Αποφασισμένος να δώσει τη «μάχη» για τρίτη φορά και να παραμείνει στη θέση του δημάρχου μετά το 2019, εμφανίζεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Θα είμαι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ας το συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι έχουν φιλοδοξίες», υποστηρίζει και στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρο Καλαφάτη, που έκανε λόγο ότι θα υπάρξει πολιτική αλλαγή το 2019, απαντά: «Να φύγω εγώ και να έρθει ο Καλαφάτης; Δύσκολα!».

Ερ:Επίσης, υποστηρίζει πως το 2019 θα υπάρχει πολιτική αλλαγή και πως οι δημότες θα πρέπει να κάνουν υπομονή.

Απ: Ας κάνουν υπομονή, θα έρθουν οι εκλογές και θα δούμε τι θα γίνει. Να φύγω εγώ και να έρθει ο Καλαφάτης; Δύσκολα. Ας ξεκαθαρίσει εάν θέλει να είναι βουλευτής ή δημοτικός σύμβουλος, γιατί δεν κολλάνε και τα δύο. Δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχωρά σ’ έναν απολογισμό του έργου του σ’ αυτή τη δεύτερη θητεία, θέτει τους επόμενους στόχους, ενώ αντικρούει τις κριτικές που δέχτηκε για το μετρό, το αλάτι που πέτρωσε και τους διαγωνισμούς καθαριότητας. «Δεν έχω δικαίωμα να ζητήσω παραιτήσεις από αντιδημάρχους που δουλεύουν σαν σκυλιά», δηλώνει ο κ. Μπουτάρης, ενώ εκφράζει την πίστη πως δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών: «Συνεχίζω και την έχω, όμως υπάρχει μια συστηματική παραπληροφόρηση του κόσμου».

Σε ό,τι αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Μπουτάρης θεωρεί πως «αν δεν τελειώσουν οι εκλογές σε Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, δεν θα δούμε εμείς εκλογές», θεωρεί πως «ο Τσίπρας θα κάνει την κωλοτούμπα για την αξιολόγηση», αλλά και πως «η οικονομία της χώρας είναι τσακισμένη» και τα πράγματα στάσιμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στην Αναστασία Καρυπίδου:

Ερ:Στα μισά της δεύτερης θητείας είστε ικανοποιημένος από το έργο της διοίκησης σας;

Απ: Προσωπικά δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος με πράγματα που κάνω. Θέλω πάντα κάτι περισσότερο, κάτι παραπάνω. Πετύχαμε την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και αξιοποιήσαμε το παρελθόν της πόλης. Δεν ανακατευόμαστε στη διπλωματία, όμως εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ για τους Τούρκους είναι ο «πατερούλης τους» και καταγεγραμμένα έρχονται 100.000 Τούρκοι στην πόλη για να επισκεφτούν. Γενικότερα πετύχαμε το διπλασιασμό των διανυκτερεύσεων σε σχέση με το 2010. Επίσης, ολοκληρώσαμε αστικές αναπλάσεις στην Πλατεία Χρηματιστηρίου, την Πλατεία Καούδη και τους Δώδεκα Αποστόλους, τα Σφαγεία, βάλαμε φωτοβολταϊκά σε 50 σχολεία, φτιάξαμε παιδικές χαρές, το Α’ Γυμνάσιο, το 4ο Δημοτικό, το Ε’ Γυμνάσιο της Κριεζώτου, το food festival, αναβαθμίσαμε το ΣΜΑ Πυλαίας και το νέο στόλο της καθαριότητας.

Ερ: Το αποτεφρωτήριο και η Πλατεία Ελευθερίας θα ολοκληρωθούν;

Απάντηση: Στο αποτεφρωτήριο συναντήσαμε άπειρες δυσκολίες σε θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας. Σε ό,τι μας αφορά, οριστικοποιήθηκε η απόφαση ότι θα γίνει στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου. Μένει να ολοκληρωθεί το πολεοδομικό σχέδιο του Πανοράματος στο πλαίσιο του οποίου θα τακτοποιηθεί πολεοδομικά και το νεκροταφείο, που έως τώρα ήταν στον αέρα και θα καθοριστεί και ο χώρος του αποτεφρωτηρίου. Ελπίζω και πιστεύω μέσα στο 2017 αυτή η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί για να μπορέσει να προχωρήσει και η κατασκευή του ίδιου του αποτεφρωτηρίου. Πολλά έργα όταν τα εξαγγείλαμε ήταν σε σε επίπεδο ιδέας και άλλα πιο προχωρημένα. Η Πλατεία Ελευθερίας ήταν σε επίπεδο ιδέας, έγινε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, μετά η μελέτη και απομένει η χρηματοδότηση. Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια, αλλά η χρηματοδότηση βρέθηκε.

Ερ:Άλλοι στόχοι μέχρι το 2019;

Απ: Η ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας μέχρι κάτω την παραλία, για την οποία πρέπει να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη. Εχουμε επίσης την επέκταση της παλιάς παραλίας, ένα έργο- «ιδέα» του Σταύρου Καλαφάτη, συμφωνεί και ο περιφερειάρχης. Είναι στο τεχνικό πρόγραμμα, πιστεύω ότι μέσα στο 2017 θα ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής και θα προχωρήσει το 2018. Επιπλέον, μετά από τρία χρόνια αγώνα καταφέραμε και πήραμε τη χρήση όλης της Νέας Παραλίας. Στόχος μας είναι να πάρουμε τη χρήση και της χερσαίας ζώνης λιμένα, για να είμαστε νοικοκύρηδες στο σπίτι μας. Δεν μπορούμε αλλιώς να παίρνουμε αποφάσεις και το «Φεγγαράκι στην Ακτή» δεν μπορούμε να το τοποθετήσουμε εάν δεν περάσει από 180 κύματα.

Ερ: Μεγάλα έργα θα γίνουν μόνο μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;

Απ: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν είναι κατ’ αρχήν τράπεζα, είναι χρηματοδοτικός οργανισμός, είναι ευρωπαϊκά λεφτά. Το ελληνικό κράτος έχει πάρει πολλά δάνεια από την ΕΤΕΠ. Αυτοί δεν δίνουν λεφτά εάν δεν είναι αξιόπιστος ο δανειολήπτης και οικονομικά αυτοδύναμος. Ο δήμος Θεσσαλονίκης επελέγη κυρίως για την αξιοπιστία του και την οικονομική του κατάσταση και ενέκρινε δάνειο 50 εκατ. Ευρώ. Αυτά τα λεφτά δεν θα μας τα δώσουν να τα έχουμε να τα κοιτάμε, αλλά να κάνουμε έργο.

Ερ: Με ποιο έργο θέλετε να συνδέσετε τη θητεία σας;

Απ: Με το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Σαν συνέχεια της ανάδειξης της ιστορίας της πόλης, είναι ένα έργο που ανεβάζει τη Θεσσαλονίκη σε διεθνές επίπεδο. Ακόμη και στα εβραϊκά κιτάπια ήταν ξεχασμένη. Όταν κάναμε ως διοίκηση το γύρο του κόσμου έμειναν όλοι έκπληκτοι μ’ αυτό που συνέβη στην πόλη και ουσιαστικά δεν το ήξεραν.

Ερ: Πώς απαντάτε στις κριτικές ότι το μετρό καθυστέρησε εξαιτίας σας;

Απ: Ήταν μεγάλη επιτυχία του δήμου να επιμένει στις προσφυγές για το μετρό, ώστε να βρεθεί η λύση μετρό και αρχαία, χωρίς απόσπαση. Όσοι λένε πως καθυστέρησε είναι κακόπιστοι γιατί το διάστημα 2014 – 2016 το Μετρό δεν λειτουργούσε. Αποχώρησε η κοινοπραξία, δεν υπήρχε ψυχή στα εργοτάξια, το πρόβλημα ήταν οικονομικό και όχι οι αρχαιότητες της Βενιζέλου. Η κωλυσιεργία υπήρχε από την πολιτική ηγεσία που δεν αντέδρασε σωστά για τη διαφύλαξη αυτών των αρχαίων. Τώρα έχουμε διάφορους κυρίους που λένε θέλαμε μετρό και αρχαία, δεν συμπληρώνουν όμως «με απόσπαση» που υποστήριζαν πάντοτε. Η απόσπαση είναι σαν να χτίζεις μια Disneyland. Και για το ΤΕΕ, τον Σταύρο Καλαφάτη και άλλους φορείς που κάνουν λόγο για την προσφυγή του δήμου που απορρίφθηκε στο ΣτΕ τους απαντώ πως έγινε διότι ήταν άνευ αντικειμένου, αφού είχαμε προσφύγει κατά της απόφασης Παναγιωτόπουλου (που προέβλεπε απόσπαση και επανατοποθέτηση), αλλά στο μεταξύ είχε προκύψει η απόφαση Μπαλτά (που προέβλεπε κατασκευή του σταθμού χωρίς την απόσπαση των αρχαιοτήτων). Και ο κ.Καλαφάτης κάνει μεγάλο λάθος που το συνεχίζει και παραπληροφορεί τον κόσμο. Όνειρο μας είναι να γίνει ο ενιαίος αρχαιολογικός περίπατος της πόλης, με επίκεντρο το σταθμό Βενιζέλου και θα βάλω τα θεμέλια σ’ αυτή την ιστορία.

Ερ: Τι πήγε στραβά στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας;

Απάντηση: Για το χιονιά όλες οι υπηρεσίες ήταν έτοιμες. Μπορεί να ήταν αστοχία ή αδυναμία πρόβλεψης. Πέτρωσαν τα αλάτια και δεν ήταν μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης. Όταν άρχισε να χιονίζει έπιασε πανικός τον κόσμο και «πλημμύρισε» η πόλη. Σύμφωνα με την τροχαία, 400.000 αυτοκίνητα βρισκόταν ταυτοχρόνως στο κέντρο της πόλης. Δεν μπορούσε να περάσει όχι αλατιέρα, αλλά ούτε μοτοσακό. Το ίδιο βράδυ όλοι οι δρόμοι ήταν καθαροί. Αναρωτιέμαι πώς βγήκε αυτό ότι επί τέσσερις ημέρες ταλαιπωρήθηκαν οι δημότες;

Ερ: Γιατί μπήκε στο στόχαστρο ο δήμος Θεσσαλονίκης;

Απ: Είναι καθαρά πολιτικό το θέμα και αυτοί που είπαν γιατί δεν πήραμε αλάτι Ιμαλαϊων, προφανώς είναι άξεστοι.

Ερ: Μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των δημοτών;

Απ: Δεν έχω χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, συνεχίζω και την έχω. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια συστηματική παραπληροφόρηση του κόσμου. Το κακό ήταν ότι η πόλη επί πολλές μέρες έμεινε χωρίς χωρίς νερό και θέρμανση μέσα στον παγετό, αλλά ο Δήμος ήταν που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για το αλάτι που πάγωσε.

Ερ: Με τους διαγωνισμούς καθαριότητας και την παρέμβαση εισαγγελέα τι συμβαίνει;

Απ: Από τη στιγμή που βρίσκεται σ’ εξέλιξη δεν θέλω να πω περισσότερα πράγματα. Η ιστορία προέκυψε όταν η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε τα εντάλματα πληρωμής. Έδωσα οδηγίες για εσωτερικό έλεγχο και στη συνέχεια ζήτησα από την Αποκεντρωμένη να ορίσει ανώτερο υπάλληλο από άλλον δήμο για να διενεργήσει την ΕΔΕ. Οταν ήρθε σ’ εμάς η ΕΔΕ με καθυστέρηση τον Σεπτέμβριο του 2016, που αναφερόταν σε αμέλειες, πριν προλάβω να καλέσω σε απολογία τους εμπλεκόμενους, ξεκίνησε την έρευνα της η Οικονομική Επιθεώρηση και θεώρησα ότι δεν έπρεπε να την προκαταβάλω. Η οικονομική επιθεωρήτρια έβγαλε το πόρισμα της, το έστειλε στον εισαγγελέα και εκείνος διέταξε προανάκριση. Οπότε κι εγώ έστειλα τις κλήσεις στους εμπλεκόμενους να έρθουν να απολογηθούν.

Ερ: Αναλάβατε όλη την ευθύνη για την κακοκαιρία και την καθαριότητα. Γιατί δεν ζητάτε παραιτήσεις;

Απ: Ζητάς παραίτηση όταν κάτι πάει πραγματικά στραβά. Δεν υπήρξε κακή απόφαση. Στην περίπτωση της κακοκαιρίας ήταν από τα λάθη που γίνονται στην καθημερινή λειτουργία του δήμου. Στην περίπτωση των διαγωνισμών καθαριότητας, δεν μπορείς να ζητάς παραιτήσεις αντιδημάρχων όταν από την ΕΔΕ βγαίνει πως ήταν αμέλεια, χωρίς δόλο. Θεώρησα ότι δεν έχω δικαίωμα να ζητήσω παραίτηση από αντιδημάρχους και άλλους εμπλεκόμενους που δουλεύουν σαν τα σκυλιά να προχωράει η πόλη.

Ερ: Με αφορμή τα παραπάνω δεχτήκατε σκληρή κριτική από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σταύρο Καλαφάτη…

Απ: Είναι υποχρεωμένος ο κ. Καλαφάτης να μας κατηγορεί και χρησιμοποιεί και παραπληροφόρηση. Δεν αναφέρεται στο άνοιγμα της πόλης προς τα έξω, ούτε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μόνιμα σε καταξιωμένες ταξιδιωτικές στήλες και γνωρίζει μεγάλες διακρίσεις. Σαν αντιπολίτευση μόνο τα αρνητικά θα λέει και θα τα λέει και φουσκωμένα.

Ερ: Επίσης, υποστηρίζει πως το 2019 θα υπάρχει πολιτική αλλαγή και πως οι δημότες θα πρέπει να κάνουν υπομονή.

Απ: Ας κάνουν υπομονή, θα έρθουν οι εκλογές και θα δούμε τι θα γίνει. Να φύγω εγώ και να έρθει ο Καλαφάτης; Δύσκολα. Ας ξεκαθαρίσει εάν θέλει να είναι βουλευτής ή δημοτικός σύμβουλος, γιατί δεν κολλάνε και τα δύο. Δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες.

Ερ: Θα κάνετε αλλαγές στις αντιδημαρχίες;

Απ: Αλλαγές θα γίνουν σε επίπεδο αρμοδιοτήτων. Υπάρχουν πόστα που μπορούν να γίνουν αλλαγές και άλλα στα οποία δεν μπορούν να γίνουν. Ο δήμαρχος αποφασίζει, γι’ αυτό και παίρνει όλη την ευθύνη.

Ερ: Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος θα παραμείνει πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου;

Απ: Είναι εξαιρετικά καλός πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου. Μπορεί κάποιες φορές να κάνει τον «μπαμπά» στους αντιδημάρχους, όμως έχει μεγάλη πολιτική και συνδικαλιστική εμπειρία και έναν τρόπο να διευθύνει το Δ.Σ. χωρίς παρατράγουδα. Το έχει ανοιχτό, δεχόμαστε όλον τον κόσμο που θέλει να λέει το μακρύ του και το κοντό του, ενώ εμπνεύστηκε τη ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων από τη δημοτική τηλεόραση.

Ερ: Πέρυσι τέτοια εποχή σε συνέντευξη στο «Πρακτορείο 104,9 FM» δηλώσατε πως θα είστε δήμαρχος έως 100 ετών. Στη συνέχεια είπατε πως ήταν μεταξύ σοβαρού και αστείου. Θα είστε τελικά υποψήφιος δήμαρχος;

Απ: Θα είμαι. Και ας συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι έχουν φιλοδοξία και μέσα από την «Πρωτοβουλία», ότι εγώ θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος, γιατί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη. Σου λένε αυτός μπορεί να αλλάξει γνώμη. Δαχτυλίδι πάντως δεν υπάρχει στο δικό μου το μυαλό.

Ερ: Εθνικές εκλογές βλέπετε μέσα στο 2017;

Απ: Αν δεν τελειώσουν οι εκλογές σε Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, δεν θα δούμε εμείς εκλογές. Και ο Τσίπρας θα την κάνει την κωλοτούμπα για την αξιολόγηση.

Ερ: Το έργο της κυβέρνησης πώς το αποτιμάτε;

Απ: Η οικονομία είναι τσακισμένη, τα πράγματα είναι στάσιμα, δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις. Απ’ την άλλη, είμαστε μια χώρα που συγκρινόμαστε με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, οι οποίες με την πρώτη βγήκαν από τα μνημόνια κι εμείς είμαστε στο τρίτο μνημόνιο. Η χώρα έχει τεράστιο πρόβλημα στον τομέα της δικαιοσύνης, στον τομέα της φορολογίας και στη δημόσια διοίκηση. Και καπάκι σε όλα αυτά είναι το εχθρικό επιχειρηματικό κλίμα.

Ερ: Κλείνοντας, θα στείλετε ένα μήνυμα στους δημότες της Θεσσαλονίκης;

Απ: Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη χώρα δεν είναι εύκολη. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και σε όλα τα επίπεδα. Όμως, η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει αναγνωρισιμότητα, έχει γίνει γνωστή ως πόλη με δυνατότητες, με κόσμο που μπορεί να κάνει πράγματα. Εμείς προσπαθούμε για μια Θεσσαλονίκη ανθεκτική και βιώσιμη και νομίζω ότι κάτι καταφέρνουμε. Με τις υπάρχουσες δυνατότητες των δήμων τα πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε δεν είναι και πολλά. Είμαι εδώ από τη νύχτα έως τη νύχτα και προσπαθώ να παλέψω με την κατάσταση. ‘Οτι θα κάνω λάθη; Θα κάνω. Αλλά αυτό είναι έτσι, όταν επιχειρείς να αλλάξεις τα πράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα