίας για την Επέτειο της Εθνικής Παλλιγενεσίας.
Από τις δικαστικές αρχές ήταν η Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Μαίρη Σαρπ, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννης Σαρμάς και από τον Δήμο Αθηναίων ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Αξιώτης.
Επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Στρατηγός Φαρμακευτικού Σώματος Δρ. Αντώνιος Αυγερινός.
Από πλευράς των Εκοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υπήρξε εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο.
H πομπή ξεκίνησε με τα προβλεπόμενα πένθιμα εμβατήρια που έπαιζε η μουσική μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακολουθούσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Καθεδρικού ναού , ο Σταυρός του Κυρίου μας, τα εξαπτέρυγα και οι λαμπάδες, ο Επιτάφιος και το στολισμένο με άνθη κουβούκλιο το οποίο υποβάσταζαν στρατευμένα παιδιά του Στρατού ξηράς και της πολεμικής αεροπορίας.
Το πένθιμο εμβατήριο  παιάνιζε τόσο κατά την έξοδο όσο και κατά την είσοδο του Επιταφίου η μουσική μπάντα του Στρατού Ξηράς ενώ τιμές απέδιδαν μικτά τμήματα του λόχου απόδοσης τιμών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Μέσα  σε αυτή την αποκοτιά που μας βρήκε από πέρυσι με την πανδημία, κάποιοι προνοητικοί άνθρωποι της επικοινωνίας από την Περιφέρεια Αττικής  με γνώση και σεβασμό στις παραδόσεις της Εκκλησίας  κατάφεραν να εξασφαλίσουν την τιμητική παρουσία ολιηομελων τμημάτων του Στρατού Ξηράς και της αεροπορίας καθώς  και τις δύο μουσικές μπάντες  οι οποίες απέδωσαν  τιμές στον Επιτάφιο Θρήνο.  Η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας ακολούθησε την  περιφορά πέριξ του Μητροπολιτικού ναού.
Το τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έδωσε το συγκινητικό παρών θυμίζοντας μας πως Εκκλησία και κοινωνική προσφορά είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες.  Αλλά και οι πρόσκοποι πλαισίωσαν  τον Επιτάφιο και ακολούθησαν τιμητικά την πομπή.
Η ΕΤ2 με τους έμπειρους τεχνικούς της που έχουν μέσα τους Θεό,  μετέδιδε ζωντανά  την τελετή και μετέφερε το μήνυμα της ημέρας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης που παρακολουθούσαν συγκινημένα τα όσα διαδραματίζονταν στην μητέρα πατρίδα.
Ο Αντώνης Τσικριτζής, άριστος τηλεοπτικός σκηνοθέτης και τέλειος γνώστης του εκκλησιαστικού τελετουργικού μετέδιδε  την κατάλληλη εικόνα στην  κάθε ειδική στιγμή. Αλλά η μεγάλη υπέρβαση( με την καλή έννοια του όρου) έγινε την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου. Το θέαμα της εξόδου ήταν συγκλονιστικό. Οι επίσημοι παρατεταγμένοι στο πλατύσκαλο του Μητροπολιτικού ναού με ένα κενό στη μέση για να περάσει ο Επιτάφιος και η εκκλησιαστική πομπή έδιναν την επίσημη εικόνα ενός ευρωπαϊκού κράτους που ξέρει να τιμά τα έθιμα και τις παραδόσεις του.
Ο θρησκευόμενος λαός περίμενε συγκινημένος  με τα κεράκια στα χέρια  να δει «τον ωραίο τω κάλλη παρά πάντας βροτούς» να λιτανεύεται.
Και σε αυτό το σημείο η τηλεόραση έκανε το θαύμα της μεταφέροντας την  συγκινητική εικόνα στους τηλεθεατές που δεν είχαν τη δυνατότητα να εκκλησιαστούν.
Tην συνδιοργάνωση τόσο του Επιταφίου όσο και της Αναστάσεως απόψε την είχαν η Περιφέρεια Αττικής δια του κ. Πατούλη και το επιτελείο των συνεργατών του στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή δια του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη και του Ιερατ. Προϊσταμένου της  Μητρόπολης πολυτάλαντου π. Θωμά Συνοδινού , Tου Αρχηγού  ΓEEΘA,Στρατηγού Κων. Φλώρου με τους επιτελείς του και του Στρατηγού της AΣΔYΣ, Aντιστράτηγιυ Λεωνίδα Kακαβάου με το επιτελείο του. Σημαντική και κομβική η συμβολή για πρώτη φορά εφέτος του εμπειρότατου στα θέματα Εθιμοτυπίας και οργάνωσης κ. Γιώργου Μουνδρέα ο οποίος ανήκει στο δυναμικό της Περιφέρειας Αττικής και με τις γνώσεις που διαθέτει και την τελειομανία που τον εμπνέει έδωσε μιαν άλλη νότα στην τελετή που θα την θυμόμαστε τα επόμενα χρόνια.
Ο Μακαριώτατος  Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  αναλογιζόμενος το κεκλεισμένων των θυρών που ζήσαμε πέρυσι,έδειχνε απόλυτα ικανοποιημένος γιατί συμμετείχε σε αυτή την πανδαισία αλλά  και συγκινημένος για την πειθαρχημένη συμμετοχή του κόσμου και μάλιστα νέων ανθρώπων που παρακολουθούσαν με δέος την περιφορά και έδιναν μιαν άλλη διάσταση στον εορτασμό. Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος για όσους μπορούν και τον διαβάζουν καταλάβαιναν ότι ήταν και  σκεπτικός, ίσως και  μελαγχολικός, για όσα περνάμε ως Πατρίδα και ως Εκκλησία.
Ο ευφυής και σοφός του νους αντιλαμβάνεται πολλά περισσότερα από όσα τα συνετά του χείλη εκφράζουν. «Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι (Σοφοκλής).
Πραγματικά τίποτε δεν είναι φοβερότερο από τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που είναι δοσίλογοι, μειοδότες,προδότες, θεομάχοι,άγευστοι της πίστεως και της θείας παραδόσεως.
Ωστόσο, αν εμείς πούμε το «μνήσθητι» του ευγνώμονος ληστή, του συσταυρωθέντος με τον Χριστό, όλα τα δεινά και οι δημιουργοί τους «ως εκλείπει καπνός εκλιπέτωσαν»! Ακόμη και αν προς στιγμή ο διάβολος κατορθώσει να κάνει τη δουλειά του πάλι το καλό θα επικρατήσει στο τέλος.
Δεν θα μας αφήσει ο Θεός! Ο Χριστός νίκησε το φοβερότερο θεριό που είναι ο θάνατος. Δεν θα μας αφήσει! Αρκεί εμείς να είμαστε μαζί Του.
Καλή Ανάσταση!
ΦΩΤΟ: Χρήστος Μπόνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα