Νέο γκάλοπ: Το 49% εμπιστεύεται την κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσεων

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News

Εξαιρετικά αρνητική η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ: Το 68% πιστεύει πως χειρίζεται με μικροκομματικό τρόπο το ζήτημα της πανδημίας

Ενδιαφέρονται στοιχεία σχετικά με την πανδημία και τα πολιτικά κόμματα προκύπτουν από τη νέα έρευνα της Metron Analysis που παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. Η έρευνα έγινε στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου, είναι πανελλαδική και σε δείγμα 1.200 ατόμων.

Γιατροί, φαρμακοποιοί και νοσηλευτές, βρίσκονται ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών, ενώ το αντιεμβολιαστικό κίνημα υποχωρεί. Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό ισοζύγιο αξιολόγησης. Ο ένας στους δυο πολίτες δηλώνει πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων, ενώ από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις. Οι θέσεις της Εκκλησίας δεν βρίσκουν απήχηση, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα ΜΜΕ δεν συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση για την Πανδημία. Η κοινή γνώμη δείχνει μοιρασμένη στην αξιολόγηση των περιοριστικών μέτρων, ενώ ο ένας στους δυο πολίτες πιστεύει ότι το βάρος τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να δοθεί στην οικονομική ανάπτυξη.

«Παρά την ψυχολογική και λογική νίκη των εμβολίων, υπάρχει αβεβαιότητα για το χρονικό τέλος της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Φαναράς και πρόσθεσε: «Ενώ τον περασμένο Απρίλιο οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την πανδημία, τώρα για τους περισσότερους το τέλος αυτής της ιστορίας γίνεται θολό και απροσδιόριστο».

Κυριαρχεί η κυβέρνηση απέναντι στην αντιπολίτευση στη διαχείριση της πανδημίας

Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό ισοζύγιο αξιολόγησης. Η ιδεολογική και η ηλικιακή παράμετρος διαφοροποιούν τις απόψεις. Η κοινή γνώμη φαίνεται διαμοιρασμένη. Όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο πιο δυσαρεστημένος δηλώνει. Στο ερώτημα εάν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία είναι θετικός ή αρνητικός, το 50% πιστεύει ότι είναι θετικός και το έχει θετική άποψη και το 45% ότι είναι αρνητικός.

«Θέλω να θυμίσω ότι οι αξιολογήσεις που είχε την περασμένη ‘Ανοιξη, ακόμη και στο ευρωβαρόμετρο, ήταν πάρα πολύ υψηλές, ξεπερνούσαν και το 75%» τόνισε ο κ. Φαναράς.

Στις ηλικίες από 17 έως 34 ετών το 63% χαρακτηρίζει αρνητική την κυβερνητική πολιτική ενώ το 32% την αντιμετωπίζει θετικά, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 67% την αντιμετωπίζει θετικά και το 30% αρνητικά. Στην κεντροαριστερά μόλις το 25% την αξιολογεί θετικά, ενώ στην κεντροδεξιά, το 85% την αξιολογεί θετικά.

Τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή. Στην ερώτηση εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθάνε ή όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθάνε και το 44% ότι δεν βοηθάνε, ενώ την περασμένη ‘Ανοιξη στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου, ήταν 77%. Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη.

Στο ερώτημα εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων, ο ένας στους δυο πολίτες, το 49% την εμπιστεύεται και το 46% δεν την εμπιστεύεται.

«Θεωρώ το 49% πολύ υψηλό ποσοστό χωρίς να υποτιμώ στις σημερινές συνθήκες ότι το 46% που στέκεται απέναντι, και είναι σημαντικό το πως θα μπορούσε να υπάρξει ενιαία στάση και ομοψυχία για την αντιμετώπιση της συγκυρίας», σημείωσε ο κ. Φαναράς.

Τραγική η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία

Από την άλλη πλευρά, πάντως, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις.

Το 31% πιστεύει ότι βοηθούν με την κριτική τους να βελτιωθούν τα πράγματα και το 66% ότι δεν βοηθούν.

Τέλος, το 71% πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των μέτρων. Το 52% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 45%.

Το 68% πιστεύει πως η αντιπολίτευση χειρίζεται με μικροκομματικό τρόπο το ζήτημα της πανδημίας και το 29% έχει αντίθετη γνώμη, το 46% εκτιμά ότι η αντιπολίτευση παρά την ρητορική της υποστηρίζει τα δύσκολα μέτρα και διευκολύνει την κυβέρνηση ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 50%.

Απαισιοδοξία

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι θα επανέλθουμε σε μια φυσιολογική ζωή μετά το 2021, όταν τον Σεπτέμβριο αυτό το ποσοστό ήταν στο 32%. Μόνο στις ηλικίες από 65 ετών και άνω οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί η κρίση αυτή να αντιμετωπισθεί συντομότερα. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 83% απαντά “μάλλον ναι” στο σχετικό ερώτημα και το 13% μάλλον όχι, ενώ ένα 4% απαντά “δεν ξέρω δεν απαντώ”.

Εμβόλια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ένα σημαντικό πρόβλημα που αναφέρεται από το 37% και συντελεί στην αίσθηση αβεβαιότητας είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι αργός, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων, ενώ ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζει το 31%, είναι ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού και αμφιβολίες για το εάν μπορούν τα εμβόλια και το 24% εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν έχει διαχειριστεί σωστά την κατανομή των εμβολίων ενώ ένα 5% θεωρεί ως πρόβλημα την διαφορετική ποιότητα των εμβολίων.

«Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσκολίες που προκαλεί το απροσδιόριστο της εξόδου από την κρίση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξακολουθεί να είναι ισχυρό στην συνείδηση της κοινής γνώμης και αποτελεί πυλώνα στήριξης της κοινωνίας. Πάνω από δυο στους τρεις, το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ είναι ισχυρότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε ο κ. Φαναράς.

Στην ερώτηση για το ποιοι βοηθούν περισσότερο, υψηλά στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί. Χαμηλές επιδόσεις σημειώνουν, οι δημοσιογράφοι, οι καλλιτέχνες και οι ιερωμένοι.

ΜΜΕ και Εκκλησία

Στην ερώτηση για το εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις διαμαρτυρίες της Εκκλησίας κατά των μέτρων περιορισμού των συμμετεχόντων στις ακολουθίες, ένα 22% συμφωνεί, ενώ ένα 76% διαφωνεί. Στην ερώτηση για το εάν τα ΜΜΕ βοηθούν ή όχι στη σωστή ενημέρωση, το 31% πιστεύει ότι βοηθούν και το 66% ότι δεν βοηθούν. Την περασμένη άνοιξη, ειδικά η τηλεόραση είχε ενισχύσει και το κύρος της και την τηλεθέαση της αλλά σταδιακά φαίνεται ότι αυτό πέφτει, και πέφτει κυρίως στην κεντροαριστερά και την Αριστερά αλλά υπάρχουν και ηλικιακές διαφοροποιήσεις. Οι μικρότερες ηλικίες κρατούν αποστάσεις.

Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 43% πιστεύει ότι η ΕΕ βοηθά ουσιαστικά τις χώρες και τους πολίτες, και το 54% ότι δεν βοηθά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα