Οπως και αναμενόταν, η εισαγγελία της Νορβηγίας ζήτησε σήμερα να παραμείνει στη φυλακή ο νεοναζί Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος εκτιμήθηκε ότι παραμένει το ίδιο εξαιρετικά επικίνδυνο άτομο που σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011! Κόντρα λοιπόν στο αίτημα αποφυλάκισης -με περιοριστικούς όρους- με το οποίο ο 42χρονος Μπρέιβικ ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος, δέκα χρόνια αφού καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη, η εισαγγελία έκρινε ότι αυτό θα ήταν επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Ισχυριζόμενος ότι έχει αποκηρύξει τη βία, ο Μπρέιβικ ζητεί να αφεθεί ελεύθερος με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του για όσο διάστημα κρίνεται επικίνδυνος για την κοινωνία. «Ο Μπρέιβικ που ζητεί σήμερα την εμπιστοσύνη μας είναι ο ίδιος που κατέστρεψε τη συνοικία των υπουργείων», κατήγγειλε η εισαγγελέας Χούλντα Κάρλσντότιρ.

«Είναι ο ίδιος εγκληματίας που κατευθύνθηκε προς τους νέους στην Ουτόγια, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι θα τους βοηθήσει και τους πυροβόλησε», πρόσθεσε ενώπιον του δικαστηρίου του Τέλεμαρκ κατά την τελευταία μέρα της διαδικασίας, που έχει μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας στο γυμνάσιο της φυλακής Σκιέν, όπου κρατείται ο εξτρεμιστής. Απηχώντας τις καταγγελίες των οικογενειών των θυμάτων, των επιζώντων και ειδικών η Κάρλσντότιρ δήλωσε ότι αυτή η νέα ακροαματική διαδικασία αποτελεί για τον Μπρέιβικ «ένα σόου δημοσίων σχέσεων» με στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησής του και να ανανεώσει την επαφή του με τους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτόν.

«Τρέφεται από αυτή τη δημοσιότητα», κατήγγειλε η εισαγγελέας. Χθες η ψυχίατρος που παρακολουθεί τον Μπρέιβικ δήλωσε ότι αυτός εξακολουθεί να είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν μία δεκαετία. Το αίτημα αποφυλάκισης του Μπρέιβικ δεν έχει, κατά γενική ομολογία, καμία πιθανότητα να γίνει αποδεκτό. Θεωρείται όμως ένα κρίσιμο τεστ για το κράτος δικαίου -το οποίο ο ίδιος ο Μπρέιβικ επιχείρησε να διαλύσει- καθώς θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει όπως οποιονδήποτε άλλον κρατούμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα