Ο Δένδιας αναβάθμισε τη χώρα στο εξωτερικό

από fimotro

Ήταν ο αρχιτέκτονας της συμμαχίας με την Γαλλία και ενίσχυσε την εικόνα της Ελλάδας

Ως ο αρχιτέκτονας της αναβάθμισης της χώρας στο εξωτερικό τόσο σε διπλωματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, εμφανίζεται πλέον ο Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν εξ αρχής υπέρμαχος της προσέγγισης με την Γαλλία ώστε να απομονωθεί ακόμα περισσότερο η Τουρκία σε συνδυασμό με την εκλογή του Μπάιντεν που έκοψε τα φτερά του Ερντογάν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Η στρατηγική της κυβέρνησης και η εξαιρετική συνεργασία που έχει ο Νίκος Δένδιας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτυπώνεται στην διπλωματία και την πολιτική που παράγει η χώρα, μια χώρα που σε αντίθεση με τις περιόδους της κρίσης όλοι βλέπουν διαφορετικά εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νίκος Δένδιας έπεισε τον πρωθυπουργό να ρίξει όλο το βάρος στην συμμαχία με την Γαλλία απομονώνοντας ακόμα περισσότερο την Άγκυρα, την οποία ισοπέδωσε πολιτικά όταν είχε απέναντί του τον Μ. Τσαβούσογλου.

Σήμερα ήταν η δικαίωση του Νίκου Δένδια, ο οποίος απο την αρχή τάχθηκε υπέρ της συμμαχίας με την Γαλλία. Έτσι, υπεγράφη η ιστορική αμυντική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας από τους υπουργούς Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν και Νίκο Δένδια και Αμύνης Φλοράνς Παρλί και Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Macron στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα