19 Απριλίου 2024 / 10:23 μμ
19 Απριλίου 2024 / 10:23 μμ

Ο χάρτης και οι ηλικίες των κρουσμάτων στην Ελλάδα

από fimotro

«Τουλάχιστον 2.000 με 3.000 συμπολίτες μας έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό». Αυτό επανέλαβε και την Πέμπτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας. Μόλις ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε αυτό που περιμένουν όλοι να ακούσουν στις 18:00 κάθε μέρα: Τον αριθμό των κρουσμάτων δηλαδή, μίλησε για την κατάσταση της υγείας των θυμάτων αλλά και των ασθενών.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον έκτο ασθενή που έχασε το πρωί της Πέμπτης τη ζωή του στην Καστοριά, λέγοντας ότι είχε πολλά προβλήματα υγείας. «Ολοι όσοι έχασαν τη ζωή τους είχαν πολλά προβλήματα υγείας», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι άνδρες, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητα να νοσήσουν πιο σοβαρά. Ο κ. Τσιόδρας, όμως, αναφέρθηκε και στην ευχάριστη είδηση που κατέκλυσε το Διαδίκτυο, αυτή της γέννησης ενός μωρού στο Αττικό Νοσοκομείο από γυναίκα θετική στον κορονοϊό.

Οι θάνατοι και οι ευπαθείς ομάδες

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, όμως, αναφέρθηκε και στους θανάτους παγκοσμίως αλλά και στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη ασθενών που ήταν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου (44.000 τουλάχιστον περιπτώσεις), η νόσος κατέληξε σε θάνατο για περίπου 2% των περιπτώσεων.

Και εδώ έρχονται οι ευπαθείς ομάδες, καθώς σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, καταγράφονται τα εξής:

  • Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με την πνευμονία από τον ιό είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8%
  • Οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου με ποσοστό 15%

«Στην πατρίδα μας τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και αναφέρθηκε στους ανθρώπους που κινδυνεύουν από τον ιό. Ποιοι είναι αυτοί:

  • Κινδυνεύουν άτομα με καρδιακά προβλήματα
  • Διαβήτη
  • Χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «πολύ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μία σημαντική γραμμή άμυνας στον ιό». Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1% ενώ σε αυτούς με υποκείμενο νόσημα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη.

Χορήγηση ορού και το εμβόλιο στις ΗΠΑ

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, γίνονται πολλές έρευνες για να βρεθεί τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Ένα από αυτά που εξετάζεται είναι η χορήγηση ορού από τους ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό και έχουν θεραπευτεί. Γι’ αυτό και ειδική ομάδα ιατρικού προσωπικού αναμένεται το επόμενο διάστημα, αν δοθεί το τελικό οκ, να ξεκινήσει να κάνει τις σχετικές χορηγήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στο εμβόλιο που ετοιμάζεται στις ΗΠΑ, τονίζοντας όμως ότι τα αποτελέσματά του θα φανούν σε τρεις μήνες. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας: Ξεκίνησε η  πρώτη κλινική πειραματική μελέτη για το εμβόλιο κατά του κορονοιού στις ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 45 άνθρωποι θα συμμετέχουν σε αυτή, το εμβόλιο θα δοθεί σε 2 δόσεις, με διαφορά 28 ημερών.

Ήδη τέσσερις εθελοντές έχουν λάβει την πρώτη δόση και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 4 μήνες. Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε, ότι με βάση αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να έχουμε το σωτήριο εμβόλιο πριν το καλοκαίρι.

«Είμαστε στην ένατη βδομάδα»

«Είμαστε στην ένατη βδομάδα. Ο αγώνας συνεχίζεται». Με αυτό το μήνυμα ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για τους ασθενείς αλλά θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να δίνουν αίμα για τους νεφροπαθείς (για τους οποίους από την Παρασκευή θα υπάρχουν ειδικές οδηγίες).

Στόχοι του υπουργείου Υγείας είναι:

  • Να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες
  • Να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι

Τα κρούσματα στη χώρα μας

Από την Παρασκευή θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ καθημερινά λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου, σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, προσθέτοντας ότι «Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας». Στη συνέχεια ανέφερε τους αριθμούς των κρουσμάτων

  • 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, με το σύνολο να φθάνει τα 464 επιβεβαιωμένα.
  • 72 από τα κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης.
  • 78 ασθενείς νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας
  • Ολοι οι ασθενείς παίρνουν ειδική αντιϊκή θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων τα 69 έτη.
  • Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα.
  • Συνεχίζουν να ελέγχονται εκατοντάδες δείγματα κάθε μέρα για την παρουσία του νέου ιού.
  • 19 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα