19 Μαρτίου 2024 / 4:35 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 4:35 πμ

Νοελαία και νευρική ανορεξία

από fimotro

Νευρική ανορεξία ή αλλιώς Anorexia Nervosa είναι η ψυχογενής κατάσταση η οποία εκδηλώνεται με διατροφική διαταραχή. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου είναι η άρνηση για τροφή, η εμμονή και η φοβία για την αποφυγή απόκτησης σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, λόγοι οι οποίοι προέρχονται από μία διαστρεβλωμένη εικόνα που έχει το άτομο που πάσχει από την νόσο για τον εαυτό του.

Γράφει ο Αρμόδιος Δρίκος

Ειδ/νος Καρδιολόγος, MDM.S.cPh.D.
Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας

Αίτια

Η κοινωνία μας κατακλύζεται από διάφορα είδη  προτύπων τα οποία μπορεί να είναι θετικά αλλά και αρνητικά , χωρίς όμως να παρέχει ευδιάκριτα τα απαραίτητα φίλτρα για τον διαχωρισμό τους &αυτό συμβαίνει διότι τα αρνητικά εξυπηρετούν συχνά διάφορους σκοπούς  εμπορικής ή βιομηχανικής εμβέλειας .Η δυτική κουλτούρα θέλει τα  ισχνά κορμιά των μοντέλων να γίνονται πλέον μόδα, η αξία ενός κοριτσιού ή ενός αγοριού προσδιορίζεται αυστηρά από την ‘’σωστή’’ εξωτερική εμφάνιση και η τελευταία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική αποδοχή.

Η νευρική ανορεξία η οποία συχνά ακούγεται και με τον όρο νευρογενής ανορεξία  σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες ψυχικές ασθένειες σε ηλικίες 15 έως 25 ετών. Η αποχή από την τροφή και η μανιώδης και ακατάπαυστη  προσπάθεια για απώλεια σωματικού βάρους σε ήδη λιποβαρή άτομα είναι συχνά  το αποτέλεσμα μιας πολυσύνθετης κατάστασης στην οποία εκτός από τα δυτικά κοινωνικά πρότυπα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό η οικογένεια και ο τρόπος σκέψης των ασθενών.

Όσον αφορά την οικογένεια συνήθως το υπερπροστατευτικό περιβάλλον και τα εμπόδια που δημιουργούν οι γονείς στην λήψη πρωτοβουλιών από τα παιδιά ,όπως και η ανάγκη των γονέων να βλέπουν τα παιδιά τους πάντα ανήλικα ώστε να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό την ζωή τους, δυσκολεύει τους νέους να αποδεχτούν τις αλλαγές από την εφηβεία στην ενηλικίωση, τιμωρούν ουσιαστικά τον εαυτό τους για την νέα τους ταυτότητα και αρνούνται ουσιαστικά να μεγαλώσουν ,περιορίζοντας τον έλεγχο της ζωής τους στο διατροφικό κομμάτι και στρεφόμενοι αυστηρά στην νέα τους εικόνα. Τα παιδιά αυτά χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, υποφέρουν από δυσθυμία παρουσιάζουν ασταθή συναισθηματική κατάσταση και συμπτώματα κατάθλιψης , έχουν ουσιαστικά αρνητικό τρόπο σκέψης για οτιδήποτε αφορά την καθημερινότητά τους.

Η νευρική ανορεξία αποτελεί κατά βάση μια ύπουλη ασθένεια και αυτό διότι το πρόβλημα δεν είναι ευδιάκριτο από την αρχή και η κατάσταση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις διότι ο ασθενής δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματική του εικόνα και την καταστροφή που προκαλεί στο εαυτό του μέρα με την μέρα. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση , η οποία δεν έχει σαφή ιατρική θεραπεία. Ο ασθενής από την στιγμή που θα παρουσιάσει την νόσο διαγράφει μια πορεία από σπάνιες υφέσεις και συνεχείς  εξάρσεις.

Στατιστικά το 0,5-2%των γυναικών πάσχει από την εν λόγω ασθένεια ενώ το 5-20%θα οδηγηθεί σε θνησιμότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό που πλήττεται από anorexia nervosaείναι κορίτσια.

Στα αγόρια συνήθως η νευρική ανορεξία εκδηλώνεται με την μορφή της εμμονής με το υπερβολικά γυμνασμένο και αψεγάδιαστο σώμα .Η λήψη αναβολικών και συμπληρωμάτων με στόχο την αύξηση της μυικότητας και την εκμηδένιση των ποσοστών σε λίπος, η αυστηρότητα της συνέπειας τους στους χώρους εκγύμνασης και η ελλιπής και συγκεκριμένη διατροφή γίνεται τρόπος ζωής μονοπωλώντας το ενδιαφέρον των ατόμων αυτών και παραμελώντας άλλους τομείς της καθημερινότητάς τους. Η όλο και πιο ικανοποιητική εικόνα  σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθούν τους καθιστά ακόμη περισσότερο εξαρτημένους κυρίως από την λήψη αναβολικών ουσιών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία τους άλλα και  την ζωή τους. Τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί αρκετοί θάνατοι από τον χώρο του body building στην χώρα μας άλλα και στο εξωτερικό. Οι δε ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία ακόμη και μετά την διακοπή των αναβολικών ουσιών  μπορεί να εκδηλωθούν και σε βάθος χρόνου.

Στην χώρα μας τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την νευρογενή ανορεξία είναι ελλιπή διότι δεν αποκαλύπτεται ή δεν δηλώνεται συχνά. Το ανησυχητικό νέο είναι ότι η  νόσος εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στον νέο πληθυσμό και έχει πάρει διαστάσεις ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες από 8 έως 13 ετών.

 

Συμπτώματα

Η ανορεξία προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην  υγεία εφόσον έχει άμεση σχέση με την λειτουργία των ζωτικών οργάνων και των ιστών  του ανθρώπινου οργανισμού. Ο υποσιτισμός οδηγεί στην υπερβολική απώλεια σωματικού βάρους και τα συμπτώματα διαδέχονται το ένα το άλλο:

Παρατηρείται στους ασθενής αφυδάτωση, απώλεια μαλλιών, διακοπή έμμηνου ρύσεως, διακοπή της ανάπτυξης σε εφηβικές ηλικίες, χαμηλές τιμές στο αίμα, ιδιαίτερα χαμηλή αρτηριακή πίεση, υπερένταση, αϋπνία,αδυναμία άμυνας του οργανισμού σε ακραία καιρικά φαινόμενα και κυρίως στο κρύο, λιποθυμικά επεισόδια, καρδιακά προβλήματα, θάνατος.

 

Αντιμετώπιση

Όπως κάθε ψυχική νόσος έτσι και η νευρική ανορεξία μπορεί να αντιμετωπιστεί όμως με μακρόχρονη θεραπεία και σχετική θέληση από τον πάσχοντα για ανάρρωση. Πρόκειται όπως αναφέραμε  για μια πολυσύνθετη ασθένεια η οποία χρειάζεται και την ανάλογη θεραπεία. Η ψυχολογική στήριξη του ατόμου (συνεδρίες σε ειδικευμένο γιατρό ψυχίατρο ή και σε ψυχολόγο )σε συνδυασμό με την  ενημέρωση του για έναν υγιεινό τρόπο ζωής ( σωστή διατροφή και άσκηση με μέτρο) αποτελεί την βασική αρχή της θεραπείας του. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων κρίνεται απαραίτητη ώστε να περιοριστεί το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης από τα οποία υποφέρει κατά κύριο λόγο ο ασθενής.

Επίσης το οικογενειακό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της θεραπείας του ασθενούς οπότε η συμβουλευτική των γονέων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μακρόχρονης θεραπευτικής αγωγής.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με ψυχογενή ανορεξία αναρρώνει μέσα από την θεραπεία. Αρκεί η διάγνωση να γίνει νωρίς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα