19 Μαρτίου 2024 / 1:39 μμ
19 Μαρτίου 2024 / 1:39 μμ

Νέο μπαράζ επαφών Μητσοτάκη-Δένδια για τη Λιβύη

από fimotro

Διαβεβαιώσεις για υπεράσπιση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έλαβε ο πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Οπως αναφέρει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Michel, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

«Πολύτιμη η συμμαχία με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, όμως αρκεί»; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στο στόμα αρκετών κυβερνητικών στελεχών, λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Οι συμμαχίες, όπως αποδεικνύεται, είναι ρευστές, η κάθε χώρα κοιτάζει το συμφέρον της και κινείται αναλόγως, ενώ η Ελλάδα είναι απούσα, πιθανότατα ως θύμα του «παιχνιδιού» που παίχτηκε πίσω από την πλάτη της και με πίεση του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα της Bild. Γεγονός που έχει προκαλέσει ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναγκάζεται να ξεδιπλώσει την κρίσιμη -ειδικά σε αυτή τη συγκυρία- εξωτερική πολιτική του… δι’ αντιπροσώπου.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι ένα: Όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβουν μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου έχουν την αυτονόητη υποχρέωση να υπερασπιστούν πιστά αυτή την κοινή ευρωπαϊκή θέση περί ακυρότητας των επίμαχων «μνημονίων», που υιοθετήθηκε ομόφωνα στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Κάποιες φορές όμως ακόμα και αυτά τα αυτονόητα, όπως έχει δείξει η ιστορία, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη, οπότε εύλογη η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

«Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Είναι μια φάση το Βερολίνο. Δεν περιμένουμε το τέλος. Περιμένουμε να υπάρξει μια ανακωχή και την ακύρωση των μηνομονίων που είναι η ομπρέλα της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή κρίση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ…», δήλωσε χθες (στην ΕΡΤ) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δίνοντας το στίγμα των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, ως μια κίνηση πολιτικού αντιπερισπασμού και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στη συνάντηση κορυφής που γίνεται «και για εμάς, χωρίς εμάς», πέραν της χθεσινής επίσκεψης του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, έχει στείλει επιστολές στους ευρωπαίους ομολόγους του, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση όλων να καταγγείλουν τα παράνομα και άκυρα «μνημόνια» Τουρκίας – Λιβύης.

Παράλληλα, μίλησε χθες, επί μακρόν μάλιστα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη.

Ακύρωση μνημονίων

Η Καγκελάριος, κατά τις ίδιες πηγές, εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της Ε.Ε., σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου… δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο!

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οιαδήποτε πολιτική λύση για τη Λιβύη εφόσον δεν προϋποθέτει την ακύρωση των τουρκολυβικών «μνημονίων» και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο στα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να προστατεύει τα εθνικά δίκαια και τα δικαιώματά της, προτού καν το θέμα φτάσει σε επίπεδο κορυφής, από αυτό των υπουργών Εξωτερικών.

Αυτό επανέλαβε χθες και στον Λίβυο στρατάρχη τον οποίο προέτρεψε να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, καθώς και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ.

Η Ελλάδα, όπως είπε χθες ο Νίκος Δένδιας, είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα