Νέο ρεκόρ: Στο 1,28% το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η αναμονή αναβάθμισης από την S&P ρίχνει το κόστος δανεισμού του δημοσίου σε νέο χαμηλό

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς κυμαίνονταν στο 1,28%. Το 5ετές επίσης καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό απόδοσης στο 0,51%. Το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου επίσης βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό πρίν το 2004 στις 165 μονάδες βάσης.

Τα ελληνικά ομόλογα πρωταγωνιστούν και σήμερα στο συνεχιζόμενο ράλι των αγορών ευρωπαϊκών ομολόγων επιτρέποντας ευνοϊκές συνθήκες για τα σχέδια της κυβέρνησης για την οικονομία. Ως αιτίες της ευφορίας καταγράφονται το Brexit, που δείχνει ενδείξεις εκτόνωσης και η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P την Παρασκευή. Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων με ομολόγους τους αλλά και με εκπροσώπους επενδυτών έχει παρουσιαστεί το σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ συμβάλλουν και οι εξελίξεις στο φλέγον θέμα των “κόκκινων δανείων” που βγάζει τη “θηλιά” από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το εξαιρετικά θετικό κλίμα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια της Αθήνας να φέρει την ελληνική οικονομία στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας κι έτσι να “ξεκλειδώσει” το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων που θα αλλάξουν ποιοτικά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να επιτύχει βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Κατά την τελευταία εβδομάδα, το «Politico» έκανε λόγο για το «μισό θαύμα» της ελληνικής οικονομίας, η Handelsblatt υποστηρίζει ότι οι επενδυτές «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για την αγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ σε άλλα ρεπορτάζ επισημάνθηκε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μας είναι «μεγαλύτερη κι από αυτή της Αυστραλίας», ενώ υπογραμμίζεται η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης για οικονομική σταθερότητα.

Πολύτιμη στήριξη σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα αποτελεί η νέα φάση της ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία επέβαλε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και η οποία στρέφει το ευρύτερο ενδιαφέρον επενδυτών για ευρωπαϊκούς κρατικούς τίτλους ως καταφύγιο – και δη στους ελληνικούς που ακόμα υπόσχονται θετικές αποδόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα