Νορβηγία: Συνδράμει την ΕΕ για να πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου

από Philippos

Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής
ΗΝορβηγία κρίνει ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της και γι’ αυτό θα συνεργαστεί με την ΕΕ, για να σταθεροποιήσει την αγορά, αν και ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης έχει ήδη την ικανότητα να καλύψει ένα κενό που αφήνει η Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει με τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, ώθησε ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο χείλος του γκρεμού και απειλεί με μεγάλη ύφεση.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με εταιρείες φυσικού αερίου, για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει η Νορβηγία στην Ευρώπη.

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν κατά 250% ή περισσότερο το περασμένο έτος, ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα από τις εξαγωγές της Νορβηγίας, αλλά δημιούργησαν όλεθρο για τις ενεργειακές εταιρείες που έχουν παγιδευτεί στη δίνη.

Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα να αποδίδει το κλείσιμο της στρόφιγγας σε τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις. Η Ευρώπη λέει ότι αυτό είναι προσχηματικό.

Η Νορβηγία αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, αύξηση 8% από το 2021, καθώς οι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα