29 Μαρτίου 2024 / 12:13 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:13 μμ

Νωρίτερα οι φορολογικές δηλώσεις

από fimotro

Τι σκέφτεται να αλλάξει η ΑΑΔΕ για το 2021

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα υποβληθούν το 2022 οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων (νομικών προσώπων). Στις προθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η διαδικασία να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό προϋποθέτει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως, για παράδειγμα, όσοι αποστέλλουν μισθοδοσίες και αποδεικτικά συντάξεων να το έχουν πράξει το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το capital.gr, εξετάζεται να υπάρχουν και πρόστιμα σε όσους καθυστερούν την αποστολή των στοιχείων προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή και έγκαιρη διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων. Εφόσον, λοιπόν, η διαδικασία θα ξεκινάει στις αρχές Μαρτίου θα ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου με την πρώτη δόση του φόρου να καταβάλλεται στα τέλη Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει ταυτόχρονα και το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα εισπράττεται νωρίτερα ο φόρος εισοδήματος. Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος εισπράχθηκε φέτος στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ με τις προωθούμενες αλλαγές η πρώτη δόση θα εισπραχθεί στα τέλη Μαΐου. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας στο Law Forum on Taxation ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων. Όπως είπε, θα πρέπει όλοι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία να το έχουν πράξει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, ώστε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Παράλληλα και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κ. Κόλλιας, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση μη τήρησής του.

Δεν είναι όμως η μόνη αλλαγή που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Η ταχύτερη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων παρέχει τη δυνατότητα διεύρυνσης του αριθμού των δόσεων με στόχο να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι. Παράλληλα υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο ότι η αύξηση των δόσεων θα περιορίσει και τα ληξιπρόθεσμα χρέη και κατ’ επέκταση την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Συγκεκριμένα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η αύξηση σε 10 των δόσεων του φόρου εισοδήματος και συγκεκριμένα από τον Μάιο μέχρι τον Φεβρουάριο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να επιλεγούν 8 δόσεις ώστε το σύνολο του ποσού να καταβάλλεται εντός του έτους.

Η αλλαγή των προθεσμιών και της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος, φέρνει νωρίτερα και το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Είναι εξαιρετικά πιθανό στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο τον Ιούνιο να ξεκινάει και η πληρωμή της πρώτης δόσης. Δηλαδή και ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε 9 ή 10 δόσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

1. Φόρος εισοδήματος. Ο φόρος που προκύπτει θα μπορεί να αποπληρωθεί έως και 10 δόσεις. Από τον Μάιο έως και τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet θα ανοίγει το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και όλες οι απαραίτητες βεβαιώσεις να έχουν ήδη αποσταλεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στην ΑΑΔΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων. Βέβαια, η φορολογική διοίκηση θα επιχειρήσει από το επόμενο έτος να έχει σχεδόν όλα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα όπως τα εισοδήματα από ενοίκια, αλλά και από άλλες πηγές, με στόχο το σύστημα να λειτουργεί αυτόματα και με όσο το δυνατόν μικρότερες παρεμβάσεις. Στόχος είναι να αντλεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία νωρίτερα από επιχειρήσεις και φορείς. Η εξέλιξη αυτή θα συμπαρασύρει και τις φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων, οι οποίες επίσης θα πρέπει να υποβάλλονται το αργότερο έως τα τέλη Μαΐου.

2. ΕΝΦΙΑ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η ΑΑΔΕ θα ξεκινάει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με στόχο την καταβολή του φόρου επί των ακινήτων σε 9-10 δόσεις η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει το αργότερο στα τέλη Μαΐου ή στα τέλη Ιουνίου. Δηλαδή το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που εισπράττει ετησίως το ελληνικό δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ θα σπάσει σε 9-10 δόσεις των 250-280 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

3. Προσυμπληρωμένα έντυπα. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την αυτόματη προσυμπλήρωση των ποσών των εισπραχθέντων ενοικίων στα έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και στα συνοδευτικά έντυπα Ε2 των αναλυτικών καταστάσεων μισθωμάτων, τα οποία θα υποβάλουν το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι ηλεκτρονικές εφαρμογές του TAXISnet για την υποβολή δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, καθώς και η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα διασυνδεθούν. Με τον τρόπο αυτό τα ενοίκια που έχουν ήδη συμπληρωθεί στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων θα μεταφερθούν αυτόματα και θα προσυμπληρωθούν σε αντίστοιχους κωδικούς στο έντυπο Ε2, της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας, αλλά και στο βασικό έντυπο Ε1, της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επί της ουσίας το ΤΑΧΙSnet θα αντλεί στοιχεία από τις υποβληθείσες ηλεκτρονικά δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και θα υπολογίζει αυτόματα τα ποσά των ενοικίων που εισπράχθηκαν και τον φόρο που προκύπτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα