23 Απριλίου 2024 / 8:43 μμ
23 Απριλίου 2024 / 8:43 μμ

Νέο «όχι» για την Α’ κατοικία από τους Θεσμούς

από fimotro

Η συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην Αθήνα και θεσμούς δεν βρέθηκε

Άκαρπο απέβη το EuroWorking Group, καθώς η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος, αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας και το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη. Όπως διαπιστώνεται και πάλι, τα αγκάθια εξακολουθούν να υφίστανται ανάμεσα σε Μαξίμου και δανειστές, με το νέο καθεστώς προστασίας να βρίσκεται ακόμη στον αέρα.

Η συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην Αθήνα και θεσμούς δεν βρέθηκε. Το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού φάνταζε εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει σύγκλιση, μιας και οι δανειστές έχουν έντονες ενστάσεις, αφού εκτιμούν ότι ο νέος νόμος Κατσέλη δεν θα έχει αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και του αριθμού των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πλέον, το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, αν θα κινηθεί μονομερώς, ή αν θα περιμένει να εξαντλήσει τις πιθανότητες για σύγκλιση. Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup συνεδριάζει στις 5 Απριλίου ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, την 1η Απριλίου, θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών.

Αυτό θα φανεί την Τρίτη, από το αν η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με στόχο να ψηφιστεί την Τετάρτη, επιλέγοντας την κόντρα με τους δανειστές. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα φανεί ότι επικρατεί το σενάριο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων τις ημέρες που απομένουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις των Θεσμών και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν και ο λόγος που το Eurogroup «πάγωσε» την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Πρόκειται για μέρος των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και πλέον το ζήτημα παραπέμπεται στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, που θα γίνει στις 5 Απριλίου.

Μονόδρομος

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι για τους δανειστές το βασικότερο από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Στις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι η θέση των θεσμών είναι σαφέστατη και δεν αλλάζει, ζητούν η προστασία της πρώτης κατοικίας να είναι περιορισμένη στον χρόνο και να αφορά μόνο τους πραγματικά οικονομικά ευάλωτους, ώστε να μην επωφελούνται από «παράθυρα» του νέου νόμου όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι εταίροι διαπιστώνουν ότι το ζήτημα αυτό καθυστέρησε σημαντικά τη δεύτερη αξιολόγηση, δεδομένου ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η επίτευξη συμφωνίας από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μπορεί για την κυβέρνηση σε έτος εκλογών το θέμα αυτό να έχει πολιτικές διαστάσεις, ωστόσο από την πλευρά των δανειστών τονίζουν ότι η εξεύρεση ισορροπημένης λύσης είναι μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή μετά το τελευταίο Eurogroup, δεν σημειώθηκε πρόοδος, μάλλον δυσκόλεψαν περαιτέρω οι συζητήσεις.

Για τις Βρυξέλλες είναι προφανές πως η μη επίτευξη συμφωνίας πέραν του Εurogroup της 5ης Απριλίου θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές, σε μια όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδο εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί το brexit.

Πλήρης συμμόρφωση

Μεταξύ των εταίρων, οι κυβερνήσεις των χωρών του βορρά της ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που λογοδοτούν για την Ελλάδα στις αρμόδιες επιτροπές των κοινοβουλίων τους, ζητούν την πλήρη εκπλήρωση των προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω ποσό προέρχεται από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών μελών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, καθώς και από την κατάργηση των προσαύξησης των επιτοκίων δανεισμού της δεύτερης διάσωσης.

Στο τελευταίο Εurogroup της 11ης Μαρτίου, εκτός από τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είχαν διαπιστωθεί καθυστερήσεις και σε σχέση με άλλα τέσσερα προαπαιτούμενα. Το πρώτο ήταν ο αργός ρυθμός εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το δεύτερο η καθυστέρηση στη στελέχωση της δημόσιας αρχής δημοσίων εσόδων, το τρίτο η παραχώρηση της Εγνατίας και το τέταρτο η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Από τα παραπάνω μπορεί να μην έχουν εκπληρωθεί ακόμη όλα εντελώς, ωστόσο η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι πως αν βρεθεί λύση στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα