Νικηφόρα αντεπίθεση και στη Νότια Ουκρανία – Υποχωρούν διαρκώς οι Ρώσοι

από fimotro

Κάνοντας τη μεγαλύτερη προώθησή τους στον Νότο από την έναρξη του πολέμου

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν διασπάσει τη ρωσική άμυνα στο νότιο τμήμα της χώρας (Χερσώνα), ενώ παράλληλα επεκτείνουν την ταχεία αντεπίθεσή τους στα ανατολικά (Ντονμπάς), καταλαμβάνοντας περισσότερα εδάφη σε περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία προ ημερών, και πολύπλευρα απειλούν τις γραμμές ανεφοδιασμού για τα στρατεύματα της Μόσχας.

Κάνοντας τη μεγαλύτερη προώθησή τους στον Νότο από την έναρξη του πολέμου, «οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το τελευταίο 48ωρο πολλά χωριά, σε μια εντυπωσιακή προέλαση κατά μήκος του στρατηγικής σημασίας ποταμού Ντνίπρο/Δνείπερου», τόνισαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, καθώς και ένας ρωσόφιλος ηγέτης που τοποθετήθηκε από τον Πούτιν στην περιοχή.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις στον Νότο κατέστρεψαν 31 ρωσικά άρματα μάχης και έναν εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών», ανέφερε χθες η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση του στρατού. Η νότια προώθηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες επιτυχίες της Ουκρανίας στα ανατολικά, παρά το ότι η Ρωσία προσπάθησε να αυξήσει τα διακυβεύματα προσαρτώντας εδάφη, διατάσσοντας μερική επιστράτευση και απειλώντας με πυρηνικά αντίποινα. Η Ουκρανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε δύο από τις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές από τη Ρωσία που παράνομα προσάρτησε η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα μετά τα ψευτο-δημοψηφίσματα που καταγγέλθηκαν από το Κίεβο και τις δυτικές κυβερνήσεις ως παράνομα και εξαναγκαστικά. Σε μια εμφανέστατη ένδειξη ότι η Ουκρανία οικοδομεί ισχυρή δυναμική στο ανατολικό μέτωπο, ένας μεγάλος αριθμός ουκρανικών στρατιωτικών οχημάτων κατευθύνεται στην πόλη Λιμάν του Ντονμπάς, για να ενισχύσουν τον στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικό κόμβο της πόλης, την οποία ανακατέλαβαν πριν από λίγες ημέρες (οι δυνάμεις του Κιέβου), με τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρούν άρον άρον.

Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν σύντομα στην Ουκρανία τέσσερα ακόμη από τα προηγμένα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων που πιστώνονται ότι συνέδραμαν αποφασιστικά το στρατό της χώρας και στο να αποκτήσει εκρηκτική δυναμική στον πόλεμο με τη Ρωσία. Τα συστήματα πυραύλων Πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, γνωστά ως HIMARS, αποτελούν μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 624 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε χθες βράδυ. Η απόφαση είναι λίαν σημαντική και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν στείλει περισσότερα HIMARS στην Ουκρανία από τα τέλη Ιουλίου. Ο συνολικός αριθμός που έχει παραδοθεί μέχρι στιγμής φθάνει τα 20.

Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν γίνει βασικό εργαλείο στην ικανότητα της Ουκρανίας να πλήττει γέφυρες που έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να προμηθεύει τα στρατεύματά της, επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να ενεργούν σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία. Τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ παρείχαν επίσης χρηματοδότηση μέσω ενός ξεχωριστού προγράμματος -της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας-, έτσι ώστε άλλα 18 HIMARS να μπορούν να αγοραστούν μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Τα χρηματικά κεφάλαια χρησιμοποιούνται ως μέρος της προσπάθειας των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων να διασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες για να υπερασπιστούν τη χώρα τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Αλλά αυτές οι συμβάσεις θα χρειαστούν αρκετά (4-5) χρόνια για να εκπληρωθούν.

Το τελευταίο πακέτο βοήθειας αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει επιπρόσθετα εξειδικευμένα πυρομαχικά και εξοπλισμό για τα στρατεύματα της Ουκρανίας. Αρκετοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το πακέτο πριν από την ανακοίνωση. Η Ουκρανία έχει σχεδιάσει την αντεπίθεσή της στην περιοχή Χερσώνα από το καλοκαίρι, σφυροκοπώντας ανελέητα τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και κάνοντας εισβολές σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία (δυτικά του ποταμού Δνείπερου). Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν χρησιμοποιήσει τα HIMARS για να χτυπήσουν επανειλημμένα την κύρια γέφυρα του Δνείπερου και ένα φράγμα που χρησίμευε ως δεύτερη επιλογή διέλευσης. Εχουν επίσης χτυπήσει γέφυρες που η Ρωσία χρησιμοποίησε για να τροφοδοτήσει τα στρατεύματά της στη Ζαπορίζια. Οι επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, ειδικά στη Χερσώνα, είναι αξιοσημείωτες, καθώς αυτή είναι μία από τις τέσσερις περιοχές που βρίσκεται σε διαδικασία παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία.

Στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που υπηρετεί στο αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Διοίκησης/EUCOM των ΗΠΑ στη Στουτγάρδη της Γερμανίας ανέφερε χθες στον υπογράφοντα ότι οι επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων ανάγκασαν τη Ρωσία σε «αμυντικό σκύψιμο» στη Χερσώνα, εμποδίζοντας τις ρωσικές προσπάθειες να ανεφοδιάσουν τα στρατεύματά τους στην πρώτη γραμμή. Επίσης, μου επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει μόνο μικρό αριθμό ρωσικών ενισχύσεων να εισέρχονται στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν την άμυνά τους, γιατί έχουν καταστραφεί οι πλείστες γέφυρες από τους Ουκρανούς. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι παρά τις επίμονες ρωσικές απειλές για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικής δύναμης, «οι ΗΠΑ δεν έχουν δει κινήσεις από το Κρεμλίνο που θα τις αναγκάσουν να αλλάξουν τη δική τους πυρηνική στάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα