O Αρειος Πάγος ζητεί αυτόφωρα για τους αυτόκλητους “σερίφηδες” του Έβρου

από fimotro

“Εξαλείψτε το μεσαιωνικό φαινόμενο της αυτοδικίας, μας εκθέτει διεθνώς” προειδοποιεί η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας

Ηχηρή παρέμβαση κάνει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δια του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου προς την Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης “για παράνομες πράξεις κατά προσφύγων και μεταναστών” στον Έβρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Π. Στάθη στο capital.gr, με αφορμή τις τουλάχιστον δυο περιπτώσεις που εγκλώβισαν και “συνέλαβαν” αλλοδαπούς εκπέμποντας μηνύματα “αυτοδικίας στο εισαγγελικό στόχαστρο, σύμφωνα με δυο παραγγελίες από τον αρμόδιο αντεισαγγελέα κατά του ρατσισμού και της εμπορίας ανθρώπων, τίθενται τόσο οι συμπεριφορές αυτοδικίας, όσο και το μπαράζ των αναρτήσεων στο διαδίκτυο με παροτρύνσεις ρατσιστικής βίας κατά των μεταναστών και την επικρότηση τέτοιων συμπεριφορών”. Όσο αφορά μάλιστα στον Έβρο ζητείται να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία ενώ γίνεται λόγος για “μεσαιωνικά φαινόμενα αυτοδικίας”: “…να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς τη βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας”.

Η παραγγελία απευθύνεται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης και αναφέρει:

“Στη συνέχεια σχετικών, καθώς επίσης στα πλαίσια της αποστολής σας για την τήρηση της νομιμότητας και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης (άρθρ. 28 παρ. 2 Ορ.Δικ.), αποστέλλουμε: α) Το από 25-8-2023 δελτίο τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που συντονίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τίτλο “Σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της στοχοποίησης προσφύγων και μεταναστών”, όπου μάλιστα γίνεται λόγος για “γενικότερο κλίμα στοχοποίησης και ρατσιστικών συμπεριφορών ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες” και για “επιδεινούμενο κλίμα” κατ’ αυτών “στον πολιτικό και δημόσιο λόγο”, β) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα “www.in.gr” στις 28-8-2023 με τίτλο “Έβρος: οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες συνεχίζουν τη δράση τους – νέο βίντεο”, γ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα “www.efsyn.gr” στις 25-8-2023 με τίτλο “Οι ακροδεξιοί σερίφηδες του Έβρου μέσα από τα μάτια της LeMonde” και δ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα “ThePressProject” στις 23-8-2023 με τίτλο “Έβρος: Φασίστες καλούν σε πογκρόμ προσφύγων και μεταναστών μέσω viber” και παρακαλούμε να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς την βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας”.

Η δεύτερη παραγγελία

Η εισαγγελέα εντόπισε παράλληλα σειρά αναρτήσεων στο facebook που παρακινούν σε άσκηση ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών, ή επικροτούν τέτοιες συμπεριφορές. Με τη δευτερη παραγγελία προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητείται να διερευνηθεί η τυχον διάπραξη αδικημάτων όπως διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, εγκληματική οργάνωση, απειλή διάπραξης εγκλημάτων, προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, μισαλλόδοξη ρητορική κλπ.

Η παραγγελία αναφέρει:

“Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αρμόδιος θεμάτων ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα απέστειλε σήμερα στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (για τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας) αναρτήσεις χρηστών της διαδικτυακής πλατφόρμας “Facebook”, με περιεχόμενο ρατσιστικό ή ρητορικής μίσους κλπ. παραγγέλλοντας τη διερεύνηση μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, όπως αυτές των άρθρων 184 Π.Κ. (Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια), 187 Π.Κ. (Εγκληματική οργάνωση), 190 (Απειλή διάπραξης εγκλημάτων) Π.Κ., 135 Π.Κ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας), 1 Ν. 927/79 (Μισαλλόδοξη ρητορική) κ.λπ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα