Νέος σεισμός το βράδυ στη Λέσβο – Τι λέει ο Παπαζάχος

από fimotro

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ταρακούνησε τη Λέσβο πριν από περίπου 10 λεπτά.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα νότια- νοτιοδυτικά του Πολυχνίτου και το εστιακό του βάθος καταγράφηκε στα 12 χιλιόμετρα.

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν η σεισμική δραστηριότητα στη Μυτιλήνη, η οποία αποτελεί ακολουθία στο δυτικό άκρο του ρήγματος που «έσπασε» στον καταστροφικό σεισμό της Βρίσας την 12η Ιουνίου 2017 (μέγεθος Μ=6.3), θα έχει φυσιολογική εξέλιξη.

«Είναι αναμενόμενο μετά από ισχυρό σεισμό στα άκρα ενός ρήγματος να συγκεντρώνονται τάσεις, οι οποίες απελευθερώνονται, συχνά και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που είμαστε σχεδόν 3,5 χρόνια από τη γένεση της σεισμικής διεργασίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και εξήγησε: «Εμφανώς οι τωρινές διεγέρσεις είναι το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ακολουθίας, στο δυτικό άκρο του ρήγματος. Όμως, επειδή το ρήγμα συνεχίζεται κατά μήκος των νότιων ακτών της Λέσβου θα πρέπει να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις για την ακολουθία το επόμενο διάστημα, να δούμε αν θα έχει φυσιολογική εξέλιξη και θα σβήσει, ή θα συνεχίσει μία δραστηριότητα με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

«Η έρευνα επιβεβαίωσε τις πρώτες εκτιμήσεις του ΑΠΘ για τον σεισμό της Σάμου»

Ερωτηθείς αν η συμπεριφορά του ρήγματος στη Μυτιλήνη μπορεί να έχει επηρεαστεί από τη διέγερση ρηγμάτων που έδωσαν άλλους σεισμούς το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, όπως, για παράδειγμα, ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου στη Σάμο, ο κ. Παπαζάχος απάντησε πως δεν υπάρχει κάποιος συσχετισμός και πως είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται συνέπεια της ακολουθίας του σεισμού της Βρίσας.

Γνωστοποίησε, εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον σεισμό της Σάμου, πως οι έρευνες που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις ομάδας σεισμολόγων του ΑΠΘ (όπως είχαν παρουσιαστεί και σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ) σε ό,τι αφορά την κλίση του ρήγματος και την εδαφική παραμόρφωση στο νησί, ως ερμηνεία για τις σχετικά περιορισμένες ζημιές, παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εκτίμησαν τότε ότι η κλίση προς Βορρά του ρήγματος στη Σάμο είχε αποτρέψει μία πολύ μεγαλύτερη έκταση των καταστροφών στο νησί. Αυτό διότι η Σάμος βρίσκεται στο νότιο κομμάτι του ρήγματος, όπου το έδαφος ανυψώθηκε ελαφρά, βρέθηκε δηλαδή στην «πλάτη» του κανονικού ρήγματος, που συνήθως δέχεται πολύ μικρότερες σεισμικές κινήσεις. Επειδή το ρήγμα έχει κλίση προς τον Βορρά το κομμάτι που βυθίστηκε βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου και εκεί ήταν και το τμήμα που δέχθηκε τις πιο ισχυρές σεισμικές κινήσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα