19 Απριλίου 2024 / 2:30 μμ
19 Απριλίου 2024 / 2:30 μμ

Ο Άρειος Πάγος αρχίζει έρευνα για τον “Ρασπούτιν”

από fimotro

Θα καταθέσουν Σαμαράς, Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Αγγελής

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η σκευωρία της Novartis

Αλλάζει πλέον η εικόνα της δικαστικής υπόθεσης της Novartis καθώς σήμερα αρχίζει ο Άρειος Πάγος έρευνα για όσα είχε καταγγείλει πριν από περίπου δέκα μήνες ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, Ιωάννης Αγγελής, περί μεθοδεύσεων στην έρευνα για την υπόθεση της Novartis από πρώην κυβερνητικό στέλεχος, τον αποκαλούμενο «Ρασπούτιν». Την επόμενη εβδομάδα από τα γραφεία των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη, οι οποίοι ανέλαβαν να διερευνήσουν τις καταγγελίες του κ. Αγγελή, θα προσέλθουν για να καταθέσουν τρία πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είχαν καταθέσει μηνύσεις σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων που έδωσαν καταθέσεις στην εισαγγελία Διαφθοράς. Πρόκειται για τους  Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο τελευταίος, μάλιστα, με τη μήνυση που είχε καταθέσει εγκαλεί όχι μόνο προστατευόμενους μάρτυρες που κλήθηκαν και κατέθεσαν στην εισαγγελία Διαφθοράς για τη Novartis, αλλά και τους ίδιους τους εισαγγελείς Διαφθοράς, όπως και τους Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πρώην πρωθυπουργό και πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αντιστοίχως. Στη μήνυσή του ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ηθική αυτουργία σε αυτή, ενώ κατηγορεί τους κ.κ. Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο αλλά και τους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της συμμορίας.

Τώρα οι τρεις πολιτικοί καλούνται να καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα στον Άρειο Πάγο, καθώς οι δύο εισαγγελείς ερευνούν όχι μόνο τις καταγγελίες του κ. Αγγελή αλλά και τις μηνύσεις που είχαν καταθέσει. Μάλιστα, οι κ. Σοφουλάκης και Ζαχαρής ερευνούν τις μηνύσεις τους από μηδενική βάση. Παράλληλα, μαζί με τους κ. Αβραμόπουλο, Βενιζέλο και Σαμαρά, στον Άρειο Πάγο καλείται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα και ο κ. Αγγελής, ο οποίος είχε υποβάλλει τις αναφορές του στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αλλά αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν μείνει στο συρτάρι.

Οι αναφορές Αγγελή

Στις αναφορές του ο κ. Αγγελής, ο οποίος είχε διατελέσει επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, υπό την επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη, έκανε μεταξύ άλλων λόγο, για βιασύνη τους να ασκήσουν ποινικές διώξεις σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Ενδεικτικά ανέφερε σε μια από τις αναφορές του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου: «Συγκεκριμένα από την αρχή της τοποθέτησής μου ως επόπτης Διαφθοράς, αντιλήφθηκα ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις, αφού τα ονόματα θα τα προσδιόριζε ο ανακριτής) και «τα υπόλοιπα θα τα έβρισκε ο ανακριτής».

Ακόμη, σε άλλο σημείο των αναφορών του προς την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Αγγελής σημείωνε πως ο ίδιος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην «ισχύουσα «γραμμή»» που υπήρχε τότε στην εισαγγελία και η οποία «συνίστατο στο ότι «ασκούμε δίωξη στηριζόμενοι στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στέλνουμε τμήμα της δικογραφίας στον ανακριτή και τα υπόλοιπα τα βρίσκει ο ανακριτής».

Ερωτήματα, όμως, ανέκυπταν κατά τον κ. Αγγελή και για το ποιος χάραξε τη συγκεκριμένη στρατηγική της έρευνας για τη Novartis. Σε μια από τις αναφορές του ο ίδιος διατύπωνε τα εξής ερωτήματα: «Η κυρία Τουλουπάκη και η περί αυτής ομάδα επίκουρων εισαγγελέων; Ο επόπτης εισαγγελέας; Ή από κοινού ύστερα από συνεννόηση; Πώς μπορεί να συντονίζει ο επόπτης εισαγγελέας, εάν δεν γνωρίζει τα στοιχεία της δικογραφίας; Ποιος θέλει την παρουσία του επόπτη μόνον ως διακοσμητική, με την έννοια ότι «απλώς θα κάλυπτε» τις ενέργειες της κυρίας Τουλουπάκη, χωρίς όμως να μπορεί να κρίνει αυτές; …Σε κάθε περίπτωση δε, εξακολουθεί στα έργα της εισαγγελέως διαφθοράς το άτομο εκείνο το οποίο έχει προσδιοριστεί ως «Ρασπούτιν» από την κυρία Ράικου;».

Από την πλευρά της πάντως η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς φέρεται να αντικρούει όσα αναφέρει ο πρώην επόπτης της, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, σε δική της αναφορά στον Άρειο Πάγο, πως ο κ. Αγγελής είχε κατασχέσει δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία για την υπόθεση της Novartis αλλά και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, όπως επίσης και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που της είχαν αποστείλει οι Αμερικανοί συνάδελφοί της.

Επίσης, στην αναφορά της η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να κάνει λόγο για ενέργειες του κ. Αγγελή που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την ταχεία περαίωση της έρευνας για τη Novartis, όπως παρεμβάσεις του που στόχο είχαν να αλλάξουν τις παραγγελίες που ή ίδια έδινε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα