Ο χρόνος είναι χρήμα, 2004, κυβέρνηση Καραμανλή, μάχη για οικονομία, ευρωεκλογές, και Ολυμπιάδα

από fimotro

Στην κορυφή, οι “νταβατζηδες” περιμένουν

Μέρος 34ο

Μέτα τη νίκη της ΝΔ, ορκίζεται ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνησή του στις 10 Μαρτίου, μετά από μια δεκαετία και πλέον διακυβέρνησης και κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη. Η κυβέρνηση, Καραμανλή έχει 19 υπουργεία. Το κυβερνητικό σχήμα συνολικά 54, άτομα,  υπουργούς , αναπληρωτές και υφυπουργούς.

Γράφει ο Ξενοφών Ξενοφώντας

Το κρίσιμο υπουργείο οικονομίας-οικονομικών, αναλαμβάνει ο καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, το Εθνικής Άμυνας ο αεροπόρος Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, το εξωτερικών ο Πέτρος Μολυβιάτης. Το υπουργείο πολιτισμού το κράτησε ο ίδιος ο Καραμανλής. Όπως δήλωσε, λόγω των Ολυμπιακών αγώνων και της κρισιμότητας ήθελε ο ίδιος να έχει την εποπτεία.

Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Όπως γράφτηκε στον Τύπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και ασκούσε μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις του. Για πρόεδρο της Βουλής προτείνεται η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου.

Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Καραμανλή, οικονομικά, κοινωνικά διοικητικά και ευρωπαϊκά επισκιάζουν οι Ολυμπιακοί αγώνες τον οποίων όπως γράφεται στον Τύπου έχει σχεδόν διπλασιαστεί το κόστος δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα. Εκδότες και καναλάρχες έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανδρέου και έχουν αγκαλιάσει την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Ακόμη και τα παραδοσιακά Μέσα που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ είναι ήπια στην κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση. Στην ενημέρωση έχουν προστεθεί και άλλα μικρότερα ιδιωτικά κανάλια τα οποία κανένας δεν εμποδίζει να φυτρώνουν.

Η ευρωεκλογές που διεξάγονται στις 13 Ιουνίου 2004 είναι ήπιες και δεν έχουν καμία σχέση με τις βουλευτικές πριν από τρεις μήνες της 7ης Μαρτίου. Στις εκλογές επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία της ΝΔ με 11 ευρωβουλευτές, 8 το ΠΑΣΟΚ, 3 το ΚΚΕ και από έναν Νίκος Κωνσταντόπουλος και Γιώργος Καρατζαφέρης. Περιμένοντας την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 13-29 Αυγούστου, γίνεται ένα θαύμα που κάνει όλη την Ελλάδα να πανηγυρίζει και να βγει στους δρόμους. Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 1987 όταν η Εθνική μας Μπάσκετ είχε λυγίσει το γίγαντα την Εθνικής Ρωσίας.

Η εθνική ποδοσφαίρου με ένα γκολ του Άγγελου Χαριστέα στέφεται Βασίλισσα της Ευρώπης στις 4 Ιουλίου υπό την καθοδήγηση του Όττο Ρεχάγκελ. Έτσι ολοκλήρωνε το θαύμα της στηνΠορτογαλία. Δεν ήταν απλά ένα θαύμα θαυμάτων, ήταν η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη στην ιστορία των διεθνών διοργανώσεων. Η Ελλάδα μαζί με τους Ολυμπιακούς αγώνες είναι στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος και θαυμασμού.

Η οργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα 13 με 29 Αυγούστου στέφονται με απόλυτη επιτυχία. Η Ελλάδα απολαμβάνει τη διεθνή αναγνώριση και σεβασμό. Μετά τους Ολυμπιακούς όπως γίνεται πάντα αρχίζει η κριτική. Το κόστος της Ολυμπιάδας χρέωσε την Ελλάδα με πολλά δις τα οποία δεν δικαιολογούνται. Τα πυρά δεν άφησαν εκτός και την πρόεδρο της επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου.

Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση προσπαθώντας να βάλει μια τάξη και να χτυπήσει τη διαπλοκή με επιχειρηματίες, εκδότες, καναλάρχες, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους και κάθε είδους διαπλεκόμενα. Αφορμή ήταν μία συνάντησή με βουλευτές του, στις αρχές Οκτωβρίου 2004.

Η «Καθημερινή» σε σχόλιό, της 7Ης Οκτωβρίου έγραφε για τη συνάντηση αυτή:

Την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τη διαπλοκή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με βουλευτές της Ν.Δ. του Γ΄ Θερινού τμήματος της Βουλής. Παίρνοντας «πάσα» από βουλευτή μέχρι πρότινος δημοσιογράφο, ο οποίος του ζήτησε «να σπάσει αυγά για να γίνει ομελέτα με τον “βασικό μέτοχο”», ο κ. Καραμανλής φέρεται να είπε: «Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Αρκεί να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας ως νομοθέτες και η Δικαιοσύνη τη δική της δουλειά».

Λίγο αργότερα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, ερωτηθέντες περί της φράσης «νταβατζήδες», υπογράμμιζαν ότι ο κ. Καραμανλής «δεν χρησιμοποιεί τέτοια φρασεολογία», σημείωναν όμως ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους βουλευτές έστειλε το μήνυμα ότι θα συγκρουστεί με τη διαπλοκή, επιβεβαιώνοντας, δηλαδή, την ουσία των λεχθέντων.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός και προς τις συντεχνίες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε ότι «θα σπάσουμε αυγά, εκεί που πρέπει, στον OTE, τη ΔΕΗ και την Ολυμπιακή Αεροπορία» ενώ για το Ασφαλιστικό είπε ότι θα αντιμετωπιστεί την επόμενη τετραετία.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι η αναφορά του περί της νομοθετικής «δουλειάς» της κυβέρνησης παραπέμπει στο νόμο για τον «βασικό μέτοχο», ο οποίος σύντομα θα προωθηθεί προς ψήφισιν στη Βουλή. Αναφερόμενος, εξάλλου, στις υποθέσεις που αποστέλλει η Δικαιοσύνη στη Βουλή, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι για όποιες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής θα προχωράει η διερεύνησή τους, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και την υπόθεση ντόπινγκ των Ελλήνων αθλητών, όχι όμως και την περίπτωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Η συνάντηση που «έβγαλε λαβράκι», πραγματοποιήθηκε στην ταβέρνα «Μπαϊρακτάρης» στο Μοναστηράκι. Στις παράπλευρες «ειδήσεις» της ανήκει το νέο συντονιστικό όργανο, που θα συγκροτηθεί -προφανώς μετά τα παράπονα των κυβερνητικών βουλευτών περί «αδρανείας τους», αλλά και περί των υπουργών που «κωφεύουν και δεν σηκώνουν το τηλέφωνο ή όλο είναι σε σύσκεψη»- και θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα υπό τον γραμματέα της K.O. της Ν.Δ. και θα προσπαθήσει να διαδραματίσει συμβουλευτικό ρόλο στην πολιτική των υπουργείων. Στο υπό σύστασιν όργανο θα μετέχουν οι βουλευτές-πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Κατά πληροφορίες, βουλευτές εξέθεσαν στον πρωθυπουργό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις πιέσεις των ψηφοφόρων, που υποβάλλουν συνεχώς «αιτήματα προς ικανοποίηση». «Εγώ είμαι μαζί σας κι εσείς είστε με τους ψηφοφόρους» φέρεται να δήλωσε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έτεινε ευήκοον ους και στα κατά περίπτωση παράπονα των βουλευτών του, που υπήρξαν, πάντως, ευγενείς και δεν «κάρφωσαν» συγκεκριμένους υπουργούς, αλλά ομίλησαν «γενικώς και αορίστως» για κατόχους οφικίων, οι οποίοι «θεωρούν τους βουλευτές ενοχλητικούς»…

Αυτό το σχόλιο της Καθημερινής απεικονίζει την πραγματικότητα, αμέσως μόλις ένα κόμμα γίνει κυβέρνηση. Ξεχνάει τα πάντα και μπαίνει στη διαπλοκή για να επιβιώσει. Λίγο δύσκολο βέβαια να εξοντώσει κανείς τους «νταβατζήδες». Μπορούν να λειτουργήσουν «οίκοι ανοχής» χωρίς νταβατζήδες και «τσατάδες;»  θα κλείσουν, έτσι λειτουργεί και το κράτος, αν λείψουν οι νταβατζήδες το κράτος θα κατεβάσει ρολά.

Το θέμα είναι να υπάρχει μια συνύπαρξη χωρίς ο ένας να μπαίνει στα χωράφια άλλου. Και ενώ ο Καραμανλής αγωνίζεται (έτσι πιστεύει) να βάλει μια τάξη στην οικονομία και κοινωνική ισορροπία βρίσκει παντού τοίχο. Νέα κανάλια φυτρώνουν, αλλά μετακομίζουν και άλλα εμπλουτίζονται με διάφορα προγράμματα και ενημέρωση για να παίξουν το δικό τους ρόλο.

Το seven που είχε αγοραστεί από τον Γιώργο Μπατατούδη, φορτωμένο με χρέη, περνάει την Αγροτική Τράπεζα. Ο Alpha(πώην ΣΚΑΙ) που έχει αγοράσει Δ. Κοντομηνάς και έχει μεταφέρει γραφεία και στούντιο Παύλου Μελά στου Ρέντη, έχει μαζέψει όλη την αφρόκρεμα της δημοσιογραφίας. Έλλη Στάη, Σεμίνα Διγενή, Μάρα Ζαχαρέα, Γιώργο Αυτιά, Άννα Παναγιωταρέα και δεκάδες άλλα ονόματα για ένα νέο ξεκίνμα. Το Alter μετά τα οικονομικά προβλήματα ο όμιλος Κουρή επιχειρεί νέο ξεκίνημα με δυνατή ομάδα.

Το ΣΤΑΡ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με χαμηλού επιπέδου ενημερωτικό πρόγραμμα και λάιφ στάιλ εκπομπές. ΑΝΤ1 και Mega  είναι οι ναυαρχίδες της ενημέρωσης, ενώ κάνουν την επίθεση Alpha και Alter Channel

Τα μικρότερα κανάλια που έχουν φυτρώσει παίζουν το δικό τους ρόλο. Σε αυτή την αναρχία του Ραδιοτηλεοπτικού τοπίου προσπαθεί η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου και του «βασικού μετόχου» να βάλει τάξη. Μπορεί όμως σε μια ζούγκλα να δαμάσει ο άνθρωπος τα θηρία;

Όσα και να εξοντώσει αυτά θα υπάρχουν. Στην παγίδα πέφτει και ο ίδιος ο εκπρόσωπος όταν στην ΕΡΤ διορίζει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Στέλεχος από τον όμιλο Αλαφούζου. Θα ασχοληθούμε αργότερα με την τότε ηγεσία. Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, παρά τις υποσχέσεις  να μπει μια τάξη και να δοθούν νόμιμες άδεις λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, εξακολουθεί το χάος.

Το πρόβλημα όμως της χώρας είναι η οικονομία διότι το χρήμα και η καλοπέραση που τόσα χρόνια τους πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ με δανεικά και αγύριστα, η ΝΔ δεν μπορεί να το κάνει. Το 2005 πρέπει και αυτή όμως κάτι να δώσει, κάτι να τάξη στον κόσμο. Έτσι μόνο μπορεί να κυβερνήσει και να υπάρχει μια σχετική ηρεμία.

Τα αυγά που είχε υποσχεθεί για ομελέτα αποδείχτηκαν «κλούβια» και έτσι μέχρι τώρα η ομελέτα είναι σε εκκρεμότητα και το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αναμένες τις μηχανές περιμένοντας το σύνθημα για να κατέβη στους δρόμους.

Σε επόμενη ανάρτηση αλλαγές και μετακινήσεις στα ιδιωτικά κανάλια και σκληρός ανταγωνισμός με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βάλει τάξη στο χάος και να συμμαζέψει και την οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα