Νέο άλμα 8% στην τιμή του φυσικού αερίου

από fimotro

Συνεχίζεται η αλματώδης πορεία στις τιμές του φυσικού αερίου που την Τετάρτη ενισχύονται σχεδόν κατά 8%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς η διαφαινόμενη καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2, με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών.

Η απόφαση των αρμόδιων γερμανικών αρχών να αναστείλουν προς το παρόν την έγκριση λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου με τη Ρωσία, προκαλούν από χθες ακόμη μεγαλύτερες αναταράξεις στην αγορά, ενώ οι τιμές της ενέργειας ακολουθούν την ανιούσα το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Δεκεμβρίου στην Ολλανδία, που θεωρείται ως σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά, εκτινάχθηκε κατά 8%, φτάνοντας στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τις 18 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, το συμβόλαιο Ιανουαρίου ενισχύθηκε επίσης κατά 7,8%, αγγίζοντας τα 101,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Άλμα της τάξεως του 12% καταγράφει και το βρετανικό συμβόλαιο για το πρώτο τρίμηνο του 2022 που ανήλθε στις 2,45 λίρες ανά θερμική μονάδα.

Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, ο ορίζοντας για την έγκριση του Nord Stream 2 διαγράφεται πλέον μακρινός και δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τον Φεβρουάριο του ερχόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα