Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Βέτο στην ενημέρωση των συνταξιούχων θέτει επίσημα η διοίκηση του ΕΦΚΑ, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται μπαράζ προσφυγών από δικαιούχους σε εισαγγελείς για το θέμα αυτό.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Δημοκρατία“, η διοίκηση του οργανισμού υποστηρίζει ότι η παροχή των πράξεων επανυπολογισμού των κύριων -και κατ’ επέκταση των επικουρικών- συντάξεων, δηλαδή των νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων και των αναλυτικών σημειωμάτων από όπου θα προέκυπτε «πώς» εφαρμόστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου» δεν είναι υποχρεωτική!

Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις έγκυρων νομικών, του Συνηγόρου του Πολίτη και κορυφαίων δικαστικών λειτουργών, δεδομένου ότι ήδη στελέχη του Υπερταμείου καλούνται από εισαγγελείς για να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με την «ομερτά» που έχει επιβληθεί σε βάρος των δικαιούχων του.

Με γενικό έγγραφο, το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή ΕΦΚΑ Λάμπρου Σέμπου (με θέμα τις «αιτήσεις συνταξιούχων σχετικά με την έκδοση αποφάσεων για τον επανυπολογισμό των συντάξεων που διενεργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016»), τα αρμόδια στελέχη του ενιαίου φορέα ουσιαστικά καλούνται να επιμείνουν στη μη απόδοση των διοικητικών πράξεων και των αναλυτικών ενημερωτικών σημειωμάτων.

Η διοίκηση του Υπερταμείου, παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις έγκυρων νομικών και του Συνηγόρου του Πολίτη, υποστηρίζει λίγο πολύ ότι είναι νόμιμη η διατήρηση του «μαύρου στην ενημέρωση» όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο επανυπολογίστηκαν στα τέλη του 2018 οι κύριες συντάξεις (κατ’ επέκταση και οι επικουρικές, οι οποίες υπέστησαν νέο υπολογισμό – «κούρεμα» το 2016).

Ισχυρισμοί

Μεταξύ άλλων, στο γενικό έγγραφο υποστηρίζεται ότι «ο επανυπολογισμός για κάθε ασφαλισμένο διενεργείται και αποτυπώνεται στο οικείο πληροφοριακό σύστημα. Στην περιγραφή της διαδικασίας δεν συμπεριλαμβάνεται η έκδοση εκτελεστής διοικητικής πράξης από ασφαλιστικά όργανα, εάν δε ο νομοθέτης ήθελε να ισχύει αυτή η διαδικασία, θα το όριζε ρητά». Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι «η εν λόγω αξίωση των συνταξιούχων δεν παράγει επιτακτική υποχρέωση των διοικητικών οργάνων να εκδώσουν διοικητική πράξη συγκεκριμένου περιεχομένου όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων»!

Το γενικό έγγραφο έρχεται λίγες μέρες μετά την τελευταία επιστολή-σοκ του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο ΣτΠ, όπως και πολλοί έγκυροι νομικοί, θεωρεί ότι η μη παροχή των διοικητικών πράξεων είναι αντισυνταγματική. Επιπλέον, με επιστολή του στις 22 Μαΐου προς το υπουργείο Εργασίας καλεί την πολιτική ηγεσία του και τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ να ελέγξουν ξανά όλες τις συντάξεις (!!), αφού από τα στοιχεία του προκύπτει ότι οι μειώσεις έχουν γίνει λανθασμένα πάνω σε πλασματικά ποσά.

Ανάλογη θέση φαίνεται να λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι καλούν τους αρμόδιους διευθυντές του ΕΦΚΑ να δώσουν εξηγήσεις για το συνεχιζόμενο «μαύρο στην ενημέρωση» των συνταξιούχων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Τσολογιάννη, τον συνταξιούχο που πρώτος επιχείρησε να δικαιωθεί δικαστικά, στις 5 Ιουνίου, ο επικεφαλής του ΕΦΚΑ Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, κλήθηκε από τον προϊστάμενο εισαγγελέα Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης Στέφανο Ζαρκαντζιά για να εξηγήσει τους λόγους άρνησης χορήγησης αναλυτικών ενημερωτικών σημειωμάτων στους συνταξιούχους του φορέα.

Υπογραφές-εξπρές σε όσες κλαδικές συμβάσεις προλαβαίνουν

Με διαδικασίες εξπρές της τελευταίας στιγμής, επιχειρώντας να «διασώσει πολιτικά ό,τι διασώζεται», η κυβέρνηση προχώρησε στη διευθέτηση μιας σειράς εκκρεμών ζητημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υπέγραψε την απόφαση για την επέκταση τεσσάρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες καλύπτουν συνολικά 14.820 εργαζομένους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η κυρία Αχτσιόγλου τη Δευτέρα το πρωί, λίγες ώρες προτού μεταβεί ο Αλ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, υπέγραψε την επέκταση, καθιστώντας γενικώς υποχρεωτικές, των εξής κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (ΣΣΕ):
• Της κλαδικής σύμβασης για το υπαλληλικό προσωπικό των ναυτιλιακών πρακτορείων και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων όλης της χώρας.
• Της ΣΣΕ για τους εργαζομένους στις καπνοβιομηχανίες όλης της χώρας.
• Της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζομένους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου.
• Της ΣΣΕ για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης.

Μετά την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο του 2018, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει επεκτείνει συλλογικές συμβάσεις σε 15 κλάδους της οικονομίας, οι οποίες καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 220.000 εργαζομένους.

«Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, μέσω της ευρείας κάλυψης της αγοράς εργασίας από συλλογικές συμβάσεις, αποτελεί κεντρική στόχευση του υπουργείου Εργασίας. Για αυτόν τον σκοπό θα συνεχίσει να εξετάζει όλες τις εν ισχύ συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όσες υπογραφούν στο μέλλον, ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επέκτασή τους» αναφερόταν στην τελευταία, πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα