Νέος Αθλητικός Νόμος: Εκσυγχρονισμός και εκδημοκρατισμός της ΦΕΕ

από fimotro

Με μια τολμηρή και γενναία μεταρρύθμιση, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έρχεται να δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα του ελληνικού ιπποδρόμου, τα οποία σχετίζονταν με τη λειτουργία της Φιλίππου Ενώσεως (ΦΕΕ).

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση, συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των ιπποδρομιών και της λειτουργίας των ελεγκτικών οργάνων τους και αλλάζει δεδομένα και προβληματικές καταστάσεις που είχαν παγιωθεί και απασχόλησαν επί σειρά ετών τον ελληνικό ιππόδρομο.

Γνώστες των ιπποδρομιών θεωρούν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί πραγματική τομή για τον χώρο του ελληνικού ιπποδρόμου που «σπάει» δια παντός καθεστωτικές πρακτικές και νοοτροπίες.

Επιπλέον, τονίζεται ότι είναι σαφής η πρόθεση εκδημοκρατισμού της ΦΕΕ. Με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, προωθείται ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου πλαισίου που καθόριζε την λειτουργία της ΦΕΕ, που πρακτικά παραμένει το ίδιο από το 1938 και βασίζεται σε Βασιλικό Διάταγμα από την εποχή του Ιωάννη Μεταξά! Πλέον, το καθεστώς λειτουργίας της ΦΕΕ θα συμβαδίζει με το Σύνταγμα μιας δημοκρατικής χώρας και τις συνθήκες που ισχύουν στην Ελλάδα του σήμερα.

Ο νόμος Βασιλειάδη εξασφαλίζει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς τα μέλη της ΦΕΕ μπορούν να αυξηθούν σε 100, δίνοντας τέλος στο κλειστό κλαμπ «αθανάτων» που είχε φτιαχτεί εδώ και χρόνια.

Πλέον, τα τακτικά μέλη της ΦΕΕ θα επιλέγονται με βάση προτάσεις από τρεις πλευρές: τη ΦΕΕ, τον Παραχωρησιούχο (Ιπποδρομίες ΑΕ) και την Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ). Σημειώνεται επίσης ότι η ένωση των ιδιοκτητών, των πραγματικών αιμοδοτών του αθλήματος, θα εκπροσωπείται πλέον στο ΔΣ της ΦΕΕ, αποκτώντας φωνή στις αποφάσεις της ιπποδρομιακής αρχής για πρώτη φορά στα χρονικά.

Επιπρόσθετα, η μεταρρύθμιση Βασιλειάδη διασφαλίζει τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων του ΔΣ της Φιλίππου Ενώσεως και προωθεί υποχρεωτικά τη συναίνεση για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τις ιπποδρομιακές τάξεις. Βάσει του νομοσχεδίου, για σημαντικά θέματα, όπως ο Κώδικας Ιπποδρομιών, πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3).

Τέλος, το νομοσχέδιο θέτει τις αποφάσεις του ΔΣ της ΦΕΕ που αφορούν σημαντικά ζητήματα υπό έλεγχο νομιμότητας από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμβάλλοντας έτσι στη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας του αθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα