Περιορίζει την έρευνα για τις καταγγελίες Αγγελή η Ξένη Δημητρίου

από fimotro

Ανασύρθηκαν από το αρχείο με εντολή Δημητρίου μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου

Αντικείμενο ποινικής έρευνας αποτελούν πλέον τα όσα είχαν καταγγείλει στις μηνύσεις τους αναφορικά με τους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Και αυτό, διότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε εν τέλει την ανάσυρση των μηνύσεων από το αρχείο και διέταξε έρευνα προκειμένου να εξεταστούν από την αρχή οι καταγγελίες των τριών πολιτικών.

Έτσι πλέον οι εισαγγελείς Διαφθοράς, στο πλαίσιο της έρευνας -που θα διενεργήσει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου-, αναμένεται να ελεγχθούν για τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως παράβαση καθήκοντος ή κατάχρηση εξουσίας. Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από το αίτημα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις αυτές.

Ωστόσο η έρευνα θα έχει περιορισμένο αντικείμενο και θα αφορά μόνο τις ενέργειες των εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση και όχι τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το law&order.gr, θα αναζητηθούν μόνο τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των τριών εισαγγελέων, δεδομένου ότι το σκέλος εκείνο της μήνυσης που είχε υποβάλλει ο κ. Σαμαράς για τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή, για τυχόν ευθύνες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Μάλιστα, η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή έγινε τον Μάιο του 2018, ενώ το άλλο σκέλος που αφορούσε στις καταγγελίες για την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων είχε τεθεί στο αρχείο από τον πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Ωστόσο, η κίνηση Αγγελή για ανάσυρση των μηνύσεων των τριών πολιτικών περιλάμβανε και δεύτερο ουσιαστικότερο σκέλος, το οποίο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν προωθεί. Το δεύτερο σκέλος της κίνησης Αγγελή αφορούσε παραγγελία του προς την Εισαγγελία Εφετών με αίτημα την εξέταση των τριών πολιτικών, να κληθούν δηλαδή να καταθέσουν, και επιπλέον την αποκάλυψη με δικαστικές ενέργειες της ταυτότητας του λεγόμενου «Ρασπούτιν».

Επί της ουσίας, η έρευνα που διέταξε η κυρία Δημητρίου υπό το βάρος των καταγγελιών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, ξεκινάει τώρα από την αρχή, ώστε να διερευνηθούν -έστω και με καθυστέρηση- όσα καταγγέλλουν αναφορικά με τους χειρισμούς της εισαγγελίας στην υπόθεση της Novartis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα