O Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί πως η «χρονιά θα είναι δύσκολη για ταξίδια»

από fimotro

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται βέβαιος πως η 19η Ιουλίου παραμένει η πιθανότερη ημερομηνία άρσης όλων των περιορισμών για τον κορωνοϊό στην Αγγλία.

Ωστόσο, ο Τζόνσον εκτιμά πως και το φετινό καλοκαίρι θα είναι μάλλον δύσκολο για τους πολίτες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Ο Βρετανός υποστήριξε πως η Αγγλία συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες με την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε πολίτες άνω των 50 ετών, ευπαθείς ομάδες και εργαζόμενους σε υπηρεσίες υγείας. Συνολικά, το 60% των ενηλίκων στη χώρα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Ινστιτούτο Βιολογικών Στάνταρ και Ελέγχου, μέρος της ρυθμιστικής Αρχής φαρμάκων και υγειονομικών προϊόντων, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριζε πως ο ρυθμός εμβολιασμού εξελίσσεται εξαιρετικά επιτυχημένα.

Θυμίζουμε πως η Αγγλία παρέτεινε τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού εξαιτίας αύξησης κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

Επιφυλακτικός στην απελευθέρωση των ταξιδιών ο Τζόνσον

«Σε ό,τι αφορά το ταξίδι θα το εξετάσουμε, αλλά θέλω να τονίσω πως θα είναι, όπως και αν γίνει, μια δύσκολη χρονιά για ταξίδια, θα υπάρξει ταλαιπωρία, καθυστερήσεις και πολύ φοβάμαι πως η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ασφάλεια της χώρας και η αναχαίτιση του ιού», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα, που βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι αποφασισμένες να αποφύγουν ένα ακόμη χαμένο καλοκαίρι λόγω της Covid-19. Αλλά με τους αυστηρούς βρετανικούς κανονισμούς καραντίνας να εξακολουθούν να ισχύουν, φαίνεται απίθανο να το πετύχουν.

Με τον Ιούλιο προ των πυλών, η αεροπορική εταιρεία Ryanair και ο όμιλος MAG (Manchester Airports Group), που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Μάντσεστερ και Στάνστεντ του Λονδίνου, κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη αγωγή κατά της βρετανικής κυβέρνησης απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια για τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στα διεθνή ταξίδια.

Παραμένουν οι περιορισμοί ταξιδίων στη Βρετανία

Στις αρχές Ιουνίου έγινε γνωστό πως δεν αναμένεται να προστεθούν νέες χώρες ή προορισμοί στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα της Βρετανία, ενώ από αυτή αφαιρέθηκε και η Πορτογαλία.

Τα τελευταία 24ωρα γίνεται συζήτηση για άρση της υποχρέωσης καραντίνας σε εμβολιασμένους, παρότι προέρχονται από χώρες της «πορτοκαλί» ζώνης.

Η απόφαση για το ποιες χώρες ή προορισμοί θα τοποθετηθούν στην «πράσινη», «πορτοκαλί» ή «κόκκινη» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης λαμβάνονται μετά από σχετικές εισηγήσεις του Joint Biosecurity Centre, που εκτιμά διάφορους παράγοντες, όπως τον κίνδυνο μόλυνσης των Βρετανών τουριστών από παραλλαγές του κορωνοϊού, την αναλογία των νέων κρουσμάτων, το ποσοστό των διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού που διενεργούνται στις χώρες αυτές και τη δυνατότητα ανάλυσης της γονιδιακής αλληλουχίας εμφανιζόμενων στελεχών του κορωνοϊού.

Το υπουργικό συμβούλιο λαμβάνει στη συνέχεια της αποφάσεις του, συνεκτιμώντας αυτές τις εισηγήσεις, καθώς και άλλους παράγοντες.

Οι λίστες της Βρετανίας θα επικαιροποιούνται ανά τρεις εβδομάδες, βάσει της συνεχούς παρακολούθησης αυτών των στοιχείων. Η πρώτη επικαιροποίηση αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα από τον υπουργό Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα