Νέο ιστορικό χαμηλό για τα Ελληνικά ομόλογα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Επισπεύδεται η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας

Η βελτίωση του πολιτικού κλίματος με την εκλογή σταθερής κυβέρνησης φέρνει νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει το 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2% ενώ ανάκαμψη καταγράφεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά την αυριανή της συνεδρίαση.

Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημειώνει νέα ισχυρή πτώση σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 2,011% (πτώση 2% από χθες), με το spread να διαμορφώνεται στις 2,38 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,057%.

Στην αγορά, την ίδια ώρα, κυκλοφορούν πληροφορίες για επίσπευση της αναβάθμισης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα από τους ξένους οίκους. Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων εδώ κι ένα χρόνο, δανείζεται ανταγωνιστικά και με επιτόκια που παραπέμπουν στις καλές εποχές της προηγούμενης δεκαετίας, η νέα κυβέρνηση έχει ορίζοντα 4ετίας μπροστά της και σταθερό πολιτικό κλίμα, δείχνει ταυτόχρονα δυναμική και διατεθειμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις και η κανονικότητα που τόσο επιζητούσαμε γίνεται ορατή μέρα – μέρα

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα και να προσελκύσει νέους  επενδυτές εντούτοις η ελληνική οικονομία λόγω της σωρευμένης ύφεσης έχει εγκλωβίσει δυνάμεις παραγωγικές ενώ οι τοξικότητες στον δημόσιο τομέα, οι αγκυλώσεις στον ιδιωτικό τομέα, τα γραφειοκρατικά εμπόδια δεν επιτρέπουν στην οικονομία να αντιδρά με γρηγορότερα αντανακλαστικά.
Επίσης, οριοθετημένη είναι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα όπως και ο ρυθμός αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.
Παράλληλα και οι τράπεζες προς το παρόν, δεν έχουν τις προϋποθέσεις να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο γιατί παραμένουν δέσμιες των προβληματικών δανείων αλλά κυρίως γιατί οι ισολογισμοί έχουν συρρικνωθεί, τα κεφάλαια είναι οριακά και η αγορά επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν είναι ακόμη έτοιμες να ζητήσουν νέες χορηγήσεις.

Οι εξελίξεις πάντως, στην Ελληνική οικονομία δείχνουν θετικές. Αρκεί να έχουν προοπτικές και στο βάθος του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα